Преминете към основното съдържание

Избавете се от атопия и изсушена кожа!

5.02.2016 г.

Notino

Прочитане за 7 минути

Атопичната екзема (атопичен дерматит ) е хронично възпалително заболяване на кожата. При тази болест, кожата на страдащите има ниско съдържание на липиди и поради тази причина се появяват и особено неприятен сърбеж и червени петна. При желание за облекчаване симптомите на това заболяване и успокояване на кожата е необходимо да се възстанови нарушената функция на кожната бариера.

Знаете ли, че ...

50 милиона европейци страдат от атопичен дерматит.

• появата на на това заболяване в западните страни се е удвоило в рамките на 50 години

• 70% от пациентите имат това заболяване в семейството си

• от атопична екзема страдат 2 от 10 деца

Заболяването се появява след третия месец от възрастта на детето и продължава в продължение на няколко години, понякога до зряла възраст.

• при 85% от случаите болестта се появява преди 5-тата година.

• 58 % от децата страдащи от атопична екзема, имат нарушен сън.

Какви са причините за появата на атопичния дерматит?

Атопичният дерматит е резултат от нарушаване целостта на кожната бариера, при което в кожата проникват дразнители и алергени. Това води до значителна дехидратация на кожата. След това сухата кожа започва да се бели , което води до сърбеж и желание за почесване. А именно почесването води до силно нарушаване на кожната бариера. Това е т.нар. „порочен кръг“ на атопичния цикъл ,който никога няма да престане да ни тормози, ако не се погрижим за него по правилния начин.

По един и същ начин ли протича атопичният дерматит?

Не, интензивността на заболяването се променя. Болестта се разпределя в две фази: остра и фаза на спокойствие. Острата фаза се изразява в инфекция, сърбеж, гной, струпеи, и други подобни. Фазата на спокойствие се характеризира с екстремно изсушаване на кожата. Тази фаза също е особено неприятна, но във всички случай значително по-поносима от първата.

Какво води до острата фаза на атопичната екзема?

Острата фаза на екземата се провокира от външни фактори, каквито са например прах, цветен прашец, перилни препарати, много сух въздух.

Как трябва да се лекува атопичният дерматит?

Най-напред е необходимо да се отстрани главната причина , отговорна за болестта - тоест нарушаването на кожната бариера, което води до отслабването на нейната защитна функция. Също и намаляване чесането на кожата, като по този начин се избегне т.нар. „порочен атопичен кръг“.

Това може да се постигне, чрез употребата на подходящи продукти, предназначени специално за борба с раздразненията. Кожата може да бъде успокоена и чрез редовното използване на масло за тяло при къпане, което предпазва кожата от изсушаващия ефект на твърдата вода, съчетано с употребата на успокояващи продукти, които се борят срещу изсушаването на кожата, успокояват я, значително намаляват сърбежа и същевременно спомагат за възстановяването на хидролипидния филм,който ограничава проникването на дразнители в кожата. Тази ежедневна рутина се препоръчва през цялата година - не само по време на острата фаза, но по време и на фазата на спокойствие.

Микробиомът – незаменимият "партньор" на нашата кожа.

Знаете ли, че микробите и бактериите не винаги са вредни за кожата ни, а наптотив – те са неразделна част от нейната защита. Тази естествена микрофлора – известна като микробиом, предпазва нашата кожа от външни увреждания и по този начин предотвратява възпалението и обривите по кожата, като напрмер при атопичния дерматит.

Важното становище от лабораторията на La Roche-Posay е , че микробиомът отчасти е отговорен за атопията, също като кожната бариера. В този ред на мисли , за продължителното лечение на атопията е необходимо не само възстановяване на кожната бариера, но и балансиране на самия микробиом. А добрата новина е, че за разлика от генетичното наследство, микробиомът може да бъде модифициран. Това открива нови перспективи за лечение на атопията, които марката La Roche-Posay отразява при развитието на своите продукти от серията „Lipikar“, предназначени за лечението на екстремно сухата и атопична кожа.

Иновацията на La Roche-Posay за кожа, склонна към атопия.

За грижа към кожата, склонна към атопия, е създадена специалната серия продукти La Roche Posay „Lipikar“. „Lipikar“ е серия продукти за грижа и хигиена, която е предназначена не само за възрастни, но и за деца и бебета. Тази серия предлага решения за нормална, суха и много суха до атопична кожа. Двадесет годишният опит в грижата за тялото и лечението на атопичната кожа доказват своята ефективност в редица клинични проучвания. Продуктите „Lipikar“ са известни със своята оптимална толерантност, благодарение на минималистичния си състав с неутрално рН, без аромат, парабени, изкуствени багрила и сапуни.

Суха кожа - деца и възрастни.

Хигиена

LIPIKAR SURGRAS- душ крем за суха или много суха кожа, без сапун. Нежно почистващ продукт без съдържанието на сапун и парабени. Спомага за възстановяването на кожната бариера и снабдява кожата с липиди по време на къпане. Може да се използва и като пяна за вана. Обогатен с 10% повече релипидиращ концентрат и ниацинамид, спомага за обновяването на кожната бариера и „зареждането“ на кожата с липиди по време на къпане.

Много суха до атопична кожа - бебета, деца и възрастни.

Хигиена

LIPIKAR SYNDET- почистващ крем-гел за тяло против изсушаване на кожата. Физиологично рН. Нежно почистващ продукт отново без съдържанието на сапун и парабени и неароматизиран. Обновява кожната бариера, неутрализира изсушаващия ефект на варовиковата вода. Може да се използва и като пяна за вана. Обогатен с 10% повече релипидиращ концентрат и ниацинамид, спомага за обновяването на кожната бариера и „зареждането“ на кожата с липиди по време на къпане.

Грижа

LIPIKAR BAUME AP + - балсам против възпаление и сърбеж. Иновация под формата на нова патентована активна съставка „Aqua Posae Filiformis“, носеща двоен ефект от действието на два определящи фактора на кожата, склонна към атопия:

• на повърхността- балансира микробиома , чрез което спира състоянието на остро възпаление и стабилизира кожата във фаза на спокойствие.

• във вътрешността на кожата- обновява функцията на кожната бариера в дългосрочен план и успокоява раздразненията.

Резултатите са видими още след едномесечна употреба: изсушаването и сърбежа на кожата са сведени до минимум ,острата фаза отложена, а фазата на спокойствие обновена. Уникалният състав обхваща 50% успокояваща термална вода на La Roche-Posay и висока концентрация на две активни съставки: 4% ниацинамид- за незабавно успокояване и 20% масло от карите –за интензивно подхранване. Благодарение на тази иновативна база, продуктът е ефективен като балсам и същевременно лек като мляко.

Допълнителна грижа

LIPIKAR HUILE- душ-масло за суха или много суха кожа, против раздразнения, без парабени. Предпазва кожата от изсушаващия ефект на твърдата вода. Снабдява кожата с липиди, необходими за обновяването на кожната бариера. Почистващите съставки са подбрани внимателно за оптимална толерантност. Неутрално рН. Без сапун. Без алкохол. Без оцветители. Без парабени. Със съдържание на ниацинамид за обновяване на кожната бариера и успокояване усещането за опъната кожа, с масло от карите за интензивно „зареждане“ на кожата с липиди.

Нанесете няколко капки от продукта в дланите си по време на къпане и нанесете на влажна кожа. При вземане на вана, можете да добавите към водата 2-3 капачки от продукта. Внимателно изплакнете. Попийте без да търкате кожата.

Петя