Преминете към основното съдържание

IPL епилация: 4 мита, на които не трябва да вярвате

26.05.2022 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

IPL епилаторите работят на принципа на интензивна пулсираща светлина и се предлагат на пазара от известно време. Затова трудно можем да ги наречем нов продукт. Въпреки това за тях се разпространяват доста митове, които ме озадачават. На първо място, защото не са верни. На второ място, защото много успешно успяха да откажат не една моя приятелка от това да ги пробва. За щастие само до момента, в който започнах да им говоря от дъното на душата си.

Ако и вие търсите отговори на въпроси, свързани с този начин за отстраняване на косъмчета, със сигурност трябва да продължите да четете нататък. Опитах немалко IPL епилатори и с голяма радост ще опровергая слуховете, които и до днес чувам за тях.

Мит № 1: IPL епилацията пари

Честно ви казвам, никога не ми се е случвало да изгоря кожата си по време на епилация. Това може и да се е случвало през памтивека, когато епилацията IPL тепърва е набирала скорост. В момента всеки качествен епилатор е снабден с предпазен сензор и позволява настройване на интензитета на светлинните импулси, така че със сигурност не сте застрашени да добиете вид на печено пиле на грил.

Продукти

Мит №2: Домашната IPL епилация е скъпа и мудна

Ясно е, че за IPL епилатор ще направите еднократна инвестиция, която е по-голяма, отколкото за една процедура в козметичен салон. Ако обаче започна да смятам колко на брой и с каква честота посещения трябва да отметна, за да постигна задоволителен резултат, домашният епилатор струва буквално жълти стотинки. И тук въобще не говоря за поддържащите посещения, които трябва да организирам непрекъснато след завършване на основния пакет процедури.

Средностатистическият епилатор издържа около 200 000 импулса, което е около 15 години употреба. Ето защо е добре да изберете уред с по-голяма лампа за светлинни импулси. Освен това мога да работя с него, когато си поискам, без да е необходимо да чакам козметичката да намери свободен час за мен.

Мит № 3: IPL отстраняването на косъмчетата е завинаги

Тук вероятно ще ви разочаровам малко, но не е. IPL не унищожава коренчетата, така че косъмчетата продължават да растат. Но е истина и това, че колкото по-старателен е човек в началото, толкова по-бавно растат косъмчетата в последствие. Освен това след време достигат до фаза на покой и започват да падат сами. Знам го от собствен опит – първите месеци преминавах с епилатора по тялото си като обезумяла на всеки 14 дни. Сега вече само се заигравам с него веднъж на 4 до 6 седмици, като през този период се наслаждавам на съвършено гладка кожа.

Мит № 4: Заради IPL няма да мога да имам деца

Това ми го разправяше приятелката ми Рада. Дори и не знаеше откъде се е сдобила с тази „информация“, но при всеки разговор на тема трайна епилация, не се колебаеше да ми повтаря: „Знаеш ли, че ако редовно си правиш IPL епилация отдолу, ще останеш бездетна? Затова производителите на опаковките винаги посочват, че техният IPL епилатор не трябва да се използва през бременността и кърменето.“ И макар да се надявах, че ще си замълчи, тя тръгваше на нов глас…

Нямам нищо против загрижеността ѝ за здравето ми, но най-вероятно никой не е изпробвал този метод за отстраняване на косъмчета върху бременни или току-що родили жени. Затова е логично производителите да не го препоръчват.

За кого е подходяща IPL епилацията със светлина

Достатъчно е да имате светла кожа с по-тъмни косъмчета и резултатите с домашния IPL няма да ви карат да чакате дълго. При това може да се използва върху всички зони на тялото, включително лицето и интимните части. IPL не се разбира единствено с кафява кожа, руси или червени косъмчета, с чувствителна кожа, екземи, обриви, лунички, разширени вени, венички и други несъвършенства по кожата.

 

Продукти

Как се използва IPL епилаторът

Работата с домашния IPL е наистина лесна. Достатъчно е да спазвате препоръките на производителя и правилната процедура.

  1. Най-напред, около 3 до 5 часа преди самата манипулация, старателно обърсвам зоната, която искам „да мина“ с IPL епилатора .
  2. После избирам подходящата приставка за онази част на тялото, която възнамерявам да избавя от косъмчетата.
  3. След това включвам епилатора и избирам идеалния интензитет на импулсите, или пък оставям това на сензора, който автоматично настройва силата им според оттенъка на кожата и косъмчетата ми. Зависи от това, кой модел използвам в момента.
  4. Когато IPL епилаторът е готов, се впускам в действие.

Най-добрите IPL епилатори, които съм опитвала някога

Имах късмета само за няколко години да тествам върху собствената си кожа над 20 различни IPL епилатора. Някои от тях бяха самото съвършенство, други не си струваха. Ето ги моите 6 най-любими.

  • Braun Silk Expert Pro 5 – Супер помощник. И трябва да кажа, че е още по-удобен за хващане от Lumea. Но е факт, че с него трябваше да почакам по-дълго за желания резултат.

А вие имате ли някакви предразсъдъци спрямо IPL епилаторите? Може би е дошло времето да се освободите от тях и да тествате ефекта на IPL епилацията върху собствената си кожа.

  • Concept IL3020 IPL Perfect Skin – Това беше първият IPL епилатор, с който тествах дали за мен IPL епилацията е правилният начин за премахване на косъмчетата. Избрах го, защото не е толкова скъп, колкото други модели. И вече предполагам се досещате, че успя отлично да ме убеди в предимствата на IPL епилацията.
  • ETA Fenité 8347 90000 – Освен с функцията за отстраняване на косъмчетата, чешкият епилатор може да се похвали и със способността си да подмладява и стяга кожата. Явно още съм млада, за да забележа и анти-ейдж ефекта, но леля ми не спира да хвали тази джаджа.
  • Silk'n Infinity Smooth – Работата с този IPL епилатор е истинска радост, защото е невероятно лекичък. Това е и причината да го използвам, когато пътувам.
  • BEURER IPL 5800 – Този епилатор може да се похвали с невероятно дългия си живот – до 600 000 светлинни импулса. Преди няколко месеца го дадох за малко на Рада (да, СЪЩАТА ОНАЗИ Рада) и в крайна сметка тя остана толкова доволна, че скоро си го поръча.