Преминете към основното съдържание

Отдайте заслуженото на любимите си мъже! На Деня на мъжа и на всеки друг ден

18.11.2023 г.

Alice Rossi

Прочитане за 3 минути

Всяка година 19-ти ноември е посветен на честването на мъжете и момчетата във всички техни роли - бащи, партньори, братя, колеги и приятели. Този ден може да не е толкова известен, колкото Международния ден на жената, но неговите значение и цел са също толкова важни. Знаете ли как най-добре да го отбележите?

Международният ден на мъжа се отбелязва едва от 1999 г. и има за цел да признае всички положителни примери за ролята на мъжете, както и да подчертае техните проблеми в обществото, да насърчи равенството между половете и здравето на мъжете.   

Целта на този ден е просто да ни напомни, че макар мъжете около нас на пръв поглед да изглеждат като супергерои, те имат свои собствени проблеми, с които трябва да се справят.   

И нямаме предвид само предизвикателствата на мъжествеността, но и очакванията, които обществото поставя пред тях. Да бъдат силни, независими и никога да не плачат. Този ден дава на мъжете пространство да говорят за чувствата си, да признаят, че и те може да се борят с депресия, стрес, тревожност или несигурност.   

Ето защо 19-ти ноември е идеалният ден да направим нещо специално за нашите любими мъже. Дори малките жестове могат да имат огромно значение. 

Какво ще ви направи щастливи на Международния ден на мъжете

Как да оцените и отбележите празника на мъжете в своето обкръжение:  

  • Оценете силните им страни, дайте им да разберат колко са важни за вас. Благодарете им за това, че са част от живота ви.
  • Направете нещо специално: Не е задължително да е нещо голямо, но може би любимо ястие, среща на по бира или просто неочаквано малко удоволствие.
  • Не се поддавайте на стереотипи: Международният ден на мъжа може да бъде и борба със стереотипите. Насърчавайте мъжете си да бъдат себе си, без да изпитват натиск да се съобразяват с "мъжкия" идеал.
  • Дайте им време за себе си: Днешният ден може да бъде чудесна възможност те да се насладят на 24-те часа по свой собствен начин - независимо дали това означава да се отпуснат с любим филм, да играят игри или просто да се излежават на дивана. Вие най-добре знаете какво обичат мъжете около вас, така че им го осигурете.
  • Просто бъдете с тях: Прегърнете мъжете, за които ви е грижа. Кажете им за какво сте им благодарни, на какво се възхищавате в тях. И им дайте да разберат, че сте на тяхно разположение, независимо от всичко.

Какво ще ви зарадва на Международния ден на мъжа

Отпразнувайте Международния ден на мъжа заедно с нас и най-вече с тези, които са важни в живота ви. Така ще насърчите положителния образ на мъжете, равенството между половете и ще повишите осведомеността за проблемите, които могат да засегнат мъжете по света.   

И не забравяйте, че честването на мъжете, за които ви е грижа, не е задължително да бъде събитие веднъж годишно. Дори един малък любящ жест на възхищение и благодарност може да направи големи неща!