Преминете към основното съдържание

Гурме парфюми, на които не можете да устоите. Те са като най-невероятният десерт

6.05.2024 г.

Jana Krajco

Прочитане за 5 минути

Парфюмите са нашата слабост, това не подлежи на съмнение. Но същото се отнася и до храната (само че не се гордеем толкова с този факт). Затова искаме да ви разкажем за онова, което свързва тези две огромни страсти: гурме парфюмите. Ванилия, шоколад, захарен памук, карамел… Леле, че вкусно. Елате с нас и вижте ароматите, които изкушават да бъдат опитани. И си вземете нещо сладичко за из път.

Как ухаят гурме парфюмите?

Като кухнята, докато вадите сладки от фурната. Като панаир, на който около шатрите се носи ароматът на захарен памук и печени ядки. Или като градината на баба през лятото, където като деца сте се чудили кой плод да пробвате най-напред. Гурме парфюмите просто ухаят толкова неустоимо, че искате да ги изядете – защото сред съставките им има и такива за ядене. При това не са само сладки, а и пикантни, лютиви, топли или плодови, могат да ухаят също на кафе или чай.

Това ви се струва прекалено много за парфюм? В повечето случаи флаконите не са пълни само с комбинация от гурме акорди, а са допълнени от цветни, цитрусови или дървесни аромати

Angel и деветдесетте години, това е историята на гурме парфюмите

Когато изброявате невероятните неща, с които ще запомним деветдесетте години, към сериала Приятели, момчешката банда Backstreet Boys и първата книга за Хари Потър, добавете и гурме парфюмите. Именно по това време парфюмеристите започват да тестват непознати и ориенталски съставки и се появява цяла нова група аромати.

За пионер в тази област е определян парфюмът Mugler Angel от 1992 година, който се превръща в символ на гурме ароматите, а комбинацията му от ванилия, шоколад, карамел, мед и много плодови акорди продължава да е все така вкусна.

Настройте се на гурме вълна с тези дамски парфюми

Зимата и копнежът по носталгията

Гурме парфюмите не могат просто така да бъдат сложени в калъпа на определения като сладки или пикантни аромати. Никак не е лесно да се каже и кога е правилното време да се носят. Но ако обичате да се ръководите от правила, придържайте се към препоръките на специалистите, които считат, че вкусните нотки са идеална компания за по-хладните месеци.

Защото със самите си ароматни композиции, гурме парфюмите носят усещане за топлина, домашен комфорт, връщат ни на обичани места и събуждат приятни спомени. А това някак естествено се свързва с настроението ни под одеялото, на свещи и с чай в ръка. Но не беше ли казал някой, че правилата са за това, да бъдат нарушавани? 

Аромати, от които започваме да се облизваме

Вероятно ще прозвучи като рецепта за оригинален десерт от ресторант със звезди Мишлен. А в действителност ще ви сервираме най-харесваните съставки на гурме парфюмите, за да си представите какво да очаквате от ароматните им композиции.   

Топ гурме парфюми за мъже

Ванилия

Не е нужно дълго да търсите кралицата на съставките сред гурме парфюмите (и не само). Това, разбира се, е ванилията. Макар че е по-точно да кажем синтетичен ванилин или етил ванилин – те са значително (около петстотин пъти) по-евтини и следователно по-използвани от естествената ванилия. Защо е толкова харесвана? Богата е, но не е тежка, в същото време успява да подчертае перфектно всяка друга съставка. 

Шоколад

Може би винаги го изяждате, още преди да сте успели да вдишате аромата му. Но това е жалко, защото шоколадът ухае невероятно. Също както в елегантните и вкусни блокчета, така и в парфюмите, той има много различни лица и внася допълнителен сладък и кремообразен, но също горчив или топъл нюанс

Боб тонка

Благодарение на съдържащото се ароматно вещество, наричано кумарин, боб тонка има характерен ванилов аромат с оттенък на бадеми, канела и карамфил, подчертан от тайнствен опушен акцент. И както при ванилията, която е ценна и скъпа съставка, тук също най-често се срещате със синтетичния ѝ вариант. В парфюмите удължава издържливостта им и с любов се използва като базова нотка, често вместо мускус

Мед

Медът оставя във всеки парфюм отпечатъка на естествената си сладост, но се усеща и леко гурме, леко цветно, леко плодово и с деликатен оттенък на подправки и билки – според това какъв мед е използван. Швейцарската парфюмеристка Кристин Нагел (Christine Nagel) казва за него, че има две лица: ангелско и дяволско. Може да бъде сладък, успокояващ и ни връща в детството. Но е достатъчна само капка и дамските парфюми стават умопомрачително секси. 

Карамел 

Ще завършим разходката си из гурме акордите с карамела, който символично ни връща обратно към парфюма Angel. Защото именно той прави тази съставка известна сред ароматите и я превръща в база за още много ухания. Безкрайно сладък, съблазнителен, чувствено топъл и с маслени акорди – това е карамелът, от който заради изброените характеристики в парфюмите е достатъчна наистина само капка. 

И на вас ли изведнъж ви се прииска да се насладите едновременно на нов гурме парфюм и на нещо сладичко? Ами позволете си ги и двете, заслужавате го. Винаги!