Преминете към основното съдържание

Как да предотвратим врастването на косъмчета?

31.07.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 4 минути

Красива, нежна и гладка кожа без косъмчета? Да, моля, май всички копнеем за такава! А врасналите косъмчета не са нещо особено приятно. Консултирах се с дерматоложка и я попитах как всъщност се появяват тези мини възпаления, как да ги предотвратим и как да ги лекуваме.

Как се стига до това, косъмчетата да врастват? 

„Могат да се появят при бръснене или да са естествени – ако растящият косъм случайно се навие под кожата,“ обяснява дерматологът д-р Нина Кръстева от Клиника GHC. Възпалението във фоликула и врастването на косъмчетата може да се подпомогне и от депилация със захарна паста, често би могло да възникне при по-сериозно изпотяване в тясно еластично облекло, например при спорт или по-продължително седене.

Намаляват проблемите с врастването на косъмчета

Как да предотвратим врастването на косъмчета? 

Общото състояние на организма (като вродено предразположение, хормони или психика) оказва влияние върху силата на косъмчетата и бързината на растежа им, тук обаче имат значение също отделянето на пот, кожният микробиом и имунитетът. „В рамките на превенцията препоръчвам епилация с уреди – лазери или IPL – защото при тези модерни начини врастването на косъмчетата след депилация е по-рядко, отколкото при бръснене, скубане на косъмчетата или премахване със захарна паста,“ обяснява дерматоложката. 

Как е възможно това? Както при депилацията, така и при уредите със светлина постепенно се стига до изтъняване на косъмчетата, като същевременно се редуцират техният растеж и честота. Могат да помогнат и продукти за забавяне на растежа на косъмчетата. 

Използвайте душ гел с урея, която хидратира кожата и ограничава появата на кератинови тапи в каналите на фоликулите. На пазара има и млека за тяло с урея. Често се наблюдава и врастване на косъмчета в интимната зона. Тук на помощ могат да дойдат и измиващи гелове с пробиотици.

- Нина Кръстева, дерматолог

Превенция срещу врастване на косъмчетата

Как да лекуваме враснали косъмчета? 

Дребното възпаление се появява веднага на мястото на врасналото косъмче, дори и да не го виждате. Ако косъмчето не успява да си пробие път навън, може да се появи лека болка. „Ако в този момент отворите малката издатина със стерилна игла или натиснете повърхността с пинсета и дезинфекцирате мястото, обикновено това е достатъчно, за да зарасне,“ описва дерматологът. 

Може да помогне и нанасянето на разтвор с антибиотик, ако например вкъщи имате някакви лекарства за акне. Подходяща дезинфекция е и пастата Silvertan за през нощта, която е достатъчно леко да втриете, за деня използвайте каквато и да е дезинфекция в разтвор или спрей без вода.

Грубото стискане на пъпките само на повърхността и прекалено близо до огнището може да разшири периметъра на възпалението. „Бъдете особено предпазливи с огнищата на възпаление по лицето. При невнимателно стискане възпалението може да премине в по-дълбоки кръвоносни съдове.

- Нина Кръстева, дерматолог

Третирайте възпалението правилно 

Възпалението изразително ли е, мястото зачервено и болезнено ли е? За през нощта нанесете „черния мехлем“ (Ichtoxyl®) покрийте мястото. „Мехлемът изсмуква възпалението и ако на сутринта на мястото има леко гнойно покритие, можете да го отворите на повърхността със стерилна игла или пинсета, леко да изтласкате гнойта, която е в дълбочина, а не само на повърхността, на около три сантиметра от там, където е избила,“ съветва дерматоложката. Дезинфекцирайте мястото или отново покрийте и третирайте с мехлема. 

Как да се справим с врасналите косъмчета

Може да помогне – според мястото на възпалението – и свиването на мускулите (контракция) на конкретната зона. „Опитайте например да свиете и отпуснете мускулите на бедрата или хълбоците най-малко пет пъти, можете да правите това неколкократно през деня, всеки път, когато се сетите,“ казва Нина Кръстева. Контракциите подобряват метаболизма и кръвообращението на даденото място и подпомагат заздравяването. 

Научихте ли вече как можете да предотвратите врастването на косъмчета? Сега ще можете да се насладите на пролетните и летните месеци с гладка и най-важното – здрава кожа.