Преминете към основното съдържание

Проект MAKE SPF YOUR BFF: UVA и UVB лъчи – кои са по-вредни?

17.05.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 3 минути

Проект MAKE SPF YOUR BFF: UVA и UVB лъчи – кои са по-вредни?

Какво представляват UV лъчите

Ултравиолетовите (UltraViolet) лъчи са вид слънчево лъчение. Има три вида: UVA, UVB и UVC. От UVC лъчите все още нищо не ни застрашава, защото ги спира озоновият слой в атмосферата. В същото време обаче UVА и UVB са доста проблемна двойка.

Могат да навредят на кожата и имунната система, да предизвикат изгаряне, рак на кожата и други здравословни проблеми. Така че, макар да са необходими за живота, е по-добре да се предпазваме надеждно от тях с качествени широкоспектърни SPF кремове за лице, тоест такива, които предпазват от UVA и UVB лъчи. Ще ги познаете по това, че на тях е написано broad spectrum или UVB/UVA или фактор SPF/PA+. Най-добре избирайте защитни кремове PA+++ или PA++++.

Нива на PA оценка:

  • PA+ = ниска защита от UVA лъчи.
  • PA++ = средна защита от UVA лъчи.
  • PA+++ = висока защита от UVA лъчи.
  • PA++++ = екстремно висока защита от UVA лъчи.

UVA лъчи

UVA лъчите съставляват около двадесет и пет процента от слънчевото лъчение, на което сме изложени всеки ден. Да, всеки ден. UVA лъчите са винаги с нас. Дори когато е облачно, вали или от гъстата мъгла не виждате пред носа си. Преминават и през стъкло. И след като не можем да се скрием надеждно от тях, е добре да погледнем истината в очите и да си кажем какво могат да ни причинят.

Добре са помни по буквата накрая – uvA. A като ageing. Тоест стареене. UVA лъчите проникват в кожата по-дълбоко, отколкото UVB, увреждат колагеновите влакна и следователно водят до преждевременно стареене на кожата на лицето и на цялото тяло. Можете „да се радвате“ на експресна поява на бръчки и пигментни петна. Биха могли да предизвикат слънчева алергия и да доведат до рак на кожата.

Така че, да – ако успеете да опазите лицето и тялото си от тези лъчи ‚ ще бъдете (почти) винаги млади.

Най-добрите широкоспектърни защитни кремове за лице

UVB лъчи

UVB лъчите са по-къси от UVA лъчите и не проникват толкова дълбоко в кожата на лицето. Те не преминават през облаци или стъкло, така че, когато е облачно, сте в безопасност от тях. Тогава какви неприятности могат да предизвикат? Отново ще си помогнем. B като burning. Тоест изгаряне. UVB лъчите са пряко отговорни за зачервяването на кожата, за изгарянето ѝ и за други промени по повърхността на лицето. Разбира се, могат да доведат и до рак на кожата.

UVB лъчите са най-силни на екватора. В нашето северно полукълбо са най-интензивни от април до октомври и през този период е важно да си осигуряваме екстра защита между 10 и 16 часа. UVB лъчите са доста по-силни и на по-голяма надморска височина, ето защо скиорите и любителите на високопланинския туризъм не трябва да забравят да мажат добре лицето си. Освен това снегът, пясъкът и водата отразяват UV лъчите, затова при такива условия е наистина важно да се защитавате надлежно с кремове със слънцезащитен фактор

Най-добрите широкоспектърни кремове за тяло

Вече знаете защо без SPF не трябва да показвате навън дори и носа си. А в следващия епизод на нашия проект MAKE SPF YOUR BFF ще разгледаме разликата между химическите и физичните филтри.