Преминете към основното съдържание
Триковете на фризьорката за тънка и рядка коса. Ще ги пробвате ли?
3.03.2023 г.Jana Uhlir
Прочитане за 5 минути
И вие ли гледате тъжно косата си без никакъв обем всеки път, когато чуете поговорката „косата е короната на красотата“? Не е нужно да се притеснявате повече, събрахме за вас съветите на една фризьорка за това, как трябва да се грижим за рядката коса, какво стилизиране да изберем, на каква прическа да заложим и какви хранителни добавки да приемаме. Рядка коса, готви се за атака!

Чудите се кои прически са най-подходящи за тънка коса? И каква прическа и оформяне ще ѝ подхождат? Сигурно ще се учудите, но можете да започнете с трайно къдрене. „Правим го при клиентки с тънка коса, това е тенденция, която пак идва на мода. Тук става дума за избора на правилния размер ролки, стила на навиване и всичко това да се допълни с прическа,“ препоръчва фризьорката Нели Маринова. 

„После можете да носите косата си на вълни, да я сушите през дифузер, през четка, за да придадете обем, да използвате ролки или да навивате кичурите с маша.“ И точно обратното – пресата за коса трябва да бъде прибрана в някое дълбоко чекмедже в дома ви. Защо? „Ако косата ви е по-скоро рядка и тънка, е по-добре да избягвате използването на преса, защото така се губи от обема,“ обяснява фризьорката. 

Когато иде реч за косата, можете да мамите без угризения

Наричате подигравателно косата си „няколко косъма по главата“, но въпреки това тайно мечтаете за грива до кръста, на която дори и Рапунцел да завиди? Ако наистина държите на дългата коса, и това е възможно. „На пазара има доста техники за удължаване и сгъстяване на косата, конски опашки или clip-in прически, с които можете да сгъстите косата,“ продължава Нели Маринова. Но със сигурност прегледайте рецензиите за салона и заложете на препоръчаните.

Най-добрите прически за тънка и рядка коса

„Лично аз бих препоръчала да се придържате към по-къси прически,“ казва тя. Добре стои и равна прическа микадо за тънка коса – равно подстригана коса, която създава усещане за по-голяма гъстота. „Страхотно изглежда и къса пикси прическа с бретон. Косата изглежда по-гъста, когато е сресана напред,“ допълва тя. Виждате ли, има и прически за коса без обем, които носят много радост.

Поглезете тънката си коса

Забравете за Кайли, бъдете Мерилин

Имате тънка коса, сблъсквате се със значително оредяване и обмисляте смяна на цвета? Преди да изтичате при фризьорката със снимка на Кайли Дженър, знайте, че според специалистите за предпочитане е да изберете по-светъл цвят на косата. Показващата се тук-там кожа няма да се вижда толкова, колкото с тъмния нюанс. 

Стилизиращи продукти

Вече сте решили каква ще е прическата, остава да изберете козметиката за коса. Търсите шампоан за тънка коса? Ще заложите на сигурно с продуктите за коса от серии, предназначени за обем и подсилване на косата.

„Богатият избор от продукти за тънка коса включва спрейове, балсами за коса, серуми, емулсии и други продукти. Продуктите за тънка коса имат уникални формули, които укрепват косата и ѝ придават обем, без да я натоварват. За стилизиране използвайте втвърдители за коса под формата на пянапудра за коса и лак. Обратното, аз бих избягвала кремове, силен гел и тежки масла.“ казва Нели Маринова. Те само ще натоварят косата ви излишно. Личният съвет на фризьорката е марката JOICO

Най-доброто укрепване за тънка коса

Грижете се за тънката коса и отвътре

Грижата за косата съвсем не свършва с покупката на правилните продукти и използването им в банята. Блъскате си главата с въпроса как да направите тънката си коса по-силна? През пролетта и есента е добре да включите витамини за коса. Това са сезоните, когато косопадът е най-изразителен. „Освен това сме с отслабнал имунитет,“ обяснява Нели Маринова, като напомня, че най-голямо влияние върху косопада оказват продължителният стрес, периодът след раждане или болест.

„След около три месеца косопадът би трябвало да спре и косата да започне да расте отново. Ако проблемът продължава, посетете специалист по трихология или дерматолог. Те ще изследват кожата ви и ще препоръчат правилните стъпки,“ казва фризьорката.

Следете и за достатъчния прием на витамини, минерали и протеини и освен грижата „отвътре“, полагайте и такава за скалпа отвън. „Леко го масажирайте след измиване, винаги изсушавайте косата добре, старателно отмивайте продуктите и използвайте подходящи четки и гребени за тънка коса,“ препоръчва фризьорката. 

Заинтригувахме ли ви с нашите съвети относно грижата за рядка коса без обем? Бъдете уверени, че правилно избраната грижа, прическа и стилизиране няма да бъдат мъчение за вас, а ще ви носят радост. 

Прочетете повече