Преминете към основното съдържание

Най-красивите аромати на есен 2023, които няма как да ви омръзнат

25.10.2023 г.

Jana Krajco

Прочитане за 4 минути

Изобщо не става дума за това, че сме спрели да харесваме летните аромати. Просто сега не е времето за тях. Есента ухае различно. Лекотата в мислите се сменя с меланхолия, слънцето и цъфналите ливади – с дъжд и тайнствено притулена тъма. А ние съвсем естествено искаме да сме в унисон с природата. Ако и при вас е същото, елате с нас, за да намерим заедно правилния есенен парфюм!

Рецептата на есента

Представете си най-добрия есенен десерт. И нека отгатна – в него със сигурност не липсват ванилия и канела, нали? И може би щипка индийско орехче, джинджифил или кардамон. Освен рецепта за сладко изкушение обаче, това спокойно може да е и формулата на идеалния есенен парфюм. Комбинацията от подправки, гурме акорди и ориенталски нотки събужда усещане за топлина и уют. Също както кафенето, в което искаме да се скрием от студа и дъжда. И точно това е есента. 

Това са ароматите на есента

Дървото, както не сте го познавали досега

Дървесните аромати и есента – това е класика. И няма нищо лошо в кедъра и сандаловото дърво. Само че те са някак си навсякъде. Това съвсем не може да се каже за невероятното агарово дърво, известно и като уд. Едно от най-ценните дървета на света, което е специално дори и с начина за добиване на есенцията му. Най-напред дървото трябва да се зарази с плесен, после като защитна реакция то започва да образува изразително ухаеща смола. След това чрез дестилация от нея се произвежда масло от уд. Звучи скъпо и наистина е скъпо. И парфюмите с акорд на уд също носят аромат на пищност и великолепие. Идеалният избор за специални поводи на златен поднос. 

Свързване със земята

При избора на есенни аромати можете да останете и близо до земята. При това буквално. Защото флаконът може да ухае като разходка в гората, по време на която вдишвате земни акорди на мъх, билки, трева, влажна дървесина или течаща вода и повей на вятъра. Ако търсите нещо успокояващо, неповторимо и различно, тук сте на правилното място. 

В мъжкия клуб

А сега нещо само за мъже. Приглушени цветове, удобни кресла и елегантност, пропита от доза тестостерон. Ако се придържаме към стереотипите, май така изглеждат пространствата, запазени само за мъжете. Това може и да е в миналото, но ароматът им – смес от тютюн, ром и кожа – той все още е страшно секси. И производителите на есенни мъжки аромати, които непрестанно забъркват нови и нови еликсири с тези съставки, са наясно с това. Определено ще се радвате да имате в есенната си парфюмна колекция един такъв.

Вдишайте новите есенни парфюи

Парфюмни новини: в името на ванилията (и на устойчивостта)

Разходката сред любимите и модни есенни акорди вече е зад гърба ни, затова хайде (като за финал) да вдишаме конкретните горещи есенни новости от света на парфюмите

На пръв поглед изглежда, че на всяка крачка през есента ще долавяме ванилия. Тя не липсва в базовите нотки на дамския аромат Yves Saint Laurent Libre L’Absolu Platine или в парфюма Nina Ricci Nina Le Parfum. А в Burberry Goddess се появява дори в три главни роли –⁠ като инфузия, хайвер и абсолют. Разбира се, има и почетни изключения, например GIVENCHY L’Interdit Rouge Ultime, ухаещ на какао, тубероза, жасмин и нероли. 

Господата ще имат възможност да подчертаят бунтарската си страна с Calvin Klein Defy, който започва „без много шум“ с цитрусови акорди на мандарина и пипер, за да привлече вниманието накрая с есенция на кожа и ветивер. Или пък просто да бъдат самите себе си с аромата Yves Saint Laurent MYSLF. Той впечатлява с комбинация от цветни и дървесни акорди, но и с опаковка за многократно пълнене. А такива получават аплодисментите ни през цялата година! 

Вече знаете ли как ще ухае вашата есен?