Преминете към основното съдържание

Сенки за очи: Кои са най-добрите?

13 юни 2022 г.Notino
Как избирате сенки за очи? Само според това, кой цвят подхожда на очите ви, или вземате предвид и други характеристики? Добре е да се замислите как сенките ще стоят на клепачите, как е най-подходящо да ги нанасяте и на каква издръжливост можете да разчитате. Подготвих за вас супер наръчник с всички възможни типове сенки.

Сухи сенки за очи

Този тип сенки за очи със сигурност е най-добре познат. Ще го открием във всяка дрогерия или магазин за красота, най-често пресован в твърда форма и комбиниран в различни палитри. Според мен такава палитра сенки за очи с основните ви цветове е задължителен продукт. Защото ви дава много възможности: Можете да използвате само един нюанс сенки или да създадете няколко различни визии – от естествена до по-изразителна. 

За нанасянето на такива сенки най-много ми харесва да ползвам четка с естествени влакна. Те са по-груби, по-добре загребват от сенките и с тях ми е по-удобно да работя върху клепача. 

СЪВЕТ: Искате сенките ви да бъдат възможно най-изразителни? Използвайте основа под сенки за очи, после не втривайте сенките, по-скоро ги притиснете върху клепача. Ако пък ви харесва само леко подчертаване на клепача, вместо праймер нанесете тънък слой прозрачна пудра – после ще можете по-лесно да „блендирате“.
Notino

Любимата ми палитра е Bourjois Eye Catching – не само заради идеалната комбинация от сенки, но и заради въртящото се огледалце. Лесно се събира дори в по-малка дамска чанта и така е с мен почти винаги.

Ако предпочитате да имате избор от повече нюанси, вземете си палитрата Lorac PRO, в нея има точно 18 сенки за очи. Тук ще намерите цялата скала от основни цветове и можете да създадете магически прелестен опушен грим. 

Търсите нещо по-дръзко и цветно за лятото? Препоръчвам ви палитрата Makeup Revolution X Roxxsaurus или моно сенките NYX Professional Makeup Hot Singles™. Кога друг път, ако не през лятото, ще се насладите на фънки нюанси? 

Продукти

СЪВЕТ: Ако палитрите не ви вдъхновяват и ви е достатъчен един основен нюанс, чудесна работа ще ви свършат Clinique All About Shadow™ Single. Имат невероятна текстура и позволяват страхотно напластяване, така че само с един нюанс сенки можете като с магическа пръчка да създадете и деликатен дневен, и по-смел вечерен грим. 

Насипни сенки за очи 

Сухите сенки за очи не винаги са в палитри. Има и насипни сенки, които могат да бъдат матови, но най-често са под формата на прелестен блестящ прах. Ако с тях опитате да съживите базовия си грим, мисля, че ще бъдете готови за парти само за няколко минути.

Мазни сенки за очи 

Така наречените мазни сенки за очи са например кремообразните или гел сенките , те се различават от сухите по консистенцията си. Изглеждат невероятно върху клепача, но не бих ви препоръчала да ги носите цял ден, ако не сте готови да пооправяте грима си през деня. Особено в по-топло време сенките лесно се събират в неприятни линии. Лесно можете да отново да ги втриете, но трябва да мислите за това.

Що се отнася до нанасянето, опитайте например четка за сенки със синтетични влакна или дайте шанс на нанасянето с пръст. Така ще се радвате на леко неглиже, но много секси визия.
Notino

Обичате блестящи сенки за очи? Със сигурност ще изберете от красивите нюанси на NYX Professional Makeup Prismatic Shadows. Тези сенки и палитрата им просто ни призовават да ги нанасяме с пръст, създавайки грим в лежерен плажен стил.

СЪВЕТ: Ако харесвате крайния резултат от гел сенките, опитайте да направите основата със сухи сенки, които ще се погрижат за издръжливостта, а гел сенките нанесете в центъра на клепача или във вътрешното ъгълче на окото. 

Продукти

Сенки за очи в молив

Сенките в молив са още един начин, по който да улесним използването на кремообразни сенки за очи. Нанасяйте ги директно с молива и най-добре ги втривайте с пръст до желания резултат. Препоръчвам молива и като страхотно решение за „спешни случаи“ в дамската чанта – опаковката му не може да се отвори и продуктът да се разтече. 

Течни сенки за очи 

Може някога да объркате този тип сенки с гланц за устни. Защото ще ги откриете в тубичка с апликатор, но не се оставяйте да бъдете подведени, съсредоточете се върху очите! 

Нанасянето е супер лесно благодарение на апликатора. Сенките трябва да засъхнат върху клепача, но внимавайте да не прекалите с излишно дебел слой. Тези сенки не са с най-голямата издръжливост и също както гелообразните по-лесно се стичат в клепача, или пък, ако не са много качествени, образуват неприятни петна. За мен те са идеални например за снимка.

Водоустойчиви сенки за очи

Накрая не мога да пропусна още един последен тип, а именно водоустойчивите сенки. Лятото е съвсем близо и със сигурност планирате да прекарате много време край водата. Или не? Няма значение! През летните месеци ще оцените водоустойчивите сенки и след цял ден тичане напред-назад из града или след многобройни срещи. Това определено е бюти продукт, на който трябва да дадете шанс.

Е, какво ще кажете? Можете ли да определите кои според вас са най-добрите сенки за очи? Или ви трябват още няколко опита? 

Прочетете повече