Преминете към основното съдържание

Знаете ли как да палите свещите правилно? Ето ги правилата и хитростите!

29.11.2023 г.

Jana Krajco

Прочитане за 4 минути

Признавам си, че донякъде съм маниак на тема свещи. Веднага си признавам и това, че резултатът от хобито ми е леко (много) опушена стена, както и че няколко пъти с мъка на сърцето съм изхвърляла свещ, която има толкова неразтопен восък отстрани, че бих могла да направя фигурка от него. Така стигнах до извода, че паля свещите грешно. Защото не всичко зависи само от драсването на кибритената клечка. Как да палим свещи като професионалист? Ще ви научим!

Правилното място

Няма да се преструваме, че паленето на свещи е квантова физика. По същество има две важни неща – да горят равномерно и чисто. Свещта всъщност прави това и сама (особено, ако има повече фитили), но ние успяваме да го развалим по различни начини. Например с мястото, където я слагаме. Разбира се, че ще изглежда страхотно на коледния венец, но ако повърхността под нея не е равна, восъкът трудно ще се топи равномерно. И внимавайте за течението. Защото трепкащото пламъче може и да е романтично, но ако не искате да имате черно стъкло на свещта (или направо черна стена), по добре пробвайте да минете без това. 

Подрязване и изравняване

Ако трябва да запомните само едно правило, нека то е: винаги подрязвайте фитила. И винаги означава преди всяко запалване. Пламъкът ще бъде по-чист и по-ярък и ще избегнете това, фитилът да започне да приема чудновати форми. Ще предотвратите и задимяването на стъкления съд на свещта. Затова грабнете в ръка ножица или например нокторезачка (има и специални ножици за фитил!) и скъсете – най-добре на дължина 3–5 мм. Изгорелите остатъци, разбира се, се махат, и не забравяйте красиво да изравните фитила.

Време да изпълним дома си с аромат

Никакъв тунел, само басейн

Почти сме готови. Почти? Да, ще трябват още някои правилни помощници. Изберете кибрит с дълги клечки или запалка, за да не се налага да накланяте свещта, когато я палите. Е, вече гори! Но е важно и да продължи така възможно най-дълго. Не духвайте свещта, докато горният слой восък не се разтопи красиво по краищата и не се оформи равномерно „басейнче“. В противен случай около фитила ще започне да се образува тунел, от който няма да се отървете лесно. Защото свещите „помнят“ и следващия път се разтапят само в най-близкото пространство около фитила. 

Вече сте подценили ситуацията при първото запалване на свещта? Вземете на помощ алуминиево фолио и увийте с него горната част на свещта. Оставете само процеп в средата – над пламъка – и запалете. Благодарение на този трик тунелът трябва да изчезне. 

Не духвайте, моля!

Като стана дума за басейнчето, важно е да следите фитилът да не се потапя в него. Затова се придържайте към правилото на 4-те часа и толкова. И тук идва другата уловка. Естествено, че се предлага просто да духнете свещта, когато дойде правилният момент. Но така в разтворения восък ще попаднат и частички пепел. Затова или се оборудвайте с уред за гасене на свещи (това е още една джаджа, за чието съществуване дори и не подозирахте), или използвайте капачето, ако свещта има такова. Разбира се, ако не е пластмасово. И още един съвет, покривайте свещта с капачето винаги, когато не гори, за да не попадат в нея прах и други замърсявания. 

Това ще ви е полезно при паленето на свещи

Какво да правим с излишния восък?

Ако се придържате към това указание, свещта ви ще гори много по-дълго. Но все пак някога ще дойде времето да се разделите с нея. Много е вероятно на дъното ѝ да остане някакъв восък, това е съвсем нормално. Иначе долната част на свещта може да се разгори прекалено и дори да спука или повреди мястото, където е сложена.

Но вие искате да се избавите от восъка, за да можете в рамките на рециклирането да вдъхнете втори живот на стъкления или метален съд от свещта? Единственото решение е да налеете в чашката гореща вода и да изчакате. Восъкът ще се разтвори, ще изплува на повърхността и отново ще се втвърди. Или пък сложете съда във фризера и след няколко часа просто отлепете восъка. 

Изглежда, че вече сте подготвени повече от добре за сезона на свещите. Сега ви остава само да решите коя свещ ще допълни колекцията ви.