Преминете към основното съдържание

Топ триковете на фризьорката: как да се радвате на здрав скалп и красива коса

12.10.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 5 минути

Искали ви се да имате силна и блестяща коса? Знайте, че в този случай мотото „достатъчно е да си измиеш косата и да излезеш“ не е достатъчно. Защото красивата коса расте от здрав скалп. А той изисква редовна и системна грижа, която в никакъв случай не трябва да се омаловажава. Хайде заедно да видим какво е нужно, най-добре да започнем от самите корени!

Здравият скалп е чист, хидратиран, без пърхот или люспи, с балансирано образуване на себум и със сигурност не ви сърби. А как да го постигнем? 

Шампоан и два пъти измиване

Избирайте шампоан и останалите продукти много грижливо, като се съобразявате с нуждите на косата и скалпа си. В идеалния случай е хубаво да се консултирате за всичко с фризьора си, който ги познава най-добре. А как да използвате „най-най-“ шампоана правилно?

Винаги мийте косата си два пъти. При първото измиване косъмът се отваря и премахвате от него и от скалпа всички замърсявания и стилизиращи продукти. Така при първото измиване може да се случи шампоанът да се разпени малко заради натрупаните замърсявания. При второто измиване вече почиствате самия скалп и косата – старателно и в дълбочина.

Всеки ден трябва да масажирате скалпа, като го притиснете леко с пръсти и се опитате да ги движите във всички посоки. Така подпомагате растежа на косата и допринасяте за цялостното здраве на скалпа.

Как да мием косата си правилно

Намокрете я и не използвайте гореща вода. Тя пресушава скалпа и може да причини сърбеж и поява на пърхот. Нанесете в дланта си необходимото количество шампоан според дължината на косата. Малкото в този случай наистина означава повече, затова ако ви се струва, че шампоанът не се пени, добавете повече вода. Втрийте между дланите си и леко масажирайте в кожата на главата. С шампоана почиствате най-напред скалпа.

„Докато миете косата си, не търкайте прекалено силно, защото може излишно да я заплетете и накъсате. За чиста коса напълно стига остатъчната пяна при изплакването с шампоан,“ съветва фризьорката Ани Драгнева от известен столичен салон. После изплакнете шампоана и повторете целия процес. За да бъде косата перфектно чиста, е добре финалното изплакване на шампоана да продължи най-малко една минута.

За здрава коса и скалп ще имате нужда от

Ако нямате време да миете косата си, но тя се нуждае от доза освежаване, напръскайте в нея сух шампоан. Оставете да подейства за кратко, после прокарайте пръсти през косата си и след това срешете. Гривата ви определено ще изглежда по-добре. 

„Препоръчвам ви да пръскате сух шампоан и върху чиста, измита и издухана със сешоар коса, така ще остане свежа за по-дълго време. Ако го напръскате върху вече омазнена коса, излишно я натоварвате и тя се омазнява още повече. Но имайте предвид, че честото използване на сух шампоан предизвиква запушване на скалпа, който от своя страна не може да диша,“ обръща внимание Ани.

За здрав скалп и укрепване на косата можете да използвате и специален серум. Нанасяйте серума по кожата на главата през нощта, така той ще я успокои и направи по-силна. Освен това серумите за коса осигуряват екстра подхранване и хидратация.

Балсамът и правилната му употреба

Вашият балсам е втората фаза от грижата за косата. Никога не я пропускайте. „Без балсам косъмът остава отворен и е много по-податлив към каквато и да е манипулация – със сешоар, четка или ластик за коса“, казва фризьорката Ани Драгнева.

След като измиете косата, изстискайте водата от нея с кърпа. Защото ако балсамът е нанесен върху изплакната, но не отцедена коса, той се разрежда излишно и ще трябва да ползвате по-голямо количество от него. После нанесете балсам в дланите си, разтъркайте и го втрийте с длани и пръсти в косата. „Достатъчно е да го нанесете малко под ушите, после срешете с четка по цялата дължина на косата,“ съветва Ани Драгнева. След няколко минути изплакнете балсама. Ако след като приключите, косата ви все още е хлъзгава, изплакнете още малко. 

За миене на косата ще са ви нужни

Маска за коса – Използвайте маската за коса като интензивна грижа за косата си. Издържа дори няколко измивания, така че според честотата на миене, можете да използвате маска веднъж на 14 дни. Винаги четете указанието за ползване на маската. Някои се нанасят непосредствено преди шампоана и след тях трябва да се използва балсам, за да се затвори косъмът. Други затварят косъма и без негова помощ. Във всички случаи, преди да нанесете маската, изстискайте косата в кърпа и я срешете с четка. 

Сешоарът е задължителен

Без използване на сешоар никога няма да имате здрав скалп. Ако след измиване не изсушите косата със сешоар, тя ще изсъхва от горния си пласт към долния, а в този случай при корените се създава влажна среда. Представете си мицелите в гората, от които растат гъбите. Чудна картинка, нали? И тази запарена среда може да предизвика микоза, пърхот, прекомерно образуване на себум и други неприятни проблеми със скалпа

Какво е подходящо при миенето на косата

За перфектното издухване имате нужда от качествен сешоар, топлинна защита за коса и четка за коса. „На сешоара трябва да има винаги поставена дюза за издухване. Изсушете косата през пръстите си почти до сухо. После на секции я сушете през четката,“ обяснява правилния начин фризьорката.

Пробвайте тези лесни стъпки за здрава коса и скалп! Няма нищо сложно, а ако се придържате към тях, ви очаква награда под формата на прелестна коса.