Преминете към основното съдържание

Пигментни петна срещу акне: Спечелете битката!

16.02.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 4 минути

Най-накрая успяхте да се избавите от досадното акне? Тази радост е неразбираема за хората, които не са се сблъсквали с проблемна кожа на лицето. Но понякога ситуацията се усложнява. Може да приемете главата от живота си, свързана с акне, за приключена, но по лицето ви остават неприятните спомени за нея под формата на белези или пигментни петна. И макар да сте изправени пред ново предизвикателство, можете да излезете като победители от него – с гладка и прелестно изравнена кожа на лицето. Какво наистина действа при пигментни петна след акне?

Защо се появяват пигментните петна след акне?

Споменът за етапа от живота ни с пъпки се нарича следвъзпалителна хиперпигментация и по същество се касае за вид белези след акне. Следователно това е един от типовете хиперпигментация, които се различават помежду по своя произход, който в този случай е именно възпалението на кожата.

„Пигментните петна след акне, специализираният термин за които е хиперпигментация, се появяват главно при хора с по-висок фототип, тоест с по-тъмна кожа. UV лъчите, тоест слънцето, имат само частична роля за появата им, за разлика от други видове пигментация. Повечето имат тенденцията да избледняват сами, но по правило това отнема месеци и години,“ обяснява корективният дерматолог, д-р Грета Фол, от Лазерен център „Ангел“ в Прага, като допълва, че най-ефективните средства за лечение на акне минават през рецепта от лекар, тоест срещата с дерматолог е задължителна.

Пигментни петна по лицето се появяват в момент, когато кожата е нарушена – например тогава, когато решите да изстискате една пъпка. След подобна намеса кожата започва да се свива, променят се текстурата ѝ и цветният ѝ оттенък.

Защитете кожата си от ултравиолетовите лъчи

Как да предотвратим следите от акне

За да предотвратите петънцата и белези след акне, е достатъчно да спазвате няколко основни трика и да имате доза самоконтрол. И кожата на лицето ще ви се отблагодари за това!

  • Не пипайте и не стискайте. Без значение дали се борите с акне отдавна или пъпките се появяват по лицето ви само от време на време, не се опитвайте да „помогнете“ на ситуацията по този начин. Това може да влоши възпалението и кожата ви да изглежда още по-зле, отколкото преди намесата на ръката ви.
  • Не дразнете кожата на лицето излишно с продукти и процедури, които биха могли да я наранят, като например механичен пилинг.
  • Използвайте грижа със SPF, дори и в момента да не сте на плажа. Слънцезащитният фактор трябва да ви предпазва през цялата година, когато излизате навън. Защото видът на белезите и пигментните петна се влошава именно от UV лъчите, а кожата на лицето трябва да ви защитава основно в момента, когато белезите са пресни. Затова факторът трябва да се съдържа в дневния ви крем или да допълните грижата с продукти, предназначени за излагане на слънце със SPF 50 или повече.
  • Хидратирайте редовно. Кожата с акне наистина се нуждае от хидратация и без нея влошаването на възпалението може да се върне обратно.

Опитайте кремове и серуми

Как да изсветлим петната след акне

Потърсете козметика с такива активни вещества, които помагат за редуциране на пигментните петна. „Търсете лечебна козметика – предлагана без рецепта – например кремове и серуми, съдържащи вещества, които блокират образуването на меланин или допринасят за избледняването му. Такива са плодовите киселини (гликолова киселина), азелаинова, койева киселина, салицилова киселинавитамин C, витамин B3, N-ацетилглюкозамин, ретиноиди, руцинол и други подобни." изброява корективният дерматолог. 

Според нея ефективни са също химическият пилинг, както и третирането с интензивна пулсова светлина (IPL). Има и специални лазери за отстраняване на пигментация (например Q-switched лазер с александрит), но може да помогне и лазер за кръвоносни съдове, защото в тъмния цвят често участва и кръвоносен компонент. „Задължително е обаче да се каже, че лечението на следвъзпалителната пигментация е трудно и нищо от изброеното не гарантира стопроцентов успех, често методите трябва да се комбинират." заключва д-р Грета Фол.

Опитайте нашите съвети и съветите на дерматолога. Справянето с пигментните петна след акне не е нещо сложно, но трябва да разполагаме с правилната информация.