Преминете към основното съдържание

Парфюм, EdP, EdT, или EdC? Познавате ли концентрациите на ароматите?

24.06.2022 г.

Notino

Прочитане за 8 минути

Избрали сте нов парфюм, но имате усещането, че доста бързо божественият му аромат, който ви е впечатлил, вече е отлетял? Може би сте заложили на неправилния тип продукт! Защото в света на парфюмите съществува практично разделение, което ясно подсказва това, дали ще се наслаждаваме на някой аромат дълги часове, или само няколко мига...

Парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода, одеколон... Това са понятия, които мнозина от вас познават, но – дали разбирате правилния им смисъл? Това основно разделение определя съотношението на парфюмната композиция, тоест съдържанието на ароматни съставки в концентрирания спирт. По този начин се описва силата на парфюма или, казано иначе, колко продължително ще ухае.

Как да изберем парфюм, който да издържа дълго?

Избрали сте си аромат, който ви е заинтригувал, и ви се иска да му се радвате възможно най-дълго? Преди да купите конкретния продукт, внимателно разгледайте опаковката. Защото на нея е посочено какъв е типът на аромата! Силата на аромата, тоест това, колко дълго ще го усещате вие и хората наоколо, зависи от съотношението на ароматните съставки в концентрирания спирт – алкохол.

Парфюмите се състоят от три основни компонента – вода, алкохол и ароматни съставки. Съотношението между тези компоненти подсказва силата на парфюма, неговата трайност и, между другото, цената му. Съвсем естествено парфюмите с най-голяма концентрация на ароматни смеси са най-скъпи!

Продукти

Наличието на алкохол в парфюма е много важно – то осигурява абсорбирането на аромата в кожата и освобождаването му наоколо. Между другото, именно контактът на алкохола с кожата е това, което кара всеки парфюм да ухае малко по-индивидуално върху различните хора. Тази особеност се предопределя от факта, че всеки от нас има свой специфичен мускус – аромат, който много леко влияе на останалите ароматни съставки.

Съкращенията EdC, EdT и останалите – какво означават?

Съдържанието на ароматни есенции в парфюма определя това, за какъв тип аромат се касае и определя крайната му цена. По тази характеристика ароматите се разделят на пет основни групи.

  • Eau Fraîche – по-малко от 3% ароматни есенции
  • Eau de Cologne (EdC) – 3–5% ароматни вещества 
  • Eau de Toilette (EdT) – до 8% ароматни есенции
  • Eau de Parfum (EdP) – 8 до 15% ароматни вещества
  • Parfum (P) – до 30% ароматни съставки

Най-малък процент ароматни съставки изобщо имат продуктите с обозначение „Eau Fraîche“. При тях съдържанието на ароматни есенции обикновено е по-малко от 3%.  Това са много леки аромати, идеални например за разходка в природата, за вкъщи… Носят усещане за свежест, но със сигурност не трябва да очаквате дълготраен аромат. Тези продукти са и с най-ниска цена.

Около 3–5% ароматни съставки съдържат ароматите, обозначение с EdC – „Eau de Cologne“, тоест одеколон. И в този случай говорим за по-скоро лек тип ухания, които няма да ви радват дълго, затова е най-добре да повторите нанасянето им след няколко часа.

За сравнително качествен продукт, що се отнася до ароматните съставки, се приема този с обозначение EdT, „Eau de Toilette“. Да, това е така добре познатата „тоалетна вода“, в която има до 8% ароматни есенции. Идеалният аромат за всеки ден – усеща се, но не е прекалено интензивен.

Ако търсите приятна тоалетна вода със свеж и цветен аромат, бих ви препоръчала Maison Margiela REPLICA When the Rain Stops! Това е дървесен аромат с нотки на рози, жасмин – идеален за лятото.

Качество, дълготраен аромат и приемлива цена – EdP или парфюмна вода

Ако определено търсите дълготраен аромат, изберете продукт с описание EdP – „Eau de Parfum“, в който съотношението на ароматните есенции е между 8 и 15%. Другото му наименование е „парфюмна вода“ и в този случай е достатъчно едно нанасяне през деня – ще усещате красивия аромат в продължение на много часове.

Парфюмните води са сред най-продаваните аромати. Обещават качество на приемлива цена.

- Notino

Идеи за страхотни парфюмни води за жени

Един от бестселърите е парфюмната вода за жени, Calvin Klein Eternity. Ще я харесат най-вече романтичните любителки на цветните аромати!

Друг невероятен цветен аромат е парфюмната вода Lancôme La Vie Est Belle. Събира в себе си акорди на ванилия, пачули, есенция от касис и сладка круша. Не ви ли звучи като съвършена комбинация?

Направо божествена за лятото – свежа, леко сладникава и очарователна е парфюмната вода Novellista Summer Flare! Ще ви омагьоса с ухание на мента в комбинация с жасмин, пипер и кедрово дърво.

Любимата ми парфюмна вода е Narciso Rodriguez For Her Musc Noir Rose, познавате ли я? Най-характерен за този аромат е интензивният мускус, допълнен от акорди на бергамот и ванилия. Препоръчвам го на любителките на ориенталски парфюми!

Продукти

Много чаровен е и Carolina Herrera Good Girl, доста интензивен ориенталски аромат за самоуверени жени.

Няма как да не се влюбите и в парфюмната вода Chloé! Има чист, пудрен аромат, който вече е любим на много жени по целия свят.

Най-добрите парфюмни води за мъже

Коя парфюмна вода за мъже да изберете? Опитайте например Versace Eros Flame, ще бъдете запленени от изключително изразителния, дори ексцентричен аромат, пълен с контрасти, толкова типични именно за този бранд.

Със сигурност няма да сгрешите с парфюмната вода Montblanc Explorer, това е прелестен дървесен аромат с акорди на пачули, пипер и какао.

Невероятно елегантен и чувствен аромат има и Lalique Encre Noire Sport

Парфюмът – кралят сред ароматите

Последният тип аромати се обозначават с P, тоест „parfum“! Подходящи са за специални и впечатляващи поводи, на които ще оцените уникалния, интензивен и пленителен аромат, който ще ви направи неподражаеми!

Съдържанието на ароматните съставки в този случай е до 30%! Затова е достатъчно да нанесете само малко количество. Този продукт със сигурност ще ви даде усещане за собствената ви изключителност.
Същевременно това е и най-скъпият от всички гореизброени типове.

Невероятен парфюм с дълготрайна издържливост е например любимият ми Paco Rabanne 1 Million Parfum. Това е емблематичен аромат за мъже, с кожени и цветни акорди. Подчертава собствената уникалност на човека, който го носи!

Опитайте и друга парфюмна козметика!

Издръжливостта на парфюма се удължава и става по-интензивна с парфюмна козметика!

Много марки предлагат допълнителна парфюмна козметика, сред която откриваме дезодоранти, лосиони за тяло, душ гелове, а дори и добавки за вана…

Тези продукти увеличават интензивността на парфюма ви!

Съвети и трикове – за да ухае парфюмът по-дълго

Накрая ви подготвих няколко препоръки, свързани с това, къде да нанасяте парфюма, за да издържа ароматът му дълго.

Със сигурност е важно да не прекалявате с нанасянето на парфюм! Изобщо, помислете добре на кои места по тялото да нанесете аромата. Най-добре е да нанасяте парфюма по такива части от тялото, които са с по-голям приток на кръв. От тези места прелестният аромат ще се освобождава добре, при това за дълго. Сред тези зони са деколтето, сънните артерии по шията, китките или гънките на лактите.

Обратното – избягвайте косата – алкохолът, съдържащ се в парфюмите, със сигурност няма да донесе ползи за косата и скалпа.

Внимавайте и за припокриването на повече типове парфюми. Това няма да се отрази добре на крайния резултат.

Изберете аромата, в който ще се влюбите и който ще разпръсква уханието си толкова дълго, колкото ви се иска. Препоръчвам най-вече парфюмните води, които ухаят достатъчно интензивно и дълго – така ще се сдобиете с едно „бижу“ под формата на парфюм. Носете този аромат само в специални случаи, той ще направи още по-запомнящ се този миг!

Можете да се вдъхновите как да нанасяте парфюма, за да издържа по-дълго, и в нашето видео: