Преминете към основното съдържание

Нишови парфюми: Кои са най-добрите

22.04.2022 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

Какво си представяте, когато чуете нишов парфюм? И знаете ли за тях поне толкова, че да си създадете собствено мнение? За мен нишовите парфюми са нещо, до което трябваше да достигна с времето. Просто да натрупам някакъв опит, за да ги оценя по достойнство сега. Вече самата аз имам своите фаворити и искам да споделя с вас кои са те! Защо избрах точно тези и с какво са толкова изключителни? С радост ще ви издам.

По какво нишовите парфюми се различават от останалите?

Нишовите парфюми са израз на изключителност. И аз съм убедена, че мога да очаквам точно това от всеки парфюм, който избера. 

При производството на нишови парфюми се използват само най-качествени натурални съставки – често те не са свободно и лесно достъпни, затова не можете да ги откриете в масовите аромати. Нерядко се появяват в семейни фирми с дълголетна традиция в парфюмерийната манифактура. Занаятът се предава от поколение на поколение и така можем да знаем със сигурност чий „нос“ е създал парфюма.

А коя е черешката на тортата? Повечето парфюми, които попадат в тази категория, са унисекс! Просто не се делят на дамски и мъжки и така мога да избирам от още повече аромати. 

Продукти

Моите любими нишови парфюми

Идва ред на най-добрата част. Ясно ми е, че изборът на нишов парфюм е дълъг процес и може да не уцеля точно вашия вкус. Но въпреки това мисля, че точно тези парфюми заслужават внимание.

Важно е още при избора да имате предвид, че нишовите аромати не са „само“ аромати. Повечето от тях са свързани с уникална история, вдъхновила появата на парфюма, или със специфична емоция, която той трябва да предизвика. Ето защо тук не говорим само за поредния моден бюти аксесоар, а за отношение, което изразявате с конкретния аромат! 

Великите романи 

Ако обичате литературата, или само интересни и драматични… или пък всякакви истории, със сигурност ще си изберете от ароматите NOVELLISTA. Защото всеки парфюм на тази марка е повече или по-малко вдъхновен от известна литературна творба. Тоест парфюмът би трябвало да събуди у вас емоция, подобна на тази, която изпитвате, докато четете, или дори съпреживявате конкретната история. 

Парфюмът NOVELLISTA Rouge Privé е вдъхновен от тъмния роман Роксана на писателя Даниел Дефо. И също както в романа една от основните теми е за съблазняването, този аромат мигновено ще ви съблазни – с роза дамасцена и бензоин, който е вид смола. И макар да е унисекс, заради самата история бих го препоръчала по-скоро на жените. 

Първообразът на аромата NOVELLISTA Vanilla Club е новелата Порочните от кубинския писател Мигел де Карион. Историята ще ви води из най-различни улици в Хавана – този парфюм може да стори същото! Благодарение на комбинацията от тютюн, ванилия, карамфил и какао ще се насладите на горещи мигове в столицата на Куба. 

Обикновени и необикновени дни 

Какво трябва да открие всеки любител на нишови парфюми? Серията REPLICA от марката Maison Margiela, която трябва да ви напомня за най-различни мигове от вашите дни. Можете да избирате и според това, в кой момент от деня или нощта се чувствате най-добре. 

Maison Margiela REPLICA When the Rain Stops ме пренесе точно в моментите, когато спира да вали и по небето започват да проблясват слънчеви лъчи. Това са любимите ми дни през лятото! И макар да обичам мириса на асфалт и трева след дъжда, сега предпочитам комбинацията от розов пипер, жасмин и бор. 

Ако ви привлича тежката атмосфера на баровете – тези, в които се наслаждавате на добра музика и коктейл с черешка в заледена чаша, не е нужно да ходите далеч. Достатъчно е да дадете шанс на парфюма Maison Margiela REPLICA Jazz Club. Благодарение на микса от сицилиански лимон, ром и тютюн ще се озовете на най-якото парти в града винаги, когато поискате.

За всички страстни пътешественици 

Обичате ли да бягате далеч от реалността на делниците, да пътувате и да попивате атмосферата на далечни места? Аз буквално живея с това. Затова в този избор не трябва да липсват парфюми, с които мога да посещавам любимите места поне в мислите си. 

И макар парфюмът Atelier Cologne Clémentine California да ви отвежда на слънчевия западен бряг на САЩ, не се ограничавайте само с това. Представете си която и да е страна, където ви е добре и се чувствате свободни! Този изначално френски аромат е приятно цитрусов и ще ви освежи в горещите летни дни. 

Марката Atelier Cologne залага на комбинацията от силно концентрирани етерични масла – а най-забавното за нея според мен е, че е създадена от двама млади творци, които обаче изхождат от парфюмите, създавани през 18-ти век. Но не очаквайте нищо старомодно! С тези модерни аромати ще освежите спомените си за най-хубавите мигове от живота.

Молекулярни аромати   

На безгрижно ленива почивка край морето лесно ще ви отведе ароматът Escentric Molecules Escentric 05. Уханието му е топло и дървесно, за да ви напомни за приятните летни дни, без значение къде са прекарани. За това ще се погрижат смокиня, босилек, жасмин, портокал и хвойна. 

Но най-привлекателното в ароматите Escentric Molecules е тяхната уникална формула, в чиято основа стои една единствена молекула Iso E Super. Всеки от тези аромати ухае наистина специфично, така че предварително решете, дали искате да заложите на щипка екстравагантност! 

СЪВЕТ: Друго невероятно предимство на молекулярните парфюми е това, че можете да ги напластявате – тоест спокойно да комбинирате два парфюма. Молекулите проникват под кожата и създават изцяло нов аромат. 

А какво ще кажете за нишови аромати у дома? 

И аз бях изненадана, че определението нишов не се отнася само до парфюми. Защото при проучване на всякакви възможни аромати попаднах на марката Souletto и открих арома-дифузера Souletto Primera Reed. В него се смесват кокос, мед и ванилия, които придават прелестно ухание на цялото помещение и леко го подслаждат. Достатъчно е само да поставите дървените пръчици в пълнителя и ароматът ще започне постепенно да се освобождава. 

Можете ли да си представите комбинация от зелена ябълка, босилек и лавандула? Ако и вие изпитвате същото любопитство като мен, можете да опитате ароматната свещ Souletto Reminiscense Scented Candle. Ще обгърне всеки дом със специфичен свеж аромат и по този начин ще създаде наистина уникална атмосфера! 

Продукти