Преминете към основното съдържание

Слуз от охлюв или вещество, изплюто от кит: какво съдържа козметиката в банята ви?

31.05.2023 г.

Jana Krajco

Прочитане за 4 минути

Екстракти от венчелистчета на роза, невен, алое вера… Но и слуз от охлюв, змийска отрова или вътрешности на кит. Какво е общото между тези неща? Всички те са козметични добавки, които могат да се намират в банята ви. Смятате, че не става дума за вас? Може и да се изненадате зад какви „скрити наименования“ се спотайват някои от тях.

1. Тайнственият аромат на амбра

Амбрата е обичайна съставка за парфюми и с нея се нарича всъщност специална смес, изплюта от кит, която, ако намерите на плажа, ще ви направи милионери. Малко луда, но истинска история. Амбрата всъщност се образува в храносмилателния тракт на кашалотите и задачата ѝ е да предпазва животното при поглъщане на остри предмети (например твърди черупки на ракообразни). От време на време кашалотът изхвърля веществото (или може би го отделя заедно с изпражненията, както смятат някои учени), което после плува в морската вода и „зрее“ на плажа, като по този начин придобива невероятно ухание. То е причината амбра да е толкова ценена (спомнете си това, когато следващия път търсите мидички на плажа).   

Ако сме ви отблъснали от любимия ви парфюм, спокойно. Заради цената си днес амбра в повечето случаи се произвежда синтетично, но резултатът не е съвсем същият. 

2. Змийска отрова с ефект на ботокс

Ефект на ботокс, но без игли? Опитайте змийска отрова. „Тази съставка има способността да успокои движението на мускулите и по този начин помага за изглаждане на мимическите бръчки, каквито са тези между носа и устата, бръчките по челото или между веждите,“ казва Сияна Султанова, козметичка с повече от тридесет години практика, която е и магистър фармацевт. За разлика от ботокс обаче, можете да се радвате на ефекта само няколко часа. „Ефектът е само повърхностен и ограничен във времето. Определено не е решение за дълбоките бръчки,“ обръща внимание Сияна Султанова. 

Змийската отрова в козметичните продукти е със синтетичен произход (понякога ще я намерите под наименованието SYN-AKE), което означава, че могат да я използват и хората, които държат на веган козметиката.

Ще пробвате ли змийска отрова?

3. Козе мляко като защита за чувствителната кожа на лицето

С ръка на сърцето ще кажем, че невероятният ефект на някои съставки в козметичната промишленост често се дължи най-вече на маркетинга и рекламата. Но подобни обвинения със сигурност не биха били справедливи, ако се отправят към козето мляко. Защото сухата, акнозна или чувствителна кожа на лицето наистина ще ви бъде безкрайно благодарна за него. Съдържащите се мастни киселини имат противовъзпалителни и антибактериални качества и така намаляват зачервяването или сърбежа на кожата. Не можем да пропуснем и изключително подхранващата и хидратираща млечна киселина, която действа като ексфолиант. Дали това няма да е новата must-havе грижа в банята ви?

Опитайте грижа с козе мляко

4. Слуз от охлюв против бръчки

И вие ли сте сред твърдите поддръжници на корейска козметика? Значи най-вероятно познавате съставката слуз от охлюв и нейния ефект. Изглажда кожата, стимулира продукцията на колаген и влияе благотворно върху зарастването на рани. Има сериозни причини да се среща и в кремове за лице или серуми за лице, които са предназначени за изпъване на кожата. Ще намерим тази съставка и в продукти против акне, но внимавайте за изсушаващото действие на това вещество. „Ако започнем да изсушаваме акнозната кожа, единствената ѝ защита е да започне още повече да се омазнява,“ добавя Сияна Султанова. 

Дайте шанс на екстракта от охлюв

5. Чудодейната плацента

Заредена е с протеини и има изключително хидратиращо действие. Лекува възпаления и екземи и помага в битката с бръчките. Плацентата, това истинско чудо. Но тук не иде реч за обикновена плацента – обработването ѝ играе ключова роля. „Ако екстрактът от плацента е обработен до наноразмер и има необходимата способност за проникване, наистина можем да говорим за „чудодейна“ съставка. Но обикновената комерсиална козметика често не предлага именно това,“ обръща внимание Сияна Султанова. 

А откъде всъщност се взема плацентата? Човешката рядко се среща в козметичните продукти (макар и в някои страни наистина да я използват!), обичайно е да се замести с животинска плацента, най-често от овца. „В професионалната козметика обаче се появяват и растителни алтернативи, които използват стволови клетки от специални сортове домат или ябълка например,“ допълва специалистката. 

Е, какво ще кажете, оставате ли твърдо с хиалуронова киселина, или в битката с бръчките ще привлечете на своя страна съюзници като змийска отрова или слуз от охлюв?