Преминете към основното съдържание

Не можете да се ориентирате в богатата гама от кремове със защитен фактор SPF? Ние ще ви посъветваме!

11.05.2022 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

Знаете, че продукти със защитен фактор SPF трябва да се използват не само по време на почивка, но трудно се ориентирате в изобилието от предложения? Ние ще ви обясним какви типове защита съществуват и кои са най-подходящи в зависимост от това дали ще ги използвате в града, край водата, при спортни занимания или на плажа. Така слънцето ще разкрасява кожата ви, а няма да ѝ вреди.

Как да изберем подходяща защита от слънцето

Един от важните фактори при избора са символите върху продуктите. Стандартната защита включва UVA и UVB лъчите. UVA ни предпазват от стареене на кожата, а UVB – от изгаряне. Затова трябва да търсим на опаковките и двата символа. 

Аз лично харесвам както химичните, така и минералните филтри. Като цяло и двата вида са много полезни, но някои хора предпочитат минералните. Те са подходящи по-специално за чувствителна кожа и за деца. Някои марки комбинират двата типа филтри. Ако страдате от слънчева алергия, желателно е да се насочите към продукти с минерални филтри. Приятен бонус е и фактът, че те са по-щадящи към околната среда. 

Не по-малко важна е текстурата. За по-мазна кожа изберете по-лека емулсия с нелепнеща консистенция. Така няма да се образуват бучици под грима. Capital Soleil Mattifying 3 in 1 защитен матиращ крем за лице SPF50+ е подходящ за кожа със склонност към повишено образуване на себум. На такъв тип кожа не е добре да се наслояват много продукти. Желателно е да се нанесе само серум за лице и защитен крем.

СЪВЕТ! Ако продуктът с фактор SPF образува бучици, не използвайте дневен крем, а само серум за лице. Съвременните продукти с фактор SPF са сходни като характеристики с дневните кремове.

Атрактивни са продуктите с маслена формула. Те придават на кожата блясък. Някои масла имат по-мазна текстура, а други са по-сухи. Продуктите с маслена формула с фактор SPF може да съдържат фини златисти частици, които блестят и изглеждат много красиво върху тялото.

Обичате да спортувате? В такъв случай ще оцените предимствата на спрей продуктите, които се нанасят изключително лесно. Обикновено те предлагат по-висока устойчивост срещу вода и пот, и най-важното – при необходимост много лесно се нанасят повторно, ако първият слой не е достатъчен. Могат да се използват по всяко време дори върху грима, така че да се запази защитата от слънцето. Имат висок защитен фактор.

Sun Sunsistick защитен стик за чувствителни участъци SPF 50+ предлага високо ниво на защита и се използва предимно локално. Отлично защитава устните, носа, ушите и други чувствителни места. Имайте предвид също, че за татуировките, белезите и участъците, преминали дерматологични процедури, са необходими продукти с висок фактор SPF и практична форма. Поради това те обикновено са прозрачни, но могат да бъдат и тонирани. Често оставят светла следа, за да се вижда покритието.

Продукти

Как да предпазим косата от слънцето?

Знаете ли, че косата има нужда от защита от слънцето, също като кожата? Независимо дали косата ви е по-груба и пореста или пък имате нежен и чувствителен скалп, трябва да ги третирате със специална грижа, особено ако сте на море и косата ви се влияе както от слънцето, така и от солта. Косата се изсушава прекалено и скалпът може да пострада също както кожата на лицето. Много продукти за коса съдържат в допълнение към UV филтрите също и подхранващи масла, които регенерират косата или я хидратират. 

Kérastase Soleil Huile Sirene хидратираща двуфазова мъгла с масло за плажен ефект съчетава очарователния ефект на отпускарски къдрици с необходимата защита. А освен това оформя прекрасно чупливите коси. Хидратацията е важна най-вече за сухата коса и връхчетата ѝ.

Какъв SPF е подходящ за лицето?

Аз лично използвам SPF 30. При сутрешната козметична процедура върху дневния крем нанасям защитен крем. Сухата ми кожа предпочита по-леки текстури. Редно е да мислим за защита от слънцето не само по време на почивка. Ако все още не сте започнали да се пазите от слънцето, крайно време е да го направите. 

Доказано е, че ежедневното използване на слънцезащитни продукти забавя процеса на стареене. Подходящата защита от слънцето е съюзник номер 1 в борбата против стареенето, като това важи и за мъжете. Тяхната кожа е по-груба, но с годините става все по-суха и пореста, макар че мъжете не се вълнуват особено от това. И тяхната кожа обаче реагира на слънцето по подобен начин. След 40-ия рожден ден се появяват по-дълбоки бръчки, кожата може да стане по-напрегната и да започнат да се появяват спукани кръвоносни съдове. Също така при мъжете много по-често се появява базалиом. Това е тумор на кожата на най-откритите места, който може да бъде доброкачествен или злокачествен. Затова ежегодната проверка на бенките е изключително важна за цялото семейство. 

Кожата ви е чувствителна? Изберете Heliocare 360° сънцезащитен флуид SPF 50+. Отслабената кожна бариера се нуждае от по-силна защита. Ако страдате от пигментни петна, продуктите с фактор SPF трябва да станат ваш приятел.

Продукти

Ако сте от жените, които по някакви причини не обичат наслояването на много продукти, изпробвайте Purito Daily Go-To Sunscreen лек защитен крем за лице с фактор SPF 50+. С такива леки кремове наслояването не е проблем и нямате усещането, че кожата е стресирана и се „задушава“. Друга възможност е да пропуснете класическия дневен крем от ритуала си за красота и да го замените с продукт с фактор SPF, най-вече през летните месеци.

Много жени изпитват проблеми с нежната и чувствителна кожа на устните. В такива случаи се препоръчва използването на балсами с висок SPF, които действат като балсам и в същото време осигуряват достатъчна защита на устните. 

Осигуряват ли достатъчна защита фон дьо тените с фактор SPF? 

Достатъчно ли е да нанесем фон дьо тен с фактор SPF, да за бъде кожата ни защитена? В никакъв случай! Фон дьо тенът с фактор SPF дава известна защита, но не може да замени качествения продукт с такъв фактор. Обяснението е много просто: фон дьо тенът не се нанася върху кожата така, както кремът, т.е. никога не е по цялото лице, шията и евентуално деколтето. А някои от нас използват фон дьо тена само като коректор на определени части от лицето. 

Удачно решение е да се използва продукт за защита на кожата и фон дьо тен с фактор SPF. При някои типове кожа използването на фон дьо тен може да предпази кожата от пигментни петна. Във всички случаи обаче фон дьо тенът, тониращият крем или BB кремът са чудесен избор, ако искате да предпазите кожата си още по-добре. 

SPF е просто необходимост. Необходимост. Рутина. Да не се крием от слънцето. Но да го „консумираме“ с мярка.