Преминете към основното съдържание

Четири най-чести грешки в грижата за кожата през зимата. Допускате ли ги?

29.01.2024 г.

Petra Vachousek

Прочитане за 5 минути

Слаба хидратация на кожата, крем с SPF само на планина и при силно слънце, малко течности. Познахте ли се? И зимната грижа за кожата си има правила. Ако не ги спазвате, тя ще ви „отмъсти“. Какви са основните грешки, които трябва да избягвате при студ и мраз?

Мислите, че правите максимума за кожата си. Всяка сутрин грижливо я почиствате, а вечер съвестно сваляте грима. Използвате качествена козметика. Не забравяте серум за лице, нито дневен и нощен крем. И може да продължим в този дух. Въпреки това сами усещате, че кожата ви в момента не е в идеално състояние. На какво се дължи това? Може би несъзнателно допускате някоя от следните грешки: 

1.Забравяте за хидратацията 

Навремето някой пусна фалшивата новина, че през зимните месеци не бива да се използват хидратиращи кремове, защото съдържат вода, която през зимата замръзва върху кожата и така ѝ вреди. Нищо подобно! За кожата не са полезни честите преходи от топло на студено, прекалено отоплените помещения и сухият въздух. Тъкмо затова през зимата кожата често е изсушена. 

„Търсете в състава на продуктите хидратиращи съставки и се насочете към продукти, съдържащи пробиотици.“

Хидратиращият крем образува на повърхността на кожата защитен филм, който не позволява загубата на влага. Затова през зимата кожата ви силно се нуждае от такъв крем. През този сезон обаче можете да изберете по-плътни кремове, отколкото през другото време от годината.  

„Търсете в състава хидратиращи съставки, като глицерин и хиалуронова киселина, но не забравяйте и за серамидите, липидите, маслата и пептидите. Насочете се към продукти, съдържащи пробиотици за укрепване на кожния микробиом,“ допълва Кристина Майерова, професионален козметик от @better_skin_now.

Лични пазители на хидратацията

2.Променете изцяло рутината си 

Някои хора се грижат за кожата си с едни и същи продукти през цялата година, други със смяната на сезоните изцяло променят козметиката, с която кожата им е свикнала от известно време. Нито един от тези радикални подходи не е напълно правилен. За кожата това би било буквално шок и най-вероятно тя ще отговори с раздразнение. Затова се опитайте да усетите и да се вслушате в нуждите на кожата си и при първите признаци на дискомфорт реагирайте щадящо.  

„Ако сте свикнали почти целогодишно да използвате по-скоро леки и гелообразни кремове за лице, не можете изведнъж да преминете например към стопроцентово масло от шеа. По кожата може да се появи акне или актуалното ѝ състояние значително да се влоши. Затова препоръчваме смяната на козметичните продукти да става предпазливо. Често е достатъчно да добавите в любимия си крем няколко капки масло за лице и кожата ви ще се чувства отлично през зимата,“ съветва козметичката Екатерина Наги, собственичка на студио за грижа за кожата.

Масла за лице за чувствителна зимна грижа за кожата

3.Не използвате SPF 

Облачното небе и температурите около нулата не ви напомнят за защита от слънцето. Трябва да си спомните сами. През зимата излагането на слънчевите лъчи изглежда невинно, но не е така. Въпреки че UVB лъчите през зимата имат малко по-слаб интензитет, не може да се каже същото за UVA. Този тип лъчи надеждно проникват през облаците и дори през стъкло.  

„Препоръчвам SPF 30 или 50. В града би трябвало да е достатъчно 30, но в планината задължително използвайте 50.“

„UVA лъчите увеличават риска от рак на кожата. Освен това предизвикват преждевременно стареене, което се проявява като загуба на еластичността на кожата, образуване на бръчки и неестетична пигментация,“ описва козметичката Вероника Михалова от @veronika.skincare.  

Затова независимо от това дали пече слънце или не, използвайте продукти с SPF 365 дни в годината. Идеални са дневните кремове, които съдържат достатъчно високо ниво на SPF. „Препоръчвам SPF 30 или SPF 50. По-ниският SPF 30 трябва да е достатъчен за града. В планината обаче задължително ползвайте SPF 50 и никога не забравяйте да нанасяте повторно през деня,“ напомня специалистката. 

Дръжте лъчите под контрол и в града

4.Не пиете достатъчно вода и механично дразните кожата  

Зимно време сме склонни да пием по-малко вода, но тя и през студените дни е не по-малко важна за нашия организъм и следователно за кожата. Затова се старайте да изпивате на ден поне по две кани негазирана вода с резени лимон и канела. Чудесен ефект имат също така чаят със сгряващ ефект и хубавият горещ бульон. 

Освен достатъчното поемане на течности, обърнете внимание и на гардероба си. Бодливото поло и грубият шал могат да дразнят и отслабват кожата чрез триене. Затова избирайте по-приятни материали, които са по-щадящи към кожата на допир.  

Каква грешка открихте в зимната си грижа за кожата? Ако пък сте се убедили, че постъпвате правилно, заслужавате поздравления!