Преминете към основното съдържание

Movember като тренд и важна кауза за здравето. Ще се включите ли и вие?

21.10.2022 г.

Notino

Прочитане за 4 минути

Както всяка година, така и тази, през ноември светът е буквално залят от „мустакатковци“. Това са мъже, които в стремежа си да обърнат внимание на важната проблематика, свързана с физическото, но и психическото мъжко здраве, си пускат ефектни мустаци. Гениален начин за използване на тенденциите за добра кауза!

Световна кампания

Movember започва случайно през 2003 година в Австралия, когато двама приятели, докато пият бира решават, че ще върнат мустака на мода. И за да не го правят „просто ей така“, свързват визията си с тема, за която тогава не се говори много. С въпроса за превенцията на рака на простатата. През първата година мустакатите мъже, участващи в Movember, са само тридесет. Година по-късно те са вече стотици и успяват да съберат първите 54 хиляди долара за подпомагане на превенцията. 

А после? Бум! Който помага за всички тези години да бъдат подкрепени повече от 1250 проекта на стойност няколко стотици милиона долара, насочени към превенция на здравето не само в областта на рака на простатата, но и на рака на тестисите, както и на други въпроси, свързани с психичното здраве. Защото и мъжете понякога плачат и имат нужда от помощ, но не знаят, че могат да говорят за нея (без да се срамуват). 

Така се появява терминът movember, който означава, че мъже от различни краища на света през целия „november” си пускат показен „moustache“. Защото събрани заедно, думите образуват именно Movember. И ние също ще го отбележим. Как? Като поощрим всички близки мъже да си пуснат мустаци и помогнем да се говори повече за важните неща с тези, които имат нужда да ги обсъждат. Достатъчно е дори и със самите себе си. 

Добър мустак за добра кауза

Но пускането и поддържането на мустаци не е само въпрос на търпеливост. Изисква се и доста грижа. И жените, които обикновено четат в лайфстайл списанията си, че дори и на пръв поглед повърхностната грижа за кожата на лицето е израз на себеуважение, могат да помогнат на мъжете да схванат грижата за растящия мустак по същия начин. Просто като нещо, което е възникнало на шега, но води до цялостна сериозна грижа за самия себе си. 

Първокласно миене и сресване

За начало е добре да знаете, че брадата и мустаците са специфичен „материал“ и следователно изискват специфични шампоани и сапуни за брада. Никакви 5в1 за тяло и коса, специален продукт, който да се справя именно с растящите мустаци и с това, което съпровожда поддържането им. 

Опитайте шампоани за брада

Страхотен пикантен аромат придава италианският Proraso Wood and SpiceBulldog Original омекотява прелестно брадата и мустаците, Percy Nobleman Beard Care ги подсилва и помага за оформянето им (което при мустаците е доста съществено), а Beviro Bear Wash не само измива, но и хидратира кожата под брадата. 

И, внимание, това означава, че гребените и сресването са основна част от хигиената, свързана с брадата и мустаците. Помагат главно на кожата под тях, тя подобрява кръвообращението си, което е от полза за растежа на брадата и увеличава шанса да се радвате на секси мустак!

Гребени за поддържани мустаци

Подхранващи масла 

За да не се къса, цъфти или да не стърчи във всички посоки, брадата трябва да се заглади. Същото важи и за мустаците. Ако на брадата и мустаците трябва да се придаде блясък и мекота, да им се помогне с капка подхранване или да се осигури грижа на кожата под тях, тук са специалните масла за брада. И най-добре е те да не са сами, а част от маслен комплекс, като е достатъчно след нанасяне на маслото лицето просто да се покрие с влажна кърпа!

ТОП масла в грижа за мустаците

Оформете и осигурете още грижа

Доста важна роля при пускането на мустаци играят и балсамите. А когато в играта влезе оформянето и вече има какво да се оформя, особена значимост придобива качествената вакса за мустаци. Един от моментите, по които жените са луди, е този, в който мустакът едва-едва се забелязва, но вече е поддържан и с блясък, а това очевидно означава, че ще израсте здрав и силен. 

Доказани балсами за брада и мустаци

Когато подстригвате и бръснете, правете го качествено

Докато ножицата за брада култивира дори едва показалия се мустак, самобръсначката, но и бръсначът или класическото ножче за бръснене се грижат за остатъка от лицето, който в зависимост от тренда и настроението може да бъде наболи косъмчета на няколко дни или напълно гладко лице. 

Най-добрите машинки, бръсначи, ножчета за бръснене

Готово, това накратко е всичко, от което има нужда всеки мъж, който реши да си пусне мустаци. За добра кауза и за себе си. И спокойно може да го направи дори извън Movember.