Преминете към основното съдържание

Момичета, не се прави така! 8-те най-големи грешки при гримиране

13.04.2021 г.

Notino

Прочитане за 7 минути

Много жени не умеят да използват грима така, че да получават комплименти за него. Ние обаче знаем, как да се гримирате красиво и без грешки. Искате ли да ви посъветваме?

1. Неправилна подготовка преди нанасяне на грим Гримът ви изтрива ли се? Значи вероятно не знаете как да се огрижите за кожата на лицето, преди да започнете нанасянето му. Най-напред почистете лицето, например, с двуфазна мицеларна вода Saffee Cleansing, тонизирайте и след това нанесете серум и крем за грижа. За да поддържате безупречната си визия през целия ден, най-важно е да изравните тона със специална основа под фон дьо тен. Smashbox Photo Finish Vitamin Glow се грижи не само за перфектното прилягане на фон дьо тена за дълго време, но озарява кожата и едновременно с това ефективно я изглажда така, че пигментите да не навлизат във фините линии или по-дълбоките бръчки.

2. Фон дьо тен в неподходящ нюанс Основна грешка при избора на нов фон дьо тен е да изпробвате цвета му върху обратната страна на ръката си. Защото кожата там има напълно различен нюанс от тази на лицето. Идеалното място е границата между шията и лицето, върху линията на долната челюст. Помнете и това, че под луминисцентна светлина текстурата изглежда по-светла, затова тествайте продукта, но вижте резултата на дневна светлина. Важи правилото, че на по-бледа кожа повече подхождат студени нюанси със син оттенък, а на кожа със загар обратното – топли, с оранжеви пигменти. Повече за правилния избор на фон дьо тен можете да прочетете в нашата статия.

  1. Лошо оформени контури Знаете ли как да контурирате лицето си, за да не изглеждате като маска за Хелоуин? Основното правило е следното – с тъмни тонове контурираме тези части на лицето, които считаме за недостатъци и не искаме да привличаме вниманието върху тях. Накратко, тъмният нюанс, какъвто има, например, компактната бронзираща пудра Collistar Silk Effect Bronzing Powder, се нанася само там, където искаме да постигнем ефект на вдлъбване. Това означава да забравите за линията на носа, изпъкналите части на брадичката, горната част на скулите и центъра на челото. Още по голям „провал“ е лошото разнасяне на продукта докрай и острите преходи. Контурите трябва да се размазват добре, най-подходящо е да го правите с пръсти или с гъбичка, за да се слеят с фон дьо тена.
  2. Очи с неправилно нанесени сенки Научете се как да гримирате очите си според тяхната форма, големина и разстояние едно от друго, иначе ще изглеждат прекалено кръгли или, например, асиметрични. Светлите сенки във вътрешното ъгълче раздалечават очите, очертаването с дебела линия ги прави по-малки, а тъмните сенки им придават ефект на вдлъбване. Добре е да гримирате клепача поне с два цвята, преливащи един в друг – по-светъл и по-тъмен. Идеални за това са палитрите с постепенно нюансиране на цветовете, като например Urban Decay Naked3 с дванадесет неустоими цвята, благодарение на които„дефектите“ (малки, големи, вдлъбнати, кръгли очи, …) се коригират по-добре.
  3. Грешки при очертаване на очите Добре очертаните очи подчертават дълбочината на погледа, но това не е проста за оформяне линия. Никоя не трябва да свършва точно във външната извивка на окото, заедно с клепача, трябва да продължи и да се извие нагоре. Да оформите равна „стрелка“ или да я насочите надолу е грешка, която ще ви придаде тъжен, изморен вид. Колкото по-дебела е линията, толкова по-строга ще изглеждате, а очите ви ще стават визуално по-малки. Ако сега започвате с оформянето на линии, потърсете продукт с гел текстура, каквато има MAC Cosmetics Pro Longwear Fluidline. Защото предимството на гел линиите е, че с тях можете да очертавате постепенно, тъй като не се размазват.
  4. Прекалено подчертаване на линията на устните За това, как да контурираме устните правилно, може да се напише цяло есе. Обикновено обаче важи принципът, че контурът трябва точно да повтаря линията на горната и долната цветна линия на устните. Ако нанесете молива с милиметър до два над естествения контур, устата се уголемява визуално, което, особено при по-плътни устни, понякога създава комичния ефект „патешка човка“. Грешка е и ако избраният нюанс не кореспондира с червилото – това може да се избегне с продукти в телесен нюанс, които са най-близо до естествения цвят на устните, каквито можете да изберете, например, сред моливите Collistar Professional Lip Pencil.
  1. Червило с неправилно подбран нюанс Необходимо е да обръщате особено внимание, за да не изберете неподходящ цвят червило! На бледо лице със синкави нотки подхожда скалата от цветове с розов или син нюанс, върху лице със загар по-добре ще изпъкнат нюанси на златиста или оранжева основа. Изключително богат избор от различни цветове предлагат оформящите червила Estée Lauder Pure Color Envy. Грешка е и ако мислите, че телесните нюанси са за всекиго. Перфектно впечатление за естественост ще постигнете единствено тогава, когато цветът на червилото кореспондира с цвета на венците ви.
  1. Ронеща се спирала – петна под очите Размазаната спирала е един от най-големите „провали“ изобщо. А начинът, по който да я нанесете красиво, е лесен. Използвайте спиралата върху изцяло чисти мигли, остатъците от вчерашния грим ще ви навредят още в самото начало. Първия слой нанесете само на връхчетата. Ако използвате директно спиралата върху коренчетата, миглите ще натежат, през деня ще се изпънат и спиралата бързо ще изпада. След като изсъхне, нанесете втори цветен пласт по средната дължина и едва с третия гримирайте коренчетата. За тях използвайте разресващо движение „зиг-заг“ и накрая леко извъртете за секунда миглите с пръсти или с длан нагоре – така те ще бъдат супер извити.

И не се бойте от специализираните спирали. Ако имате къси мигли, потърсете удължаващата NOBEA Festive, максимален обем като с магическа пръчка ще им придаде и Shiseido Controlled Chaos MascaraInk. Внимавайте, когато използвате извивачки за мигли, никога не работете с тях върху очи с грим. Повърхността на спиралата се нарушава и пигментите ще изпадат още по-лесно! Освен това може да скъсате миглите.

Откривали ли сте и други грешки, които се забелязват по улиците? Имате ли свои собствени малки трикове за това, как да се гримирате правилно? Споделете ги с нас!