Преминете към основното съдържание

Минерален или химически, за това говорим тук. Ориентирате ли се в SPF филтрите?

13 май 2022 г.Notino
Всички обичаме ласкавите лъчи на слънцето. Те са благодатен източник на приятна топлина, добро настроение и витамин D. Но не трябва да забравяме и за негативните влияния, които достигат до нас заедно с тях през нарушения озонов слой. За ефективна превенция от кожни болести, бръчки и пигментни петна със сигурност препоръчвам да включите в ежедневната си грижа продукти със защита от слънцето. При това не само през лятото!

При по-подробно запознаване със света на SPF се срещаме с понятия като химичен, минерален или физичен филтър. Каква е разликата между тях? И по добър ли е някой от тях в сравнение с останалите?

За да ви объркам още малко, хайде да си обясним точните обозначения на слънцезащитните филтри.

Минерален филтър, известен още като физичен – заради съдържанието му, в чиято основа са цинков или титаниев оксид, бихме могли да го наричаме и неорганичен филтър. Втората група защитни филтри, създадени на базата на въглеродни вериги и други химични съединения, са органичните филтри, наричани още химични.

Как всъщност действа SPF в кожата ни?

Слънцезащитният продукт не позволява на слънчевите UV лъчи да навлизат надълбоко в кожата ни и по този начин да увреждат кожните ни клетки. SPF съставките поглъщат лъчите и ги превръщат в малко количество енергия, основно топлина. Но това не е някакво драматично количество, което би могло да повлияе на цялостната температура на тялото. Много по-голям риск от прегряване ни застрашава, ако останем за дълго време изложени на преки слънчеви лъчи. Ето защо през лятото не трябва да забравяме възможно най-дълго да стоим на сянка.

Химичните UV филтри поглъщат и променят 100% от лъчите, докато физичните имат способността и да отразяват обратно (като огледало) 5–10% от UV лъчите вече по повърхността на кожата. С остатъка от лъчите слънцезащитният крем с минерален филтър действа по същия начин, както и химичния.

Как да позная от какъв SPF имам нужда?

Желаното ниво на защита от слънчевите лъчи (т.е. SPF 20, 30, 50 и др.) ще постигнете единствено, ако нанасяте достатъчно количество от продукта. И да знаете, че най-вероятно ще е повече, отколкото сте мислели досега. Става дума за 2 mg продукт на cm2 кожа. Представете си например средното количество хидратиращ крем, което обикновено нанасяте. То със сигурност няма да е достатъчно. :)

За да се улесня, използвам като помощна мярка показалеца и средния си пръст. Нанасям SPF крем по цялата им дължина и използвам това количество за цялото лице, включително околоочната зона и ушите. Ако искам да защитя от слънцето и шията си, добавям още „един пръст“ от крема. При нанасяне на крем със SPF по цялото тяло също никога не пестя количеството.

Какви са характеристиките на UV филтрите и кой да предпочета?

Химичен (органичен) UV филтър

 • Действа превантивно против пигментни петна.
 • Попива по-бързо.
 • Оставя само минимален или никакъв бял филм по кожата.
 • Текстурата може да е с по-лепкаво усещане, но е и по-хидратираща.
 • Често е подходящ за кожа с по-изразителна текстура (не е задължително, може да се използва за всеки тип кожа на лицето).
 • Понася се много добре и с фон дьо тен.
 • Може да съдържа повече козметични съставки, следователно преди използване трябва да се тества за нежелана реакция към отделни ингредиенти.

Notino съвети за химични SPF: 

 • Ако търсите UV защита, която да функционира добре заедно с вашия фон дьо тен, La Roche-Posay Anthelios SHAKA наистина ще ви впечатли със своята флуидна, бързо попиваща текстура!
 • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily е страхотен за кожата на лицето ви не само като защита от слънцето, но благодарение на обогатената си формула помага и за ефективно предотвратяване на бръчките и пигментните петна. 
 • Кожата ви е по-мазна и склонна към акне? Заложете на Sun Oil Control от Eucerin. Неговата гел текстура предпазва от лъчите и едновременно с това леко матира кожата.

 

Защита от слънцето, хидратация и успокоение в едно – осигурява ги Nuxe Sun.

Продукти

Физичен (минерален/ неорганичен) UV филтър

 • Отразява определено количество лъчи по повърхността на кожата.
 • Благодарение на основната си съставка (цинков или титаниев оксид) може да остави бяла следа, тоест вероятно няма да се хареса на хора с по-тъмен оттенък на лицето. 
 • Белият филм може да доведе до това, да се използва по-малко защитен крем, отколкото е необходимо.
 • Текстурата е по-гъста, което ще бъде оценено от всички с по-суха кожа.
 • Често придава на лицето матиращ ефект.
 • Заради текстурата и деликатното си оцветяване може да не се комбинира добре с фон дьо тен и да се рони.
 • Благодарение на семплата си формула е подходящ за кожа с екзема, акне или чувствителна, склонна към раздразнение, а също и за детска кожа.

Notino Съвети за минерални SPF:

 • Минералното мляко Clinique Sun SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion For Body е идеално за защита на кожата по цялото тяло.
 • За чувствителна кожа, склонна към раздразнение, препоръчваме да изберете непарфюмираното SPF мляко Avène Sun Minéral
 • Благодарение на ултра леката си и неутрализираща консистенция, пълна с антиоксиданти, NeoStrata Defend е подходящ за ваш ежедневен минерален слънцезащитен крем за лице.
 • Търсите минерален слънцезащитен крем за деца? Заложете на Heliocare 360°.

Формулата на млякото за тяло COCOSOLIS Natural Sunscreen Lotion ще зарадва любителите на натуралната козметика. Защото съдържа 99% съставки от натурален произход.

Продукти

Каква е присъдата?

Не може обективно да се определи кой тип SPF филтри е значително по-добър или по-лош. При избора на слънцезащитен продукт трябва да се ръководите основно от нуждите, предпочитанията и типа на кожа си. Защото единственият правилен UV филтър е този, който е приятен за вас, харесвате го и го използвате редовно.

ТОП 5 въпроси и отговори за SPF

Колко дълго след нанасянето по лицето започват да действат химичният и минералният филтър?

Що се отнася до бързината, с която функционират, няма значителна разлика. И двата действат от момента на попиване в кожата, което при различните продукти може да отнеме различно време – например до 20 минути. Ако се гримирате, можете да увеличите надеждността на защитата за лицето си, ако между използването на SPF и нанасянето на фон дьо тен изчакате до пълното абсорбиране на слънцезащитния крем.

За да разчитаме на целодневна защита, достатъчно ли е да нанесем SPF при сутрешната си рутина за кожата на лицето?

Повтарящото се нанасяне на слънцезащитен продукт е ключът към целодневната, качествена защита от UV. И това се отнася до двата фактора. Защото и двата постепенно се изпаряват, изтриват или отмиват от лицето и тялото ви. Ако сте изложени на лъчи през целия ден (например в колата), най-добре е да нанасяте SPF на всеки 2 часа или винаги преди излизане на слънце. Ако сте гримирани, леко нанесете SPF с гъбичка върху фон дьо тена, или използвайте пудра/ make-up cushion със SPF защита на по плътен слой. 

Могат ли наночастиците цинк във физичните филтри да проникнат в тялото ни?

Заради размера си наночастиците на споменатите елементи не могат да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата, ако не нанасяте продукта върху наранена кожа (изгаряния, драскотини).

Как да позная от какъв SPF имам нужда?

Желаното ниво на защита от слънчевите лъчи (т.е. SPF 20, 30, 50 и др.) ще постигнете единствено, ако нанасяте достатъчно количество от продукта. И да знаете, че най-вероятно ще е повече, отколкото сте мислели досега. Става дума за 2 mg продукт на cm2 кожа. Представете си например средното количество хидратиращ крем, което обикновено нанасяте. То със сигурност няма да е достатъчно. :)

За да се улесня, използвам като помощна мярка показалеца и средния си пръст. Нанасям SPF крем по цялата им дължина и използвам това количество за цялото лице, включително околоочната зона и ушите. Ако искам да защитя от слънцето и шията си, добавям още „един пръст“ от крема. При нанасяне на крем със SPF по цялото тяло също никога не пестя количеството.

Вредят ли слънцезащитните кремове на кораловите рифове?

Засега все още чакаме да се появи обширно научно изследване, което да потвърди, че слънцезащитните кремове в големи количества трайно вредят на кораловите рифове. Сред най-рисковите фактори за коралите са основно климатичните промени, увеличаващата се температура на морето, световното замърсяване и масовият риболов. 

Но все пак, ако планирате да сложите в багажа си за лятната почивка своя SPF крем, който е на химична основа, проверете дали дестинацията ви не е в списъка на държавите, които поради превантивни причини забраняват използването на тези продукти (или вещества, съдържащи се в тях) в своите морета. Ако ви е грижа за опазването на природата, изберете минерален защитен филтър

Прочетете повече