Преминете към основното съдържание

Тази година за международния ден на жената опитайте да погледнете под друг ъгъл на живота. Отпразнувайте женствеността!

17.02.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 6 минути

Женствеността е нещо, което е дълбоко закодирано в нас. Тя е нашата сила, енергия, мъдрост, любвеобилност и вяра в собствените способности. А кога друг път, ако не около Международния ден на жената, е време да си припомним колко невероятна е тази наша вътрешна енергия.

Много жизнени роли, винаги на пълни обороти

Знаете ли какво е общото между нас, жените, независимо от възрастта, професията или националността? Ние сме изумителни! Мултифункционални магьосници. Работохолички. Жертвоготовни майки, отговорни колежки, лоялни приятелки. Любовници. Съпруги. Партньорки и любовници. 

Преминаваме от една в друга жизнена роля и винаги сме на пълни обороти. Раздаваме усмивки, съвети и идеи. Ние сме движеща сила, инициаторки, можем да разрешим дори неразрешимото и да организираме това, което не подлежи на организиране. Когато сияем, сияе и светът около нас. А за да можем да поддържаме и искрата в самите себе си, е необходимо да глезим енергията на удовлетворението си и мощната си вътрешна женственост. А как да се научите да го правите и вие?

1.Влюбете се в човека, който сте

Обичайте не само това, че винаги се справяте и устоявате на всичко в света. Но също и това, че сте емоционални, раними, крехки. Че можете да се разсмеете вътрешно по същия начин, по който можете и да рухнете. Че бързо се вдъхновявате за нови неща, дори и после да не ги довършите. Че имате не само силните си страни, но и някои слабости. Тъй като нищо човешко не ни е чуждо.

Възхищавайте се, че можете да мечтаете и да вярвате, че мечтите ви някога ще се сбъднат. Че можете да се съсредоточите върху определен въпрос и да виждате логична закономерност дори и в неща, които изглеждат привидно нелогични. Че се радвате на дребните неща и изпитвате щастие при изгрева на слънцето по същия начин, както в мига, когато намирате време да седнете, да запалите свещ и да почетете за малко. 

2.Вярвайте в любовта

В тази за цял живот и от пръв поглед. Вярвайте в нея, дори и досега да не сте открили своята. И преди всичко вярвайте в любовта към самите себе си. Обожавайте вечното дете в себе си, което е готово да тръгне босо през поляната под дъжда и да вика от щастие. Просто се възприемайте като едно голямо съкровище. И се опитайте да виждате любовта във всичко наоколо, не само в любящия си партньор.

3.Живейте в хармония

Веднага можете да посочите собствените си грешки, нали? Но какво ще кажете за качествата, уменията и похвалите към самите себе си? Подхранвайте се от тях на всяка цена! От дребните неща и от ежедневието. Бъдете мили към себе си така, както сте мили към децата си или към най-добрите си приятелки. Прощавайте си, ако е необходимо. Позволете си да изпитвате болка, не прикривайте сълзите си и се поощрявайте сами и за това, че показвате слабост. Защото за това се иска голяма сила. 

С какво да се поглезим за деня на жената?

4.Пазете границите си…

…и не допускайте до тялото си тези, които могат да ви наранят. Бъдете нащрек всеки път когато някой казва: „Мисля ти само доброто!“ Винаги много внимавайте за манипулации и се научете да ги разпознавате. Единствено вие можете да мислите наистина само доброто за себе си. Този, който иска да ви премести там, където вие не искате, завинаги ще остане манипулатор, който не ви уважава. 

5.Доверете се на интуицията си

Да пазите границите си означава да вярвате и на това, което чувствате. Да вярвате, че именно вашата идея е добра, че вашата рецепта ще се получи по-хубаво, отколкото предаваната от векове в семейството, че можете да имате страхотен бизнес план, макар никога да не сте се занимавали с бизнес, или че ще завършите успешно училище в чужбина, макар едва сега да започвате да учите английски. 

Да правите това, което искате – още един задължителен елемент за нас, момичетата. Дори и ако в началото трябва да се учите на това, че ще носите old school парфюм вместо този, който е модерен в момента. Или да ядете точно това, което ви се хапва. 

Да правите това, което смятате за правилно, а не онова, което се говори около вас, също е един от най-сериозните източници на секси женствена енергия. И казаното по-горе важи за дрехите, които обличате, за начина, по който си слагате грим, за това какви профили следвате в социалните мрежи, какви сериали гледате или каква музика слушате. 

Защо? В живота по собствени правила има една сигурност, която пленява и привлича, на която се възхищават и мъжете, и жените, която е по-важна от това, каква марка дамска чанта сте си избрали току-що, какъв е вашият цвят на косата или размерът на дрехите ви. Вярата в себе си е много по-важен и много по-съществен източник на привлекателност. 

6.Празнувайте тялото си

Също толкова важен е начинът, по който гледате на тялото си. Не е съвсем симетрично? Прекалено високо е? Има стрии? Извивки? Първи бръчки? И какво от това. Вашето тяло е точно такова, каквото трябва да бъде. Много от вас може би са преживели тежко това, че не са родени с формите на моделите от списанията. Но това не е важно. 

На тялото му стига само достатъчно движение и добра храна, за да излъчва енергия. Има нужда от физическо докосване (вашето собствено и това на обичаните хора), има нужда да бъде прегръщано, целувано, приласкавано и приемано такова, каквото е. Защото само така ще се чувствате щастливи в него. И само така ще се насладите на собствената си женственост и на живота във всеки негов нюанс. С естественото приемане на собственото си физическо тяло.

7.Бъдете благодарни

Това не е лесно, но опитайте всеки ден да благодарите за всичко, за което сте благодарни. Преди заспиване, в полумрака и под одеялото. Или си го запишете на листче и се връщайте към мислите си. Благодарете за всичко, което ви е донесло спокойствие в конкретния ден, за всичко, което е съвсем нормално, а не е задължително да е така. Благодарете за живота си като такъв. „Благодарна съм“ трябва да бъде вашата ежедневна мантра. Следващото стъпало към чистата енергия на женствеността.

Да, за всяка от нас е различно трудно да изпълни някое от седемте на пръв поглед дребни неща. Но не се отказвайте. В името на женската красота, женственост и положителна енергия, която ще се усеща на километри от вас. Красив Международен ден на жената, мили наши дами!