Преминете към основното съдържание

Съвети от фризьорка: Как изглежда перфектната лятна грижа за косата?

21.07.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 5 минути

Слънце, морска вода, хлор… Съвети от фризьорка за това, как да се грижите за косата през лятото, така че да остане красива и след края му.

Какво се случва с косата през лятото?

  • Хлорът разтваря себума по кожата, а в косата се свързва с кератина. Последващата химична реакция изсушава косата и я прави по-слаба. Да не говорим за това, че скалпът също губи необходимото си омазняване. 
  • Морската вода и съдържащата се в нея морска сол всъщност е добра новина за косата, защото я снабдява с минерални вещества. Само че когато към двойката морска вода и сол се присъединят вятърът и действието на слънчевите UV лъчи, отново настъпва дехидратация и косата става по-склонна към накъсване. 
  • Слънчевите лъчи изсушават и това е разбираемо, но незащитената коса е „бомбардирана“ основно от UV лъчението, което отслабва протеина и кератина в косъма, а по този начин и самата коса. 

И когато всичките три елемента се съберат заедно, без правилната грижа след отпуската ви е гарантирано непланираното радикално подстригване. Не искате да подстригвате косата си? Погрижете се за нея. А как?

Подхранвайте косата отвътре и я защитавайте отвън

„Още преди началото на лятото осигурете на косата подхранване отвътре. Предлагат се хранителни добавки под формата на биотин, кератин. Много добри са също цинк, селен, витамините от група В. А когато отидете на фризьор, поискайте интензивна хидратация и подхранване на косата с професионална козметика,“ препоръчва фризьорката Magda Kunešová (Магда Кунешова).

Най-добрата слънцезащитна козметика за коса

Част от лятото е и специалната слънцезащитна козметика. „Шампоанът, балсамът и маската за слънце са основата, но си купете и спрейове за предпазване на косата от слънцето, респективно от UV лъчите. Те са наистина ефективна защита за косата от слънцето и можете да ги използвате върху мокра и суха коса многократно през деня,“ продължава фризьорката, според която много от нас се успокояват с усещането, че косата не може да изгори на слънце. Може. Но за разлика от изгарянето на кожата, не го усещаме. А споменатият спрей е нещо като слънцезащитен продукт за косата!

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:

Опитайте солен спрей за коса. Всъщност това е съвсем обикновен стилизиращ продукт (с него оформяме непринудени плажни вълни и респективно си придаваме wet look), който зарежда с минерални вещества и фиксира. Ако косата е вълниста, подчертава естествената ѝ структура. 

Шапка, слънцезащитен крем и кокосово масло 

Защитата е необходима, но скалпът също има нужда от такава. „Купете си шапка или модерната в момента козирка. Това е особено важно при спорт, когато повечето от нас прибират косата си, оформят елегантен път и той (скалпът) изгаря сто процента, ако главата не е покрита. Ако не искате да носите нищо на главата си, преди спорт намажете именно оформения път със слънцезащитен крем,“ препоръчва Magda Kunešová. 

А ако искате още по-специален съвет за предпазване на косата, когато сте на море, втрийте в нея кокосово масло, сплетете я на плитка и я оставете така през целия ден. „Косата е обгърната от маслото, подхранващите вещества попиват в нея и така я защитавате,“ добавя фризьорката. Ако ви пречи „мазното усещане“, третирайте поне връхчетата. Отново с кокосово, а защо не и с арганово масло.

След като измиете косата под душа и я третирате със слънцезащитна козметика за коса, спокойно я оставете да изсъхне сама. „При деликатната коса не пречи да го правите от време на време, тя изсъхва веднага. Но ако имате гъста коса, която остава влажна в продължение на няколко часа, се увеличава рискът върху леко влажния скалп да започнат да се размножават микроби и да се образуват гъбички,“ обяснява Magda Kunešová важното значение на сухия скалп.

Лятно стилизиране и грижа за косата

Специално предупреждение за блондинки

Дозирайте количеството на грижата за коса и според цвета ѝ. При всички нюансът избледнява малко на слънце. Но най-много през лятото се натоварва естествено русата коса, също както и изрусената и тази на кичури (те са натоварени от самия химически процес на боядисване).

Освен това именно русата коса понякога неразбираемо защо „позеленява“. „Ние погрешно свързваме това с хлора, а истината е, че някои басейни все още използват т.нар. син камък, който реагира с медта, натрупана в косата, и после тя придобива зеленикави оттенъци,“ констатира Magda Kunešová. 

Ако пък планирате да съживите блонд оттенъците си точно преди отпуската, определено не го правете. Обикновено боядисването преди почивка на море не е добра идея. Изчакайте, докато се върнете, просто защото е добре да си запазите час за грижа за натоварената си след лятната отпуска коса. „Фризьорът може да хидратира косата в дълбочина, да допълни кератина, да се справи с намаляването на липидите… едва след това има смисъл заздравената, подхранена коса да се подстригва или боядисва,“ завършва Magda Kunešová. 

Това е всичко, което трябва да направим. Вече знаете от какво има нужда косата ви през лятото. Остава само да се насладите напълно на топлите летни дни и нощи. Приятна почивка!