Преминете към основното съдържание

Малка лекция по химия: Кои активни вещества в козметиката се комбинират и кои определено не?

5.04.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 4 минути

Вече сте купили серуми за грижа, тоник и кремове? Харесват ви техният аромат и текстура и знаете кога можете да ги използвате? Да? Поздравяваме ви! А сега малко ще объркаме представите ви. Не всички продукти, респективно съставките им, могат да се използват заедно.

През последните няколко години козметичната рутина се разрасна от триото „сваляне на грима, тонизиране, мазане“ до „сваляне на грима, 15 други стъпки, мазане“. Освен хидратиращите кремове със сигурност следите съставките на козметиката и използвате подобрени активни вещества като ретинол, витамин С или гликолова киселина.

И най-вероятно ви се е случвало да се събудите сутрин със зачервено лице. Може би именно неправилната комбинация от активни съставки е довела до раздразнението. Затова прочетете кои активни вещества в козметиката не трябва да се смесват и кои са си „дружки“. Добре дошли в часа на малките химици. 

Химически ексфолианти (АНА/ВНА киселини) и ретинол

AHA киселините (например гликолова, млечна) и BHA киселините (например салицилова) и ретинолът са ексфолиращи съставки, които избавят лицето от мъртвите клетки и подмладяват кожата. Ако прекалите с тях, лесно може да стане така, че на сутринта да се събудите (малко преувеличено, разбира се) с лице върху възглавницата. „Ретинолът може да се комбинира с други продукти, но всичко е много индивидуално. Зависи колко чувствителна е кожата на лицето ви и какви продукти с ретинол понася. Така че, ако сега започвате да ползвате ретинол, не се препоръчва да го комбинирате,“ обяснява корективният дерматолог д-р Грета Фол от Лазерния център „Ангел“ в Прага.

По-добре е да бъдете умерени в комбинирането на активни вещества. Особено важно при използването на активни вещества е да не забравяте за достатъчната фотокорекция

- д-р Грета Фол, корективен дерматолог

 „Ако понасяме ретинола добре, може да добавим и други продукти за подмладяване на лицето. Но трябва да бъдем много внимателни. Необходимо е да дадем на кожата около месец, за да привикне, преди да добавим нов продукт,“ препоръчва дерматологът. Така че комбинацията от ретинол и киселини не е абсолютно табу, но със сигурност трябва да пристъпите към нея максимално внимателно. Започнете с по-слаби концентрации и въвеждайте постепенно.

Определено опитайте

Ретинол и витамин С

Продуктите с витамин C са незаменими в битката със свободните радикали, озаряват кожата и подпомагат ексфолирането ѝ. Затова в комбинация с ретинол могат да доведат до нежелан ефект върху кожата на лицето. „За да избегнете възможния риск от раздразнение, особено ако напластявате продуктите, е добре да използвате всеки продукт отделно. Витамин С в сутрешната рутина, а ретинол във вечерната. Може и да ги редувате в различните дни,“ съветва д-р Грета Фол. Тоест, ако използвате витамин С сутрин и ретинол вечер, действието им ще се подпомогне взаимно и кожата ви ще бъде по-красива от когато и да е преди.

Ниацинамид и витамин С

Ако вечерта се намажете със серум с витамин С и върху него с крем с ниацинамид, със сигурност нищо страшно няма да ви се случи. Но внимавайте! Ниацинамид има по-високо рН, отколкото витамин С, а това може да намали действието на витамин С. Затова е най-добре да ги нанасяте по различно време през деня – например витамин С при сутрешната рутина, а ниацинамид вечер. Така ще извлечете максималното и от двете съставки.

Може да ви хареса

Как функционират заедно други съставки

  • Ретинол и хиалуронова киселина – страничен ефект от ретинола може да е беленето или лющенето на кожата. Ако това се случва при вас, след нанасяне на ретинол изчакайте двадесет минути и едва тогава продължете с крем с хиалуронова киселина. Така кожата ви ще е едновременно подмладена и хидратирана.
  • Бензоилпероксид и SPF – бензоилпероксид е много силно действащо вещество, което се бори с акне. Същевременно обаче, след нанасянето му кожата на лицето става много чувствителна към слънчевите лъчи. Затова не пропускайте да нанесете крем с висок SPF.

Не забравяйте, въвеждайте продуктите с активни вещества постепенно и понякога се водете от правилото, че по-малкото е повече.