Преминете към основното съдържание

Коледа без стрес? Изключете печката и интернета, пуснете коледни песни и лакирайте ноктите си!

7.11.2022 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Искате да стоите край масата на Бъдни вечер изтощени, измъчени и ядосани на целия къртовски труд, който ви е струвала Коледа, или да прекарате приказни празници, пълни със спокойствие? Ако изберете второто, ще бъде добре да промените някои неща в сравнение с предходни години и да ги направите по друг начин. Как?

Приказната магия на Коледа?

Представата за идилична Коледа насред заснежен пейзаж, пълен с красота, блясък и щастие, е нещо като „колективна мечта“, която ни е насадена от приказките, а по-късно и от романтичните филми. Сякаш в миналото, още преди появата на социалните мрежи, някой е пускал редактирани снимки и е твърдял, че трябва да е така. Не трябва. И не може. Защото копнежът по идеалната Коледа ни стресира и този стрес просто е неизменна част от идилията. 

Изключете Instagram, разгледайте стари снимки

„Спрете да обръщате внимание на напудрената реалност от социалните мрежи – това е първата стъпка към спокойната Коледа. Снимките в Инстаграм ни карат постоянно да се сравняваме, те водят до FOMO – Fear of Missing out – тоест страх, че ще пропуснем нещо, че няма да сме част от нещо, а всичко, което е перфектно благодарение на филтрите, но при нас не е, ни изяжда,“ казва по въпроса менторката и лайф коуч Мартина Фау. Затова изключете социалните мрежи, пуснете си коледни песни и вместо в интернет, разгледайте например снимки от детството, защото на тях радостта от Коледа е истински чиста!

Лакирайте ноктите си и седнете на шейната

Вместо за шопинг, отделете си време за маникюр, а после грабнете най-близките хора и отидете на театър с коледни истории, на кънки или да се спускате с шейна от някое хълмче. Не, това не е срамно, дори и отдавна да сте притежатели на лична карта. А работата с подаръците свършете онлайн, например с нашите коледни съвети.

Научете се чрез дребните неща да се отдалечавате от обичайния безумен галоп, който за много хора започва още през септември с трескаво съставяне на списък със задължения. Дори и да ги отметнете всичките, това няма да ви донесе радост, защото изпълнението им ви оставя без дъх, без нерви и без почивка. Вместо това спрете и помислете какво от подготовката за Коледа наистина ще ви донесе радост. И оставете само него. А останалото махнете.“ препоръчва Мартина.

Говорим за вашето време, вашата енергия, следователно и вашето право да разполагате с тях така, че да се чувствате добре.

- Мартина

Отнасяйте се внимателно с времето си

Помнете, че Коледа всъщност е само веднъж годината и продължава някакви си седем дни. И като си помислите, че за тази една седмица се измъчвате в продължение на няколко месеца – не е логично. Пропуснете традициите, за които не знаете дори и откъде са се появили. Не си струват нервите и в никакъв случай пълното изтощение, което не ви позволява да заспите. 

Бъдете навън възможно най-дълго и намерете време, в което можете да творите, да четете, да рисувате. Главата ви, уморена от целогодишното препускане, наистина ще го оцени. Пълно превключване. А това се отнася и до по-скромната украса и не толкова педантичното чистене (тъкмо приключвате с прахосмукачката и сте готови да я пуснете отново, което е безсмислено).

Докато печете, нека е с пунш в ръка 

Превърнете печенето в парти, пригответе пунш, повтарящи се до безкрайност коледни песни и се забавлявайте. Или пък пробвайте споделено печене и се разберете, че вие ще приготвите двойна доза баклава, а вашата съседка/приятелка ще опече два пъти повече меденки. Защото и най-сладките десерти започват да нагарчат, ако заради тях е трябвало да застанете пред печката от един през нощта. 

Можете и да купите сладките изкушения – има толкова благотворителни организации, за които коледното печене е важен източник на приходи, така ще съчетаете полезното с приятното. А за да се наслаждавате на аромата на коледни сладки в дома си, без да ги печете там, е достатъчно да изберете правилните ароматни свещи!

Опитайте, запалете

Дръжте под контрол баланса

Коледа има нещастния късмет, че идва в момент, когато заедно с края на годината, се опитваме да запазим естествения баланс. А това, съчетано със стреса в гърба и песимистичното настроение, засилено от умората, не е добра комбинация. Всичко започва да изглежда по-лошо, отколкото е всъщност.

„В такъв момент, смазани под тежестта на изтощението от цялата година, често правим грешката да вземаме още радикални решения. И то преди да дойде време за новогодишните обещания,“ обяснява лайф коучът Мартина Фау, като препоръчва да оставим предприемането на драстични стъпки за момента, когато сме по-свежи. Просто „отложете“ за малко това, което ви изгаря отвътре. На спокойствие ще изглежда по съвсем различен начин. 

Не е секси да вземате назаем за подаръци

И е много важно да се каже: не харчете повече, отколкото е нужно. Заемите за подаръци никога не са били секси, а във времето на икономическа криза и дума не може да става. Ако това толкова ви тежи, вижте идеи за евтини подаръци (много от тях са наистина прелестни!) и най-важното – говорете открито с тези, с които ще прекарате Коледа. Дори не е нужно да казвате „нямам възможност да го купя“, просто превърнете подаръците в игра и си определете, че трябва да се вмъкнете например до тридесет лева. 

И най-важното – запазете спокойствие по Коледа. Това са само седем дни, на които е за предпочитане да се насладите, колкото и солено да ви излизат понякога!