Преминете към основното съдържание

Какво е пародонтоза, как да я познаем и какво ще помогне?

7.06.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 4 минути

Мислите си, че пародонтозата не ви засяга? Значи сте късметлии и не трябва да се притеснявате от кървенето на венците и другите „бонуси“, които вървят с това състояние. Не сте сигурни какво точно е пародонтоза и какви всъщност са признаците ѝ? В този случай по-добре прочетете статията ни със съвети как да разпознаете това заболяване и какви превантивни действия да предприемете, за да го предотвратите.

Най-вероятно сте чували за пародонтоза, но как да разберете, че страдате от нея? Какво е пародонтоза? Причиняват я бактерии, вируси и гъбички. Един от основните признаци е кървенето на венците при миене на зъбите, но то може да се появи и при хранене. Предупреждение е и прекалената чувствителност на венците или тяхното подуване, зачервяване и появата на малки пространства между зъба и венеца. Именно там могат да се събират нежеланите бактерии. Някои страдат от парене на зъбите и от прекалена чувствителност. 

При пародонтозата се оголват зъбните шийки, коронките на зъбите се удължават, а самите зъби започват да се клатят.

Митове за пародонтозата

Пародонтозата е проблем, който се появява с напредване на възрастта? Къде ти! Може да се сблъскате с нея и на двадесет. Освен това, докато нищо не ви боли, не обръщате внимание на проблема. При този тип заболяване може да се случи така, че венците да кървят, но да не усещате болка. Затова при каквото и да е по-продължително кървене на венците, посетете зъболекаря и не отлагайте прегледа.

Какво помага при пародонтоза

Как да се избавим от пародонтоза?

Най-важното е да си купите качествена и ефективна паста за зъби против пародонтоза (успява да стегне венците и да намали кървенето), да изберете по-мека четка за зъби, да използвате редовно и последователно интердентални четки и конци и да изплаквате устата си с вода за уста

С какво помага пастата за зъби против пародонтоза?

  • Помага за предотвратяване на кървенето на венците.
  • Освежава дъха.
  • Премахва плаката и предотвратява появата ѝ.
  • Намалява неприятните усещания, причинени от раздразнението на венците.
  • Предотвратява образуване на кариес.
  • Ограничава възможността от връщане на пародонтозата.

Спрете да пушите и да игнорирате кариесите

Помнете и това, че пародонтоза, освен генетичната предразположеност, може да предизвикат също лошата зъбна хигиена, пушенето, неизлекуваните кариеси и натрупаният зъбен камък. Това означава, че редовните контролни прегледи и посещения при зъболекаря, най-добре два пъти годишно, няма да ви се разминат, а останалото е във вашите ръце – научете се да миете зъбите си правилно и спазвайте цялостна устна хигиена. Да, дори и ако си лягате да спите в ранните утринни часове или тъкмо сте започнали да гледате интересен криминален филм.

Как да се избавим от пародонтоза?

Пастата за зъби е избрана, но се колебаете колко често да я използвате? Ако сте я взели като превенция срещу пародонтоза, спокойно можете да я редувате с любимата си обичайна паста за зъби. Вече ви измъчва пародонтоза? Използвайте пастата за зъби против пародонтоза два пъти дневно или според препоръката на зъболекаря. В началото може да ви се наложи да свиквате със специфичния вкус на пастата, но след седмица всичко ще изглежда съвсем нормално.

Едновременно с това трябва да знаете, че пастата за зъби против пародонтоза не е лекарство за това заболяване, само поддържа стягането на венците и може да намали кървенето. Затова на първо място си остава старателното миене на зъбите и почистването на междузъбните пространства, както и използването на качествени антисептични продукти за ограничаване на възпалителните процеси в пространствата между зъбите и венците, които пародонтозата прави по-големи.

Е, знаете ли вече какво помага при пародонтоза? Значи с правилната паста и старателната хигиена ще можете да се усмихнете широко на света!