Преминете към основното съдържание

Господа, не се отказвайте! Това работи при косопад

4.10.2023 г.

Jana Krajco

Прочитане за 5 минути

Иска ви се небрежно да прокарвате пръсти през гъста грива, както Джейсън Момоа, но вместо това косата ви започва да изглежда по-скоро като тази на Брус Уилис? Тя е страшно секси, но сме наясно –⁠ косопадът ви изнервя и вие съвсем не сте на същото мнение. Особено, ако още нямате четиридесет. Или тридесет. Ще ви посъветваме какво да правите.

Към сърцевината на проблема

Най-напред опитайте да разберете защо тялото ви е решило, че без коса му е по-добре. Вината определено не е на любимата ви бейзболна шапка, нито пък се дължи на факта, че не минава и ден, без да ползвате гел за коса. Най-често ще откриете причината, ако хвърлите поглед към близките си. Не можете да надхитрите гените и ако баща ви и дядо ви също са се сблъскали с косопада, най-вероятно подобна съдба ще застигне и вас. Нарича се андрогенна алопеция. За какво иде реч? Под влияние на тестостерона и неговото превръщане в по-активния дихидротестостерон (DHT) космените фоликули са смаляват, косата става по-слаба и къса и започва да отстъпва в посока към темето.

Но причина за загубата на коса могат да бъдат и други фактори, сред които стрес или емоционален шок. Както и различни болести – кожни проблеми или автоимунни заболявания, които водят до косопад на определени места, т.нар. алопеция ареата. Вината може да е и в недостига на витамини, най-вече B12. 

Започнете борбата с косопада още под душа

Колко всъщност е прекалено?

Ако подозирате, че намаляването на косата не се дължи на генетиката, не е нужно да се правите на детективи и да търсите причините сами. Посетете специалист – трихолог или дерматолог. И още преди да се отправите към него, пребройте колко косъма дневно губите. Наистина, важно е! Ако изброите по-малко от 100, може би всичко е наред, защото това е нормална цифра. Изглежда сериозна, но ако вземем предвид, че на главата си имаме около 100 000 косъма…

Целенасочена грижа против косопад

Най-доброто лечение? Превенцията!

Смятате че борбата с косопада няма е толкова ожесточена? Дори и в този случай не подценявайте превенцията. Особено, ако предполагате, че рано или късно ще се сблъскате с този проблем. Какви мерки да предприемете? 

Добавете грижа, която блокира DHT

Знаем кой е единият от виновниците, не се притеснявайте да насочите оръжие към него. Против DHT действат например кофеин, азелаинова киселина или масло от тиквени семки. Това са вещества, които вашият шампоан против косопад е добре да съдържа. 

Масажирайте!

Ако ви боли гърбът, ще помогне масаж. Ако косата ви пада, също ще помогне. Наистина, има изследвания по въпроса. Масажът на скалпа подпомага циркулацията на кръвта, а по този начин до космените фоликули достигат повече подхранващи вещества и кислород. Те от своя страна работят по-добре и косата расте по-силна. При това е доста приятен и ви помага да се избавите от стреса, който е следващият източник на проблеми. Но трябва да масажирате редовно (най-добре всеки ден) и в продължение на най-малко 5 минути. Така че, грабвайте в ръка плоска четка за коса и нападайте директно! 

Замислете се над хранителния си режим (и начина си на живот изобщо)

Може и да сте го чували сто пъти, но заплахата от загуба на косата лесно може да се превърне в правилната мотивация, благодарение на която да започнете да се замисляте малко повече над съдържанието на ежедневното си меню. Защото цигарата, чашата алкохол и бързото хранене не са помогнали на никого да се радва на красива грива.

Не чакайте, действайте

При поглед към падналите косми около канала на душа разбирате, че проблемът вече е назрял? Не чакайте и отивайте при специалист. Колкото по-рано започнете да решавате проблема, толкова по-големи са шансовете да опазите косата си.  

Масаж против косопад

Косата пада, какво да правим сега?

Само напред, битката с косопада не е лесна, особено когато пръст в него има генетиката. Но това не означава, че трябва да се отказвате от нея! Продължете с идеите, изброени по-горе, вслушайте се в съветите на лекаря и вземете на помощ хранителни добавки. Аминокиселините, наричани цистеин и метионин, са новите ви най-добри приятели, но можете да заложите и на колаген, който като бонус ще подобри също кожата на лицето, на тялото или ноктите

Знаете ли вече как да върнете обратно гривата си? Може и да не стане чудо, но бъдете сигурни, че всеки косъм е от значение. И дори процесът, свързан със загубата на косата, да е невъзвратим, ви остава удовлетворението, че сте направили всичко възможно, за да я спасите.