Преминете към основното съдържание

Перфектната грижа за околоочната зона: свалете грима, хидратирайте, озарете, масажирайте!

16.05.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 4 минути

Елате с нас на една подхранваща лекция за перфектната грижа за околоочната зона! Ще ви посъветваме и как да се избавите от торбичките или кръговете под очите и как да елиминирате бръчките около тях.

Деликатната околоочна зона има нужда от много любов

Кожата в зоната около очите е много по-тънка, отколкото по цялото лице. И това всъщност предопределя всичко. Липсва мастен „запълващ“ слой и така кожата около очите много бързо губи еластичността си и старее по-бързо.

Поради тази причина е малко парадоксално, че често грижата за околоочната зона се отлага. Тя трябва да стане задължителна възможно най-рано, но най-късно от 25-тия ни рожден ден. Защото без нея „бръчките от смях“ започват да стават по-дълбоки, а към тях могат да се появят също кръгове и торбички под очите. 

Сваляйте грима от околоочната зона нежно

Всъщност тук важи правилото нежно, но старателно. Започнете с тампон, намокрен в хладка вода, добавете на него продукт за сваляне на грим от очите (с водата образува емулсия) и най-напред го притиснете върху очите, за да „разтворите“ малко грима. После сваляйте в посока надолу. Следете мекостта на тампоните за почистване на грим. Опитайте такива, които се перат. При водоустойчив грим за разгримиране използвайте специални продукти за почистване на водоустойчив грим.

Най-лесно ще свалите грима от очите с тези продукти

2. Използвайте серуми и кремове или гел за околоочната зона

Почистената кожа около очите трябва след това да се хидратира и подхрани, за да не се появят бръчки по нея скоро. Околоочните серуми и крем гелове за околоочната зона съдържат редица съставки, които не позволяват това да се случи. Например пептиди за по-добра здравина и еластичност на кожата. Колаген с хиалуронова киселина за хидратация. Витамин С като антиоксидант и кофеин за озаряване. 

А ако искате да вдигнете грижата на наистина професионално ниво, намерете един околоочен крем за деня (със SPF) и друг за през нощта (идеално с ретинол като провитамин A, който стимулира образуването на колаген). Нанасяне? Чрез леко потупване с възглавничките на пръстите.

Хидратация и подхранване за околоочната зона

3. Поглезете се с масаж на околоочната зона

Ако не ви харесва да потупвате крема, втрийте го чрез масаж на околоочната зона и нанесете направо повече количество. Как се прави този масаж? Най-добре със средния пръст, с леки кръгообразни движения в посока от вътрешното ъгълче на долния клепач към външното ъгълче на окото. Повтаря се най-малко две-три минути.

Можете да извикате на помощ и специални масажни валячета за околоочната зона (метални или от естествени камъни), пръчици, любимия масажен уред гуа ша, но и уреди, предназначени именно за масаж на околоочната зона. Така освен по-дълбоко и старателно втриване на козметичните продукти раздвижвате лимфата, тоест минимизирате отоците в околоочната зона и кръговете под очите.

Хайде на масаж на околоочната зона!

4. Почивайте си с разкрасяваща маска

Кръгове под очите и отекли клепачи често се появяват заради неправилен начин на живот, съпроводен с недостиг на сън и задържане на вода в тялото. Оттам трябва да започнете. Добавете масаж (вижте по-горе) и не забравяйте за почивката – изберете някоя страхотна маска за околоочната зона. 

Най-добрите са хидрогел маските, които охлаждат (минимизират отоците), или околоочните маски, съдържащи екстракт от краставица или алое вера. Страхотни са и тези с екстракт от охлюв (божествено изглаждат), със злато, но и с микрочастици от диаманти или перли (озаряват, така че действат именно на тъмните кръгове под очите). Подходящи са също зелен чай или кофеин (за ревитализиране). 

Най-добрите маски за околоочната зона

Започнете грижата за околоочната зона с подобрен начин на живот, подходящ серум и хубав хидратиращ и подхранващ околоочен крем. Ако се гримирате, купете и специфични продукти за сваляне на грим от очите. И бъдете сигурни, че масажът и нанасянето на маска за околоочната зона винаги ще ви носят радост. Изпитано върху собствените ни очи!