Преминете към основното съдържание

Как ефикасно да се преборим с акнето

26.11.2012 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Акнето представлява едно от най-честите кожни заболявания, което практически засяга всеки, независимо от пола или възръстта.

Като цяло, акнето се проявява най-силно по време на пубертета, но често може да продължи да се проявява и след този период. Причините за появата на акне са различни. По време на пубертета се имат предвид хормоналните промени, но върху появата на акне може да има влияние и начинът на живот, генетичите предпоставки и други. Акнето може да има различни прояви у всеки, някои могат да се оплакват само от черни точки, но разбира се, акнето може да има и много по-неприятна проява, характеризираща се с неприятни комедони, които могат да вгорчат живота на всеки един от нас. Също така, може да се появи само на някои места по тялото като лицето, гърба или гърдите или пък – върху всички тези места едновременно. Съществува ли начин как да се справим с акнето или поне да ограничим неговата поява? Нека да видим какво трябва да правим при появата на акне.

Правилната хигиена като основа

Може да звучи банално, но най-важна роля играе правилното почистване на засегнатите области. Най-важни са подходящо избраните козметични продукти, при момичетата и жените – всички продукти от фон дьо тена до млеката за премахване на грима. Също така, е добре да бъдат избрани подходящ душ гел или сапун, особено, когато акнето се проявява по гърба, гърдите и др. Неизменим помощник в борбата срещу акнето са пилинг геловете, почистващите води за лице и хидратиращите кремове. Нека да видим кои козметични продукти са подходящ избор за третиране на засегнатата кожа.

Отстранете нечистотата

Най-добре ще почистите кожата с помощта на пилинг. Разбира се, имайте предвид, че повечето пилинг продукти не са подходящи за ежедневна употреба. Нанасянето на пилинга представлява за кожата наистина сериозно третиране и честото използване може да предизвика нейното изсушаване. Можете да избирате между множеството почистващи пилинг кремове, създадени специално за мазна и проблемна кожа като Eucerin Dermo Purifyer, Vichy Normaderm със съдържание на термална вода от Виши, Bioderma Sébium и други.

Почистващата вода

Почистващата вода е крайно неоходима за проблемна кожа. Може да почисти почти изцяло лицето и по този начин да се ограничи проявата на акне. Заедно с това ще успокои кожата и ще намали появата на червени петна. Такива са например Vichy Normaderm – почистващ тоник, който видимо редуцира кожната мазнина и почиства лицето. Нанася се сутрин и вечер, т.е. тогава, когато мастните жлези са най-продуктивни и се оставя да действа. Видимо подобряване можете да забележите след 4 седмици. Друга качествена грижа за кожата на лицето предлагат почистващите тоници на Avène Cleanance, La Roche-Posay Effaclar и др.

Кремовете за лице

В днешно време съществува голям асортимент от кремове за лице, предназначени специално за проблемна кожа. Подходящо е да се използват нощни кремове, поради няколко причини – през нощта кожата се замърсява най-много, повишава се образуването на кожна мазнина и така се запушват порите. Нощният крем на Vichy Normaderm е специално създаден за редуцирането на кожната мазнина по време на Вашия сън. Редовното нанасяне на крема гарантира, че до няколко седмици Вашата кожа ще бъде видимо по-гладка и преди всичко – без разширени пори. Enzo.bg Ви предлага други хидратиращи кремове, предназначени за проблемна кожа, такива са Clinique Anti – Blemish, Vichy Normaderm - дневен хидратиращ крем или Bioderma Sébium – крем за лице за проблемна кожа и др.

Подходящият избор на козметика

За момичетата и жените различните козметични продукти, каквито са фон дьо тенът, пудрите и други, значително затрудняват борбата с акнето. Често, този тип козметика, е една от причините, акнето да не се редуцира, а тъкмо обратното – въпреки комплексната грижа да се разпространява. Ако и Вие сте част от жените, които напразно се борят с акнето, важно е правилно да избирате козметиката, която използвате. Грешно подбраният фон дьо тен или пудра замърсяват порите и това води до появата на неестетични болезнени пъпки, от които трудно се отърваваме. Поради тази причина, препоръчваме използването на козметика, специално предназначена за проблемна кожа. От сериите коректори предлагамеVichy Normaderm коректор-молив, който прикрива малките несъвършенства и заедно с това не натоварва проблемната кожа, а постепенно изсушава пъпката. Ако не предпочитате коректор, можете да използвате фон дьо тена Vichy Normaderm Teint. Този продукт съвършено ще закрие всички недостатъци, без да замърсява. Между другите фон дьо тени за проблемна кожа принадлежи Clinique Anti-Blemish Solutions, който редуцира образуването на кожна мазнина и заедно с това активно влияе срещу появата на акне.