Преминете към основното съдържание

Как да се избавим от двойната брадичка? Мазане, укрепване, масажиране

3.03.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 6 минути

Втората брадичка буквално краде от младежкия вид, особено в профил. Тогава човек иска само едно – да се избави от нея. И това може да стане! С правилна домашна грижа ще можете поне видимо да намалите двойната брадичка. А ако инвестирате и в посещение на клиника по естетична медицина, можете (без скалпел) да се избавите от тази „прелест“ дори и веднъж завинаги.

Причината за двойната брадичка не е една

Как изобщо се появява двойната брадичка? „При някои хора е въпрос на чиста генетика. Възможно е да се родят с толкова специфично разположение на долната челюст и мускулите, че да имат втора брадичка на практика от първия си ден,“ констатира Ивелина Петрушева, основателка на клиниката по естетична медицина Formositas, като добавя: 

„Друг път с напредване на възрастта контурите на лицето се отпускат и се наблюдава стареене на подкожните тъкани, включително мастните, което оставя отпечатъка си и в зоната на брадичката. Двойната брадичка може да се появи и при много слаби жени на възраст над 45 години. А при една трета втората брадичка е резултат от наднормено тегло и нездравословен начин на живот.

Двойната брадичка може да се появи дори и при много слаби жени. Защото с напредване на възрастта се наблюдава стареене на подкожните тъкани, включително мастните.

4 стъпки, с които да елиминираме двойната брадичка

1. Мазането никога не е достатъчно

Първата стъпка трябва да бъде цялостна грижа за шията и деколтето. Подходящи за тази цел са кремът за зоната под брадичката или кремът за контурите на лицето. Заслужавате похвала и ако използвате специален крем за шия и деколте. 

Активните вещества в подобни продукти се грижат не само за хидратацията на кожата, но и стимулират например образуването на колаген за по-голяма еластичност на кожата, или пък действат против натрупването на подкожни мазнини.

Най-добрите кремове за шията, деколтето и зоната на брадичката

Искате да подпомогнете ефекта им? Научете се да правите масаж с ръце на брадичката и долните контури на лицето. 

  • Още при самото нанасяне на крема извършвайте всички движения обратно на посоката на гравитацията. Започнете масажа от долната част на шията и продължете през ръба на лицето и брадичката нагоре.
  • Най-напред допрете двете си ръце до ръба на брадичката, така че да можете „да пощипвате“ кожата на долния контур на лицето между палеца и показалеца си. После тръгнете отново от центъра на брадичката и с двете ръце направете повторно „пощипване“ – синхронно от двете страни, към ушите.
  • После свийте пръстите и хванете брадичката си между свитите показалци и средни пръсти. С така свитите пръсти отново направете масаж от центъра на брадичката към ушите. С бавни, плавни движения.

2. Опитайте упражнения за втората брадичка

Е, ще тренираме ли брадичката? ДА! Как? Специално предназначена за това е йогата за лице. „Защото зоната под брадичката е пълна с мазнини и мускули и мазнините трябва да се отстранят, а мускулите – да укрепнат. Както това работи и при останалата част от тялото. Йогата за лице няма да ви помогне с намаляване на мазнините, но е изключително полезна за укрепване на мускулите в зоната на брадичката,“ обяснява Ивелина Петрушева. Предимството е, че бързо ще се научите да правите тези упражнения – те са лесни, а резултатите ще са видими наистина скоро. 

Едно от най-ефективните упражнения от йогата за лице е обикновеното изплезване на езика.

Опитайте да се върнете в детството и да започнете любимото си забавление! Защото когато изплезите езика усещате как се напрягат именно мускулите в зоната под брадичката. После опитайте да изплезите езика си право напред и да огънете върха му към носа. Повтаряйте и двете 5 пъти, например всяка сутрин.

3. Масаж за стягане и изглаждане

Колкото по-изразителен е проблемът ви с втората брадичка, толкова по-интензивен начин за решаването му трябва да търсите. Затова не забравяйте и за възможностите за стягане и масаж с помощта на уреди. 

„Правилните уреди, разбира се, при редовна и продължителна употреба, могат наистина да се погрижат за укрепването в дълбочина на мускулите в тази област,“ добавя Ивелина Петрушева, която препоръчва за старателно третиране в къщи всички три степени на грижа за двойната брадичка да се комбинират, като казва, че използването на уреди спокойно може да се включи и в рамките на превенцията. „Ако трябва да сме честни, след като преминете четиридесетте, вече сте позакъснели с превенцията,“ обяснява специалистката. 

Ако искате да избегнете двойната брадичка в резултат от стареене, със сигурност трябва да започнете да мислите за превенция преди да навършите четиридесет.

ТОП масажни стягащи уреди

4. Клиника за естетична медицина

А какви възможности в случай на двойна брадичка предлага клиниката за естетична медицина? Те са няколко и винаги е необходима консултация със специалист.

„По същество имате няколко възможности. Инжекционно се прилагат липолитици, които помагат за редуциране на подкожните мазнини. Недостатъкът им е не винаги удовлетворителният резултат и често определеното отпускане на кожата в третираната област. Затова в последствие трябва да се работи за укрепване на кожата и подкожната тъкан, както и за стягане на контурите на лицето, за да се поддържа резултатът. Упражненията и масажът се подразбират,“ съветва Петрушева.

Но ако търсите начин да отстраните втората брадичка трайно, той също съществува. „Такъв е по-инвазивната и рискова локална липосукция, която, между другото, не е подходяща за всички. Касае се за така наречения endolift, при който лекарят вкарва под кожата тънко нанооптично влакно, в края на което има лазерен лъч. Той стяга, прави кожата и подкожния слой по-плътни и едновременно с това редуцира обема на мастната тъкан. При липолизата всъщност само принуждавате мастните клетки да изпуснат съдържанието си, докато при endolift ги премахвате завинаги,“ завършва Ивелина Петрушева, основателка на клиниката за естетична медицина Formositas.

Имате двойна брадичка, но не ви се иска да преминавате през всички изброени стъпки? Ще спечелите битката над нея и с помощта на контуриране. Така идва ред на въпроса: имате ли вече палитра за контуриране