Преминете към основното съдържание

Какво действа при пигмент по зъбите и защо се появява там?

18.08.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 4 минути

Угаждате си често с кафе, къпини и червено вино и хранителните ви навици оставят подписа си върху зъбите ви? Оцветяване със сивкав оттенък, червени или черни петънца, с няколко нюанса по-тъмни от емайла около венците. Съвсем нормални са, но при поглед в огледалото определено не носят радост. Добрата новина е, че пигментните петна по зъбите могат да се предотвратят, дори и почти да се премахнат. Изисква се правилна грижа!

Открийте виновниците

Петната са всъщност тъмно оцветяване на зъбния емайл. Могат да ви измъчват както вътрешни (причинявани например от флуориди, някои лекарства, умъртвени зъби и др.), така и външни, тоест повърхностни. Тук е по-лесно да бъдат намерени виновниците – най-често за пигментацията на зъбите отговорни са съставките на храните или напитките, богати на пигменти. Ако те се съчетаят с недостатъчна дентална хигиена, зъбите могат да придобият жълти, жълто-кафяви до черни нюанси – и сияйната усмивка става мираж.

За по-блестящи и бели зъби

Не е нужно да се отказвате от кафето и виното

Напитките и храните, отговорни за пигментацията на зъбите, са наистина доста: оцветяват не само кафе, чай, вино, газирани напитки, сладки лимонади, но и домати, къри, соев сос, балсамов оцет, сладки изкушения или плодове като боровинки и къпини. Накратко, това, което оцветява езика и устата ви, оцветява и зъбите ви. Разбира се, това не трябва да е причина да се отказваме от кафето, виното и плодовете! Като първа помощ след консумацията им помага изплакването на устата с вода.

Заложете на абразиви и домашна грижа

Пигментацията може да бъде отстранена – или поне намалена – по няколко начина. Към естествения оттенък на зъбите си ще се върнете благодарение на редовното ползване на избелващи пасти за зъби, които съдържат активни съставки като биоактивен въглен, ензими, пероксиди, микроперли или абразиви.

Миете ли зъбите си след хранене? Изчакайте около половин час след консумация. Когато се храним, в устата се образуват киселини, полепващи по емайла, който може да се увреди, ако веднага измием зъбите.

Избирайте съставките на пастите според степента на оцветяване на зъбите: при лека пигментация, причинена например от петна от кафе или лимонади, ще помогнат повечето видове избелващи пасти за зъби, при средна и по-висока степен на оцветяване заложете на избелващи пасти за зъби с пероксиди. При използването им винаги следвайте упътването на опаковката. Докато миете зъбите си, е много важно да отстраните старателно плаката от повърхността им, тъй като именно там се отлагат пигментите.

Помнете също кога за последен път сте посещавали денталния хигиенист. Защото специалистът може да намали щадящо пигментацията благодарение на специално абразивно третиране. Няма място за страх, процедурата е безболезнена, а резултатът се вижда веднага.

С какво можете да намалите пигментите по зъбите

Добра работа вършат и специалните избелващи гелове, прахчета, комплекти за избелване на зъбите и пудри за избелване на зъбите или избелващи писалки. Можете да подпомогнете процеса и със специални води за уста за по-бели зъби. Във всеки случай, преди да започнете с каквото и да е домашно избелване, посетете зъболекаря си, той ще отстрани кариесите и ще ви посъветва какво избелване е подходящо за вас. Едновременно с това може да открие и по-дълбока причина за пигментацията в устата.

Опитайте избелващи комплекти, гел, пудри

5 съвета как да предотвратим пигментните петна по зъбите

  1. Редовно посещавайте зъболекар. Някои оцветявания могат да бъдат отстранени единствено от специалист, така зъбите ви ще бъдат по-здрави, по-блестящи и по-бели.
  2. Мийте старателно зъбите си и всеки ден, освен четката за зъби, използвайте също интердентални четки и конец.
  3. След всяка консумация на храни и напитки, които предизвикват пигментни петна по зъбите, изплаквайте устата си с вода, евентуално измивайте зъбите 30 минути след ядене или пиене.
  4. Ако все още сте пристрастени към цигарите, опитайте да се откажете от този вреден навик.
  5. Използвайте качествени избелващи пасти за зъби, най-добре такива, които са подходящи именно за вашия тип зъби (например паста за чувствителни зъбипаста за пародонтоза и др.).

Сияйно белите зъби изискват грижа и инвестиция във времето, но красивата (и здрава) усмивка със сигурност си струва. Защото това е едно от първите неща, които забелязваме у другите.