Преминете към основното съдържание

Как да оформим късата коса? Знаем причините, поради които ще се влюбите в стилизиращите пасти

9.10.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 5 минути

Оформянето на късата коса е предизвикателство. За да издържи, но и да изглежда естествено. За да не губи от блясъка си, но в същото време да не е мазна на външен вид. Решението? Еднозначно това са стилизиращите или оформящи пасти за коса, които отдавна не са приоритет само на мъжете, а са перфектният отговор на въпроса „Как да оформим късата коса?“ и на момичетата!

Стилизиращи пасти за коса за всички

Късата коса може и да привлича с наглед лесна „поддръжка“, но с оформянето ѝ се справят малцина. Ема Уотсън е наясно с това. В периода на прическата „мълет, комбиниран с пикси“, когато заснема кампанията за парфюмите Gucci, го разбира и Майли Сайръс. Със стилизиране на къса коса се сблъскват Зоуи Кравиц, Мишел Уилямс. А когато хвърлите поглед на Инстаграм профила на Крис Хемсуърт, ще разберете как изглежда перфектната мъжка прическа със стилизираща паста. 

Само че да изглеждаш божествено означава, освен грижата за късата коса, да владееш и изкуството за правилно стилизиране, а в тази област от известно време категорично доминират стилизиращите пасти! В началото те представляват страхотен начин за справяне с мъжкото стилизиране. Но днес никой не свири на джендър струната. Ако имате къса коса (максимум пикси или по-къса небрежна боб прическа), значи пастите за коса със сигурност ще намерят място и във вашата рутина. Защо?

Коя ще е най-добрата паста за коса точно за вас

7 причини, поради които ще се влюбите в пастите за коса:

 1. Подходящи са за всички типове коса, дори и най-фината. Тъй като действат на водна база, не натоварват отделните кичури (косата не губи обем).
 2. Моделиращите пасти са създадени на водна основа, затова те много лесно се отмиват. 
 3. Задържат правата коса на мястото ѝ, без да се създава впечатление за „каска“, или в ръцете на някого при допир да стои твърда, както това става, когато я напръскате с лак за коса. На къдриците пък стилизиращите пасти осигуряват текстура, а също и естествено „насочване“. 
 4. Освен средно силна фиксация (дължаща се например на естествен пчелен восък, зърнени култури или например бамбукови протеини), гарантират и обем.
 5. Съдържанието на малко количество масла от своя страна подхранва косата. 
 6. На повърхността на косата след нанасяне не се появява никакъв „оттенък“, стилизиращите пасти не отнемат от цвета и не създават „сивеещ“ ефект, с който може да сте се сблъсквали при някои некачествени сухи шампоани. 
 7. Можете да изберете такива, които придават естествен блясък на косата без излишно „мазен“ вид, или директно матираща паста за коса, която създава впечатление за кадифена повърхност на косата. 

Какво е моделираща глина за коса?

Освен стилизиращата паста за оформяне на късата коса можете да използвате стилизираща глина. В нейната основа е именно глината, която снабдява косата и с минерални вещества. Те са с изцяло натурален произход, а освен това имат по-голяма фиксираща способност в сравнение с пастата!

Игривост като предимство

Това, с което стилизиращите пасти ще ви спечелят, е игривост. С тях можете да променяте прическата си през деня. Когато решите. Защото нанасянето е наистина лесно.

Как да оформим късата коса с помощта на паста

 • Трябва да имате идеално суха коса. 
 • Отворете кутията с пастата и за начало гребнете с показалеца само малко количество от нея с големината на бадем или половин орех. Ако изберете формата на спрей, започнете с едно порядъчно натискане на дозатора. Колкото повече паста, толкова повече фиксиране, но обикновено целта е да запазите въздушността на прическата. Затова, най-вече при фината коса, започвайте с по-малко количество и добавяйте, ако е нужно.
 • Моделиращата паста често, но не задължително, е твърда. Ето защо бавно я разнесете по едната си длан, после съберете ръцете и ако трябва да я загреете, започнете да ги триете една в друга. Така пастата, която омеква от топлината, ще се разпредели равномерно по двете длани. 
 • После с целите длани „влезте“ в косата, разпределяйки пастата от корените до връхчетата, като същевременно прокарвайте пръсти през косата, за да ѝ придадете желаната форма. След като пастата изгуби топлината, осигурена от дланите ви, тя отново ще се втвърди – с което по естествен начин ще фиксира обема и формата на косата. 

Вече започвате да избирате лека-полека? В този случай, разбира се, следете какви са рецензиите за набелязаната паста. Няма нищо по-добро от реалния опит на потребителите! Но общо взето, трудно ще сгрешите с избора. Защото когато става дума за стилизиране, пастата за коса е най-универсалният помощник!