Преминете към основното съдържание

Миете ли правилно зъбите си? Кои са най-честите грешки, които допускаме при миене

13.03.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 6 минути

Денталните помощници са новата грижа за тялото. Навярно грижата за зъбите не е толкова забавна и секси, както изпробването на нов грим, но в крайна сметка прави наистина много за нашата красота, здраве (а и портфейл). Всички знаем, че трябва да мием зъбите си два пъти дневно, но с това грижата за тях далеч не свършва. Така че – какво още е добре да правим?

И на вас ли ви харесва, когато някой се усмихне и покаже здрави, чисти и бели зъби? А мислите ли, че това не ви засяга и зъбите не могат да бъдат повод за гордост? Основата на правилната грижа за зъбите ще откривате всеки ден именно в банята си. Да, това е правилното миене. Ще ви посъветваме, ще ви научим!

Как правилно да мием зъбите си

Миенето на зъбите не е трудна работа, но и при него можем да допуснем грешки. „Зъбите трябва да се мият два пъти дневно, особено старателно вечер. Използвайте меки четк за зъби с равно подрязани влакна,“ препоръчват единодушно денталните специалистки Лидия Рангелова и Стефана Кожухарова от кабинета по дентална хигиена Зъби & Венци. Само от вас зависи дали ще изберете ръчна или електрическа четка. 

А какво да правите, за да измиете зъбите наистина добре, а не само да минете с четката „отгоре-отгоре“? „В кабинета учим хората да правят по-скоро кръгообразни или вибриращи движения. Следете за това, да бъде почистена наистина цялата повърхност на зъба, оптимален резултат постигате, ако при миене главата на четката преминава и върху венеца,“ казва специалистката. 

Измийте зъбите си, телевизията ще почака

Със сигурност и това ви е познато: гледане на телевизия, приготвяне на неща за следващия ден и други подобни, докато си миете зъбите. Това обаче не е навик, за който ще получите потупване по рамото от зъболекаря си. „Защото така при миенето можете да пропуснете или да не измиете достатъчно грижливо някои места. Възпаленията на венците и кариесите се появяват бързо, ето защо трябва да се съсредоточите върху миенето на зъбите,“ обяснява Лидия Рангелова. Така, както напълно съзнателно и обмислено се храним, спим или се разхождаме в парка, трябва да мием и зъбите си. 

И миенето на зъбите ще се получи (почти) от само себе си

Когато имате проблем…

Допускаме ли и друга грешка при миенето на зъбите, която би могла да ни струва здравето и да предизвика депресия, щом дойде време за плащане при зъболекаря? „За съжаление все по-често се срещаме с мнението, че можем да излекуваме възпалението на венците или парадонтозата сами вкъщи, използвайки продукти, които се продават без рецепта. Това със сигурност не сработва,“ обяснява денталната хигиенистка. Ако страдате от кървене на венците, образуване на зъбен камък, зъби, които се клатят или миризма от устата, запазете час за преглед при зъболекар или дентален хигиенист. И то веднага.

Побързайте за среща със зъболекаря си, ако шийките на зъбите са оголени и чувствителни. Причините за това са няколко, сред тях могат да бъдат и възпалителни процеси. Няма да се справите със ситуацията сами вкъщи.

Как да изберем интердентална четка

Друга грешка, която често се допуска, е, че хората сами и по собствено усмотрение избират размера на интерденталните четки. „Ако изберете четката сами, тя може да не отговаря на действителните ви нужди, тоест на размера, който ви трябва,“ продължава специалистката. „Прекалено малката интердентална четка не може да почисти добре междузъбното пространство, прекалено голямата пък може да увреди венеца или емайла на зъба.“ Помощ при избора на подходящи интердентални средства ще получите отново от денталния хигиенист или зъболекаря. 

 „При по-плътно наредени зъби, особено в предната част на челюстта, по-скоро предпочитаме конец за зъби. Обратното, при интерденталните четки рядко е достатъчен само един размер, често е необходимо да изберем повече,“ продължава Стефана Кожухарова. Самата тя се опитва да не избира повече от три размера за пациентите си, за да не ги отблъсне от почистването. 

Очаровайте със съвършени зъби и свеж дъх

Интуитивно почистване

„Убедени сме, че почистването на междузъбните пространства е по-скоро интуитивно действие, а не умение, придобивано чрез специални указания в картинки, показващи къде и какво средство за междузъбно почистване да се използва, каквито клиентите получават от нас,“ разказва специалистката по дентална хигиена. Затова при почистване винаги използвайте такава интердентална четка, с която усещате, че след вкарването ѝ между зъбите, почиствате прилежащите пространства около тях. Ако не е така, значи четката е прекалено малка.

Най-напред при специалиста, домашната грижа е после

Решили сте да започнете да използвате средства за почистване на пространствата между зъбите редовно – така, както си обещавате всеки път, когато излизате от кабинета на зъболекаря? Най-напред си запазете час в кабинет по дентална хигиена. Защото домашната грижа може да започне едва в момента, когато междузъбните пространства са избавени от зъбен камък и отлагания, които не можете да отстраните сами. 

Денталната хигиена не е козметична процедура, а лечебен процес.

Инвестирайте основно в четки

Според специалистките миенето на зъбите е ръчна работа, тоест всичко зависи от използването на четки и междузъбни помощни средства. Останалото единствено прави процеса по-приятен. Зъбният душ също може да е супер помощник при почистване на мостове или като финална стъпка от почистването на междузъбните пространства. Той обаче не замества основните средства за миене. 

Водата за уста е нещо като дезодорант, но предназначен за устата. „Помага ви да се чувствате приятно, освежава дъха. В някои случаи зъболекарят може да препоръча вода за уста с цел по-бързо заздравяване, но сами по себе си тези средства нямат по-съществено действие. По-добре е да инвестирате в основните средства за миене и почистване като четки и интердентални приспособления,“ препоръчва Лидия Рангелова.

Знаете ли вече как правилно да миете зъбите си и да почиствате междузъбните пространства? Опитайте се да направите тази задача част от редовната си вечерна рутина. Няколко минути повече и зъбите ви ще ви бъдат благодарни!