Преминете към основното съдържание

Как да мием косата си правилно: 6 най-чести грешки

29.05.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 6 минути

Няколко дни успявате да се справите със сух шампоан – най-добрият приятел на всяка заета жена – но вече е наистина крайно време да измиете косата си? Подготвихме за вас страхотни съвети от професионална фризьорка за това, как в крайна сметка да се грижим за косата си така, че да е красива, гъвкава, обемна и здрава.

Логистиката, свързана с миенето на косата, понякога е трудна. Трябва ли да измия косата си днес, или ще издържи още малко? Ще се справи ли сухият шампоан или е най-добре все пак да отида под душа? С фризьорката Надя Матеева ще ви посъветваме как правилно да миете косата си, така че да остане за дълго мека и здрава.

Как да мием косата си правилно?

Косата всъщност не е мръсна, скалпът е този, когото трябва да избавяме от замърсяванията с помощта на шампоана. Как да го направим? „Най-напред намокрете косата добре, водата не трябва да е нито прекалено гореща, нито много студена, защото в противен случай няма да отмие замърсяванията старателно. Разпенете шампоана в дланите си и го разнесете равномерно по главата. Добавяйки вода, го активирате. При намокрянето и миенето отваряме косъма, затова винаги е нужно да го затворим обратно, а това става с балсам или маска. Не търкайте силно скалпа, а с възглавничките на пръстите го масажирайте с кръгообразни движения,“ препоръчва фризьорката Надя Матеева. 

Кои са най-често допусканите грешки при миене на косата?

1. Използваме неподходящи продукти.

2. Измиваме косата си само веднъж.

3. Не използваме балсам или маска.

4. Не изплакваме старателно продуктите за коса.

5. Не мием щадящо/търкаме силно скалпа.

6. При къдравата или вълниста коса не използваме метода CGM (Curly Girl метод).

А колко пъти миете косата си вие?

Веднъж и толкова? В никакъв случай. Важно е да мием косата си два пъти. „С първото измиване отстраняваме замърсяванията. Понякога е възможно дори и шампоанът да не се разпени. При второто се разпенва по-добре, дори и да използвате по-малко продукт. Добавяйте постепенно вода, не шампоан, напомня фризьорката. Когато миете косата си, обръщайте внимание на наистина всички места по главата. „Пяната трябва да е навсякъде, иначе косата отново ще изглежда мазна и без обем,“ казва фризьорката. 

Поканете ги, когато миете косата си

След измиване на скалпа е достатъчно само да свалите пяната в посоката на растеж – до края на косата. И важното, което често забравяме, е, че трябва старателно да изплакнем продукта от косата. „Ако не го направите, може излишно да се появят пърхот или други нежелани реакции“, обяснява фризьорката. След това идва моментът за регенерация

Колко често да мием косата си?

Най-добре според фризьорката е да мием косата си два пъти седмично, но това отново зависи от вашия тип коса. „Миенето на косата два пъти седмично наистина е идеалният вариант, но не е правило, което трябва да се спазва безусловно. При хората със сух скалп е достатъчно да мият косата си веднъж седмично, други го правят и всеки ден,“ обяснява Надя Матеева.

Обобщено може да се каже, че тънката коса в повечето случаи трябва да се мие през два дни, за нормалната са достатъчни два пъти в седмицата, а за твърдата и груба стига и един път седмично. Едновременно с това трябва да се съобразите с начина си на живот, честотата на тренировките, използването на стилизиращи продукти, но най-вече с типа на скалпа си. 

Не забравяйте за регенерацията

Някои хора пестят шампоана, други – напротив, се наслаждават да истинско пяна парти. Какво тогава е правилното количество на шампоана? Ако не искате тук да чуете задължителния отговор „достатъчно,“ знайте, че напълно достатъчно е количество с големината на лешник. „Разбира се, зависи каква марка използвате и за какъв вид шампоан се касае,“ добавя Надя Матеева. 

Как да избираме шампоана за коса?

Няма универсален отговор за всекиго. Избирайте продукта според типа коса или в зависимост от това, какви са нуждите ѝ в момента. Можете да се посъветвате и с фризьорката си. Опитайте например шампоани без сулфати, каквито вече много се предлагат на пазара. За какво всъщност служат сулфатите в шампоаните? „Помагат за премахване на замърсяванията и омазняването. При миене образуват богата пяна, която засилва усещането за съвършено измита коса. Но пяната не е всичко и шампоаните без сулфати ще ви избавят от замърсяванията също толкова добре,“ уверява фризьорката. Защото сулфатите в шампоаните могат да раздразнят кожата, да дехидратират или да отслабят космените фоликули.

Правилното миене на косата няма да мине без тях

Reverse hair washing, да или не?

Може би вече сте опитвали тренда reverse hair washing. Стана ни интересно, за какъв тип коса е подходящ той според фризьорката. „Обратният начин за миене на косата преобръща напълно начина, по който сте свикнали да миете косата си – защото върху мократа коса първо нанасяте балсам, а едва после – шампоан. Препоръчвам този начин да се използва при тънка и слаба коса, за да не губи обема си,“ обяснява Надя Матеева. 

От всичко казано дотук, става ясно, че най-важен е правилният избор на продукт, тогава няма да е нужен никакъв обратен начин. Защото с неправилния избор на продукт нарушавате логическата последователност на миенето, при която шампоанът отваря косъма, а грижата го затваря. После косата може да се наелектризира или да се появи нежелано начупване.

Миенето на косата изобщо не е трудна работа, стига да знаете как да го правите. Сега ви остава само да изберете правилните продукти и всичко ще е както трябва.