Преминете към основното съдържание

Как да изберем детски слънцезащитен крем, колко често да мажем и в какво количество?

10.05.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 3 минути

Без значение дали вкъщи имате прохождащо бебе или по-голямо дете, мазането със слънцезащитен фактор по време на отпуската, близо до водата или на излет, зависи от вас. Те просто не могат да се намажат сами. А дори и вече да могат, няма да е както трябва. Кой е най-добрият SPF крем за деца? Според какво да го изберем и как да го нанасяме?

Знаехте ли, че нанасяме най-големи щети на кожата си до двадесет години? Що се отнася до последствията от слънчевите лъчи, разбира се. Майка ви не е винаги наблизо, за да притича запъхтяна и да ви намаже, пък и кой ще ти ползва слънцезащитен крем на рок концерт? Който се провежда навън, разбира се.

И всички тези малки извършени „грехове“ се проявяват по-късно, когато изобщо не очаквате и се мажете всеки ден. За да не се случи това при децата ви, е добре да възможно най-рано да ги запознаете със слънцезащитния крем за деца и да им обясните важността на предпазването от слънцето. Защото каквото научиш като млад…

Кой е най-добрият детски слънцезащитен крем?

Най-добрият SPF крем, разбира се, е този, който вие и децата ви искате да използвате. Затова изберете такава текстура, която да ви харесва на сто процента – крем, мляко, спрей или стик

В същото време използвайте такъв SPF крем, който е специално предназначен за детска кожа.

Той трябва да съдържа следното:

Широк спектър на защита

При всеки повод дерматолозите подчертават, че широкоспектърните кремове са единственият правилен път. Те трябва да защитават не само от UVB лъчите, които предизвикват изгаряне и могат да доведат до рак на кожата, но и от UVA лъчите. Те, разбира се, не изгарят, но също могат станат причина за рак, а освен това водят до преждевременно стареене на кожата. На опаковката може да има надпис „broad spectrum“, или знак PA+++ или текст UVB+UVA.

SPF кремове за деца

Висок слънцезащитен фактор

Тъй като най-често не мажете достатъчно количество от защитния SPF крем, не получавате и защитата, обещана на опаковката. Достатъчната защита е чаена лъжичка за лицето и чашка за шот за цялото тяло. Което си е доста. Ето защо е най-безопасно да използвате крем със слънцезащитен фактор най-малко 30 и повече. 

Устойчивост на вода

През по-голямото време от отпуската, а и изобщо от живота си през лятото, децата играят във водата. Значи няма да минете без водоустойчив крем. Защото такъв SPF предлага защита и докато се забавляват във водата или при изпотяване. Но дори и в този случай, не забравяйте да обновявате слънцезащитния крем на всеки два часа. И след всяко къпане, естествено.

Детска SPF защита

Други съвети:

  • Не забравяйте за носа, ушите, горната част на ръцете и краката.
  • Нанасяйте слънцезащитен фактор на всеки два часа и след къпане.
  • Деца под шест месечна възраст изобщо не трябва да се излагат на слънце. Осигурете им специално облекло със SPF защита (и във водата) и шапка и ги дръжте на сянка.
  • Ако имате деца с чувствителна кожа или такава, която изгаря бързо, предвидете SPF облекло и за тях. Това винаги е стопроцентна защита.
  • Между 11 и 15 часа опитайте да държите децата (и себе си) на сянка.
  • И дори да предпочитате да ползвате слънцезащитен крем или мляко, винаги носете в плажната чанта и SPF спрей, с който да напръскате децата докато притичват покрай вас като истински нинджи.

С правилната SPF защита няма защо изобщо да се притеснявате от лятното (а и целогодишното) слънце. Не забравяйте и себе си, то огрява и вас!