Преминете към основното съдържание

Безотказно указание как да се избръснете „там долу“. Без пъпки или раздразнения

15.04.2024 г.

Jana Krajco

Прочитане за 6 минути

Не хващаме за първи път самобръсначка в ръката си. Но малко от нас могат да се окичат със почетната титла на специалист по бръснене на интимните части. Защото често се сблъскваме с раздразнение, враснали косъмчета и порязване (ау!). А не можем ли да минем без тези неприятни „екстри“? Разбира се, че може, ще ви научим!

Ножицата проправя пътя

Преди да поканите „наточените“ помощници да се включат в играта, направете малко подготовка. Очаква ви първото дамско бръснене или пък от няколко седмици сте оставили косъмчетата да растат на свобода? Тогава най-напред вземете в ръка ножица или тример за косъмчета и с тяхна помощ оформете по-къса „прическа“ между краката си. Така бръсненето на интимните части ще бъде далеч по-лесно (а може дори и да решите, че подстригването е напълно достатъчно и поне за кратко да оставите настрана самобръсначката). 

Започнете върху чисто платно

Можете да се очаква, че косъмчетата няма да искат да се предадат толкова лесно. Затова улеснете малко процеса, като преди бръсненето поне 5 до 10 минути подложете косъмчетата на вода и пара във ваната или под душа. Така те ще омекнат чудесно. 

С помощта на сапун за интимна хигиена премахнете от кожата омазняването, потта и останалите замърсявания. И завършете подготовката подобаващо с пилинг за тяло. Така отстранявате мъртвите кожни клетки, избавяте се от запушените фоликули, предотвратявате врастването и ножчето се плъзга по максимално гладка повърхност. Но внимавайте, избраният пилинг трябва да е наистина деликатен и предназначен за интимната зона, за да не раздразните кожата, още преди да сте започнали.

Най-добрите помощници за бръснене на интимната зона

Не си и помисляйте за бръснене без гел

Влагата в кожата при бръснене трябва да се поддържа през цялото време, така че без гел или друг продукт за бръснене просто няма да стане. Финалната точка на раздразнението и зачервяването ще поставите, ако изберете продукт без аромат, алкохол, а в идеалния случай и с успокояващи вещества, каквото е алое вера. Не пестете гела и го нанесете по всички места, които планирате да бръснете. Така ще е ясно къде самобръсначката вече е минала и не се налага да измъчвате мястото отново. 

Как да избръснем идеално интимните части

Накрая идва моментът да вземете в ръка (остра и чиста) еднократна самобръсначка или машинка за бръснене и да се впуснете в работа. И дори страшно да ви привлича идеята да бръснете срещу посоката на растеж на косъмчетата, не го правете – има опасност от раздразнение на кожата и врастване на косъмчетата. Чрез бръснене по посоката на растежа им си гарантирате по-гладък резултат. Изпънете кожата и бръснете с кратки и плавни движения. Не натискайте прекалено, острият бръснач ще се справи и без това. След всяко движение изплаквайте ножчето и не се връщайте на едно място повече от два пъти. 

Бръснене „там долу“ по ваш вкус

Готови сте? Тогава измийте кожата с хладка вода и подсушете, за да се насладите на резултата в цялата му прелест. Добавете капка хидратация под формата на щадящ крем за тяло и оставете кожата да си отдъхне още малко, преди да я изложите на слънце или да я напъхате в тесни дънки. През следващите дни продължете с редовна хидратация и ексфолиране, дори и в момента да не се бръснете.

А ако към това добавите носене на памучно бельо, кожата ви ще бъде доволна и ще забрави напълно за съществуването на обрив и пъпки след бръснене на интимните части.

Пъпки на сцената

Направили сте възможното, за да предотвратите появата на обрив, пъпки и враснали косъмчета. Но не винаги всичко върви по план. Вината не е само в изтъпеното острие на самобръсначката и в неподходящата грижа, може да следствие от алергия или прекалено често бръснене. Добрата новина е, че в повечето случаи неприятните проявления изчезват сами след няколко дни и щадящият успокояващ гел е достатъчен като грижа.

Ако в интимната зона се появи нежелана пъпка, не се опитвайте да я изстискате, за да не отворите пътя за разпространение на бактерии и инфекции. Вместо това изчакайте, докато се спука сама. С враснало косъмче, което е близо до повърхността на кожата, може да се справи и стерилизирана игла или пинсета. После не забравяйте да почистите добре мястото.

Бръснене на интимната зона: други възможности

Да прокарат пътя към гладките интимни части могат и други помощници, различни от класическата дамска самобръсначка. За радост на вашите косъмчета обаче никой (досега) не е способен на чудеса и в определени аспекти трябва да направите непопулярен компромис. Какви са другите възможности?

  • Кремове за депилация: Нанесете крема по местата, от които искате да премахнете косъмчетата (но първо върху малка повърхност от кожата пробвайте как ще реагира на съдържащите се химични вещества), изчакайте няколко минути и изтрийте. Лесно, безболезнено. Резултатът издържа няколко дни, подобно на бръсненето със самобръсначка. 
  • IPL епилатори: Искате да се разделите с косъмчетата веднъж завинаги (или поне за мноооого дълго време)? Това е специалитет на IPL епилаторите, работещи на принципа на импулсната светлина. Заредете се само с капка търпение и се подгответе за малко по-голям разход за портфейла си.
  • Епилатори: Не е за хора, които не търпят на болка, но ако можете да издържите няколко неприятни минути, пробвайте с епилатор. Тъй като изтръгва косъмчетата с коренчетата им, резултатът издържа със седмици. 
  • Депилиращ восък и ленти: На подобен принцип действат восъкът или захарната паста, които също изтръгват целите косъмчета. Но вероятно ще отнеме малко повече време, преди да постигнете търсения резултат. Внимавайте също за раздразнения, а ако ползвате горещ восък, и за изгаряния. 

Вече знаете отговора на въпроса как да избръснете идеално интимните части и сте на правилния път към гладката като в реклама кожа. Усещането е супер, нали?