Преминете към основното съдържание

Как да изберем най-добрата основа под фон дьо тен, сенки или червило? Ще ви посъветваме!

4.09.2023 г.

Iva Davies

Прочитане за 5 минути

Можете да си вземете праймер за лице, за по-добра издържливост на сенките за очи и за кадифени устни. Изборът е огромен и понякога да се спрете на най-добрия праймер може да бъде сериозно предизвикателство. Според какво да избираме и как да го използваме правилно? Ще ви посъветваме с избора онлайн!

Основа за грим под фон дьо тен

Базата под фон дьо тен има много различни форми и текстури. От изглаждащи на основата на силикон, през озаряващи и хидратиращи, до матиращи. Така че освен по-добра издържливост, гарантират например озарена, матирана или гладка кожа на лицето.

Отделните бази позволяват и лесно комбиниране помежду си. Матираща основа за Т-зоната и озаряваща за скулите. Хидратираща за по-сухите зони и цветна за корекция на пигментни петна само на необходимите места. Просто не се притеснявайте да се заиграете порядъчно с подготовката на кожата си. Под праймера, разбира се, трябва да има и достатъчно грижа за кожата, завършваща със SPF

За какво да внимаваме при избора на праймер? 

Преди изобщо да започнете да обмисляте каква основа за грим да изберете, погледнете на каква основа е вашият фон дьо тен. На силиконова или на хидратираща / със съдържание на вода? Силиконът всъщност е масло , а маслото отблъсква водата. Ето защо може да стане така, че ако използвате комбинация силикон/вода, фон дьо тенът по лицето ви да се стече и да се появят нежелани петна. Затова винаги е по-добре да ползвате комбинация вода/вода или силикон/силикон.

И тук обаче нямате абсолютна сигурност, защото, ако нанесете под силиконовия фон дьо тен плътен пласт силиконов праймер, фон дьо тенът ви може да започне да се рони. Така че отново важи правилото, че по-малкото е повече.

Най-добрите основи за грим

Как да изберем най-добрия праймер онлайн?

Онлайн изборът на праймер може да се окаже предизвикателство. Но ако прочетете нашите съвети, ще успеете да намерите перфектната основа за грим лесно като детска игра. Ето ги:

  1. Определете типа кожа на лицето си: Ако знаете дали кожата ви е суха, мазна, дехидратирана или чувствителна, сте на правилния път към съвършената основа за грим.
  2. Помислете какви са нуждите на кожата ви: Искате да минимизирате порите, да изгладите лицето или да се избавите от зачервяванията? Кожата ви няма блясък или пък лъщи прекалено? Насочете се към праймери в тези категории.
  3. Четете внимателно описанията на продуктите: Трябва да ви интересуват най-вече ключовите думи, които отговарят на вашия тип кожа на лицето и на специфичните ѝ потребности. 

Определено няма да ви навреди да прочетете рецензиите на отделните продукти. Търсете такива, чиито автори имат същите очаквания към праймерите като вас.

Основа под сенки за очи

Праймерът под сенки за очи ви е нужен, ако след няколко часа сенките ви се събират в една тънка линия върху клепача. Основата под сенки за очи изглажда клепача и по този начин гарантира по-добра издържливост на сенките и по-интензивен цвят.

Най-добрите основи под сенки за очи

Основите под сенки за очи могат да бъдат прозрачни, телесни или цветни. За ежедневна употреба по-подходящи са прозрачните или телесните праймери. Ако искате екстра интензивен цвят от сенките за очи, заложете на основа за грим в съответстващ нюанс.

За основата под сенки за очи важи същото, както при праймера под фон дьо тен. Не слагайте много. Защото, ако нанесете прекалено плътен слой, сенките няма да издържат много повече, отколкото без основа. При нанасянето е важна и скоростта. Праймерът трябва да бъде леко „лепкав“, за да може сенките за очи да се захванат добре за него.

Основа под червило

Най-добрата издържливост на червилото ви гарантира контуриращият молив за устни. Ако обаче искате под червилото, което стои като залепено, да имате копринени устни, основата под червило е задължителна. Подхранва устните, изглажда ги и ги подготвя перфектно за червилото. Не се притеснявайте да нанесете праймера в самото начало на гримирането, за да има време „да се намести“ върху гънките на устните. Не забравяйте и да отпечатате излишния продукт върху хартиена салфетка.

Най-добрите основи за устни

Основата за грим под червило е страхотна и в случай, че искате да използвате матово дълготрайно червило, но знаете, че то излишно изсушава устните ви. Придава необходимия слой хидратация и носи приятно усещане върху устните. 

Основа за мигли

Ако мечтаете за дълги мигли, но самата спирала не ви помага много, опитайте под нея да използвате основа за мигли. Праймерите за мигли в повечето случаи са бели, за да знаете къде вече сте ги нанесли. Можете да използвате и прозрачна спирала (с която спокойно да оформите и веждите). Основите за мигли сгъстяват, удължават, подхранват, грижат се за тях и увеличават издържливостта на спиралата.

За най-дълги мигли използвайте тези основи за грим

Сега вече знаете, че няма защо да се страхувате от основите за грим, защото те са страхотни помощници не само за издръжливостта на фон дьо тена. На коя ще заложите вие?