Преминете към основното съдържание

Избор на слънцезащитна козметика

1.07.2013 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Лека-полека наближава лятото и вие вече със сигурност очаквате с нетърпение, как ще релаксирате край водата и ще се печете на слънце. Ако планирате да замените през ваканцията бялата си кожа със златен загар, не бива да забравите да се снабдите навреме с качествени слънцезащитни продукти, които ще предотвратят нежеланото изгаряне и същевременно ще ви предпазят от вредните UV лъчи.


При използването на по-висок UV фактор загарът по-слаб ли ще е?


Една от най-големите заблуди е, че с по-висок UVA / UVB фактор ще почернеете по-малко. Номерът посочва само минутите, които можете да прекарате на слънце, така че кожата ви да бъде изяло защитена. В повечето случаи препаратите съдържат съставки от химичен характер, филтриращи вредните UVA и UVB лъчи, но ще намерите в тях и минерални съставки, отразяващи вредните лъчи. Слънцезащитните кремове може да съдържат и антиоксиданти, които са способни да неутрализират нежеланите свободни радикали.


Какъв фактор да използвам?


Защитният фактор

се отбелязва с абревиацията SPF и ни информира, колко голяма е гарантираната слънцезащита на продукта. Умножавайки времето на собствената защита на кожата със защитния фактор на използвания слънцезащитен крем, ще получите периода, през който можете да се печете без опасност от изгаряне и увреждане на кожата.

Когато избирате крем, следва да вземете предвид, към кой фототип спада вашата кожа.

Съществуват 4 основни фототипа разделени според отделните видове кожа.

  • Светлата кожа склонна към лунички може да се излага на слънце без използване на слънцезащитен крем максимум 5-10 минути
  • Средно тъмна кожа - 10 -20 минути
  • Доста тъмната кожа може да прекара на слънцето 25-35 минути и никога няма да изгори.

Използването и изборът на защитния фактор SPF на практика протича така, че ако имате например светъл тип кожа, който може да се излага на слънце без защита максимум 10 минути, и използвате крем с фактор номер 12, времето през което можете да стоите на слънце се удължава до 120 минути. За това е по-изгодно да се инвестират средства в крем с по-висок фактор.

Как правилно да нанесем крема / олиото?

Слънцезащитният крем следва да се нанася няколко пъти дневно. Намажете се със слънцезащитния продукт 20 минути преди да се изложите на слънце! При нанасянето на слънцезащитния крем е добре да обърнете по-голямо внимание на тези части на тялото, които са най-много изложени на слънчевите лъчи, като носът, устните, ушите, раменете, гърба и гърдите. За тези зони се препоръчва използването на специални продукти за лице, които са не само с по-висок фактор, но са специално създадени за по-фината кожа на лицето.


Въпреки, че някои слънцезащитни продукти са водоустойчиви, имайте предвид, че след продължително къпане в морето или миене с душ гел, е необходимо за по-сигурно да нанесете продукта повторно. Също така не забравяйте, че UV лъчите минават и праз облаци или чадър, за това не подценявайте този факт и се мажете със защитен крем и при тези обстоятелства.


Видове слънцезащитни продукти

Слънцезащитните продукти са достъпни в няколко варианта. Консистенцията на кремовете е по-гъста, по-добре се „придържа“ към кожата и те са обикновено предназначени за лице. Ако страдате от слънчева алергия и след престой на слънце се появяват пъпчици и кожата ви е раздразнена, сдобийте се със слънцезащитен крем напр. на Vichy, който е хипоалергенен, не съдържа парабени, не е парфюмиран и същевременно не запушва порите.


Олио в спрей – голямото му предимство е, че се нанася лесно. Напръсквате върху тялото необходимото количество от продукта и след това го разтривате. Някои така нежно пръскат, че не се налага да ги разтривате по кожата. Свойствата на слънцезащитните спрейове ще оценят предимно тези, които не обичат да губят време с дългото мазане.

Слънцезащитните млека се лесно размазват и имат приятна, леко попивателна текстура. Те са по-течни и по-леки в сравнение с кремовете, но са по-плътни от спрейовете. Слънцезащитните млека са предназначени за кожата на тялото, която отлично хидратират и подхранват.

С използването на защитните препарати ще предотвратите проникването на UV лъчите и същевременно ще осигурите и хидратация на натоварваната кожа. Изключително качествени продукти на слънчева козметика ще намерите например в богатия асортимент на марките Vichy, La Roche-Posay и Piz Buin. Продуктите Piz Buin съдържат съставката Tanimel – вещество, което повишава интензитета на тена.


Що се касае до детските слънцезащитни продукти, препоръчваме би да ги избирате сред дермо-козметичните марки напр. Bioderma.


Излишен ли е кремът след слънце?

В никакъв случай. Изложената цял ден на слънце кожа е дехидратирана и прегрята. Подходящо избраното мляко за тяло ще я успокои (след като я охлади на обичайната температура). Благодарение на състава от хидратиращи вещества ще бъде и съвършено хидратирана.


Остава само да ви пожелаем приятно изкарване на лятната ваканция, от която ще се върнете с хидратирана шоколадова кожа!