Преминете към основното съдържание

Гинеколожка: Как да не си развалим лятото и да избегнем гъбички и възпаления

2.08.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 5 минути

Лятото не е само горещина и изпотяване, то е също постоянно мокри бански. Към това се добавят дългите преходи с нощуване в палатка или повече или по-малко романтичен секс на плажа. Без душ… Как всичко това влияе на интимните ни части и как да се справите с грижата за най-милото си, без значение къде прекарвате лятото? Попитахме гинеколожката д-р Камила Жижкова (Kamila Žižková).

Неприятности, които не искате

Женските интимни части се натоварват много в горещите и влажни летни дни, това е известно отдавна. Но какви са проблемите, с които можете да се сблъскате? „Най-често тези условия са идеалната предпоставка за вагинална микоза. Но могат да предизвикат и други възпаления. При нарушаване на вагиналната микрофлора е възможна поява и на бактериален вагинит. Не са изключение и възпаленията на пикочните пътища,“ казва д-р Камила Жижкова, известна в Instagram като @moje_gynpor!

Основна интимна хигиена на път

Как ще разпознаете микозата?

Появява се течение (с неприятен мирис), сърбеж и парене в интимните части. Понякога е съпровождано и от споменатото възпаление на пикочните пътища. Как се стига до тези състояния?

Това, че човек не се грижи много за своята интимна хигиена край водата или при спорт, е едната причина. При възпалението на пикочните пътища неприятностите идват и от режима за прием на течности. В нито единия случай не ни помага това, че не сменяме влажните си бански или оставаме за дълго с изпотените дрехи. После в интимната зона се размножават гъбички и бактерии, тъй като там всичко изсъхва по-бавно, а същевременно се задържа най-много топлина.

 „При банските често забравяме и да ги изплакнем с чиста вода и да ги перем по обичайния начин. А най-рисково е къпането в застояли води, които не са предназначени за къпане или не са поддържани и проследявани за хигиена,“ допълва гинеколожката. 

Самолечение или гинеколог?

Дори и да се кълнете с ръка на сърцето, че се грижите за интимната си хигиена, няма да е излишно, ако за почивката вземете със себе си лекарства за гинекологични проблеми като първа помощ от аптечката. Що се отнася до лечението на микоза, обикновено на едно място ще откриете комбинация от вагинални свещички (използвате ги сами) и крем (използвате заедно с партньора). Така имате голям шанс да се излекувате без лекар. 

„Тук обаче важи следното: спазвайте срока за лечение, в противен случай възпалението може да се върне скоро. По време на лечението увеличете хигиената и избягвайте прекомерен прием на захари и алкохол, по-специално ферментирал,“ казва Камила Жижкова, като допълва, че ако неприятностите се върнат или продължат повече от 5–7 дни, е време да си запишете час за лекар. 

Носете със себе си първа помощ и ако страдате от възпаления на пикочните пътища. Най-малкото урологични чайове, боровинки, страхотно помагат латинка или продукти, съдържащи т.нар. D-маноза. Специалните гелове за интимна хигиена са задължителни по подразбиране (достатъчни са миниатюри в опаковка за пътуване), може да се добавят и пробиотици за укрепване на вагиналната микрофлора.

В аптечката си за лятото превантивно сложете

Секс на плажа? Особено на камъчета!

Мечтаете за летен секс на плажа, дори и да трябва да е онзи край пясъчната дюна зад хълма? „Ако мога да направя препоръка, нека е каменист плаж! Защото пясъкът влиза навсякъде, а ако попадне във влагалището, и двамата партньори могат да получат раздразнение на гениталиите. Това важи и за секса в морето – макар морската вода да е благотворна, във вагината може да предизвика неприятности. Солта изсушава не само кожата, но и лигавиците. Не люти само в очите, но и във влагалището,“ предупреждава гинеколожката за обратната страна на лятната романтика. 

Внимание, страстна колоездачка!

Интимните ви части могат да отнесат „интересни“ преживявания и от излетите с велосипед. Клинът със специална подплата е задължителен. А ако не сте свикнали с дългите дистанции, приучете постепенно тялото си към седенето на неудобната седалка, защото раздразнението на гениталиите именно от седалката на велосипеда наистина боли.

И тъй като не само при колоезденето, но и изобщо при спорта, интимните части отново са идеално място за поява на запарване, е добре да използвате интимен дезодорант или детска пудра и талк,“ препоръчва Камила Жижкова. 

В палатката поне с бутилка вода

А ако се готвите за преходи извън цивилизацията, спане в палатки или под открито небе, винаги носете със себе си чиста вода. Има места, където наистина няма да намерите душ. „Препоръчвам да носите със себе си най-малко бутилка чиста вода и да изплаквате гениталиите си поне веднъж дневно. Да сменяте бельото си. И да ползвате еднократни мокри кърпички за интимна хигиена, които са предназначени за бърсане на тези части,“ добавя лекарката.