Преминете към основното съдържание

Грижа за кожата през зимата

14.01.2014 г.

Notino

Прочитане за 3 минути

По време на студените зимни дни, нашата кожа се нуждае от защита, подхранване и хидратация. Именно в този период кожата страда от ниските температури и студеният въздух, който създава неудобства. Кожата на лицето е склонна към зачервяване, сърбеж и белене. През зимата времето забавя обмяната на веществата в кожата. Рязкото преминаване от студено на топло място може да доведе до напукване и образуване на малки вени. Как тогава да предотвратим през зимата тези нежелани ефекти от измръзване?

ЗАЩИТЕТЕ И ХИДРАТИРАЙТЕ КОЖАТА


Популярните леки кремове през зимата не са достатъчни. На кожата са необходими мазни и плътни кремове, които могат наистина да защитят чувствителната кожа на лицето срещу замръзване и вятър. За зимния сезон, има специално проектирани зимни кремове (например Cold Cream от La Roche-Posay и Bioderma), работят чудесно и са като щит срещу замръзване. За да е в добро състояние кожата Ви и през зимата не забравяйте, в допълнение към редовната употреба на дневни продукти поне веднъж седмично да я подхранвате с хидратираща маска, която напълно регенерира уморената кожа. През зимата за цялостно почистване на кожата и вместо лосиони с алкохол, използвайте хипоалергенен лосион. Алкохолът е неприятен за кожата през зимата, дразни я и я изсушава.

Грим през зимата?

Чудите се дали е добре да се използва през зимата грим? Разбира се! Днешните гримове имат висока хидратация и подхранване, така че можете свободно да ги използвате. През зимата, се препоръчва използването на течен грим или тониращ крем за да се избегне прекомерното използване на прах, което има ефект на изсушаване.

Не забравяйте устните си!
През мразовитите дни не забравяйте да се грижите за устните си! Чувствителната кожа на устните е доста уязвима. Опитайте се да не облизвате устните ненужно, тъй като това допринася за тяхното изсушаване и напукване. Червилото не осигурява адекватна защита от замръзване! Вместо това, се препоръчва преди всяко излизане да използвате специален балсам за устни, който ги овлажнява перфектно.

Грижа за ръцете
Не забравяйте, че през зимата е необходимо да се защити всяка част от кожата, която е изложена на минусови температури. Затова обърнете внимание на Вашите ръце! Дори ако носите ръкавици, само един кратък миг на излагане на студен въздух и кожата започва да изсъхва неприятно. Ръцете трябва да бъдат периодично подхранвани с хидратиращи кремове, които пречат на напукването и разнищването на ноктите. Страхотни кремове за ръце предлагат марките Neutrogena и Mixa.

Как да се подготвите за планините?
Ако решите да отидете на планина то се уверете, че сте взели заедно с Вас и козметика с висок UV фактор. Комбинацията от ниски температури и рязка слънчева светлина може да изгори кожата Ви, както и ако сте били на брега на морето. Използвайте слънцезащитен крем върху лицето Piz Bin Mountain или Altermed Panthenol Winter.

Погрижете се за кожата си отвътре!
През зимата е важно да се грижим за кожата си не само отвън, но и отвътре! Често срещана грешка, е че по време на зимните месеци ние не пием достатъчно течности. Това се случва, просто защото сме по-малко жадни. Ако пиете малко течности, кожата ни е по-суха и изглежда нездравословно. Трябва да се пие вода или чай. В контраст, кафе, греяно вино или грог, организмът изсъхва. През зимата за да си набавим важните витамини е добре да се яде разнообразна храна и не забравяйте да разполагате с достатъчен прием на плодове и зеленчуци.