Преминете към основното съдържание

Как да почистим идеално кожата на лицето си? Пробвайте double cleansing заедно с нас

18.04.2024 г.

Petra Vachousek

Прочитане за 6 минути

Всички искаме да имаме здрава и красива кожа на лицето, но малцина сред нас знаят как да я почистят наистина в дълбочина. Благодарение на двойното почистване кожата е идеално подготвена за действието на следващите продукти за грижа. Не е никак трудно, ще ви научим!

Свалянето на грима и почистването на лицето са абсолютно задължителни стъпки от ежедневната рутина за грижа за кожата. В това никой днес не се съмнява. Въпросът обаче е, дали го правим правилно. Перфектно чиста и съответно здрава и спокойна кожа на лицето най-лесно ще постигнете в две стъпки, тоест по метода double cleansing. 

Почистването в дълбочина на лицето и начините за това са абсолютно задължителни за безупречния вид на кожата. Ако не почиствате лицето си правилно, е все едно, какъв бустер, крем или серум ще нанесете после върху него. Ако кожата не е идеално чиста, хвърляте на вятъра парите си за изброените продукти.

Първа стъпка от двойното почистване – сваляне на грима

Най-напред трябва старателно, но и щадящо да отстраните грима от кожата. Фон дьо тенSPF и пот се премахват най-добре с мляко, масло или балсам за сваляне на грим. Единствено продукт, който е на основата на масло, ще разтвори и премахне всички замърсявания по кожата.

Можете да направите свалянето на грима по-приятно чрез използването на звукова четка, по която предварително сте нанесли любимия си продукт за отстраняване на грим. „Ако искате да използвате четка, нека тя е само звукова. По-добре не залагайте на четки с въртене, които могат да предизвикат раздразнение на кожата,“ единодушни са специалистите, към които се обърнахме.

В края на първата фаза на сваляне на грима можете да използвате и леко навлажнена кърпа или ръкавица за сваляне на грим от микрофибър, с чиято помощ лесно да свалите остатъците от замърсявания по лицето. Но следете за това, тези аксесоари да са винаги чисти и да са предназначени единствено за почистване на лицето ви.

Задължителни продукти за старателно почистване

Втора стъпка от двойното почистване – почистване на лицето

След старателното сваляне на грима можем да преминем към самото почистване. В тази стъпка избирайте продукти на основата на гел или пяна, които разтварят остатъците от замърсяване от първата фаза на разгримиране и после почистват перфектно лицето.

Във втората стъпка заложете на продукт според типа кожа на лицето си и според проблемите, които ви измъчват в момента. „Можете да изберете продукти, които се справят с почистването в дълбочина на кожа с акне, такива за дълбоко почистване на пори, пигментация, хидратация и други подобни. Винаги обаче имайте предвид, че най-важната цел ездравата кожна бариера, затова ползвайте продукти, които не нарушават микробиома на кожата,“ казва козметичката Кристина Хлавачова от @better_skin_now

Ако търсите начини за почистване в дълбочина на кожа с акне, можете да завършите своето двойно почистване с третиране на пъпките със spot treatment или да ги покриете с лечебна лепенка. Благодарение на това пъпките ще изсъхнат по-бързо и няма да се разпространяват повече. Бихте могли да използвате и почистваща маска за акне, която позволява и локално нанасяне. 

Оттук нататък обаче важи правилото, че е по-добре да не се намесвате повече в проявите на акне. Защото по същество това е възпаление, което може да се разнесе по цялото лице. Това е и причината да поверите лечението на акне на професионалистите.

Помощници във втората стъпка от почистването на лицето

Добре е да завършите почистването на лицето с тониране. Почистващ тоник на финала коригира pH на кожата и ѝ дава силата да абсорбира в себе си активните вещества, съдържащи се в продуктите, които ще нанесете после по лицето си, като бустер, серум, крем, маска и други.

Щадящ пилинг като перфектен бонус

След старателното сваляне на грима и почистването можете да направите щадящо ексфолиране, за да поглезите кожата на лицето. Деликатният пилинг за лице обаче трябва да се нанася един до два пъти седмично, при чувствителна кожа дори веднъж на четиринадесет дни. 

„Изключително популярно е ексфолирането с помощта на BHA и AHA киселини, гликолова киселина, бадемова или салицилова киселина. И точно обратното – бих избягвала пилинг с груби частици, които могат да оформят микропукнатини в кожата и по този начин да нарушат кожната бариера,“ предупреждава козметичката Кристина Хлавачова.

След съобразеното като честота ексфолиране на кожата можете да продължите с обичайните стъпки в грижата за кожата – бустер, после хидратиращ серум и дневен крем, евентуално нощен крем. На финала на сутрешната рутина е важно да нанесете и крем със SPF. 

Деликатни пилинги за лице

Сутрин е достатъчна само втората стъпка от почистването 

За да не живеете с усещането, че прекарвате дните си единствено в почистване на лицето, имаме добра новина за вас. Макар че почистването на лицето сутрин и вечер е еднакво важно, в рамките на сутрешната рутина можете да пропуснете цялата първа стъпка от double cleansing, тоест свалянето на грима. Сутрин може и само с деликатни продукти, които не се пенят, или с обикновена вода.

Дълбоко почистване на лицето за мъже

Мъжете често погрешно смятат, че дълбокото почистване на лицето в домашни условия не ги засяга. Но истината е съвсем друга. Наистина им е достатъчна много по-опростена рутина, но в никакъв случай не бива да абдикират напълно от нея. 

За мъжете е достатъчно сутрин и вечер да извършват директно втората стъпка от double cleansing, тоест да преминат към почистването. Най-добре е да използват почистващ гел или пяна плюс тоник. Да капнат малко количество хидратиращ тоник в дланта си и после с леко притискане да го разнесат по лицето. Всъщност, движението е същото, с което господата са свикнали да нанасят одеколон.

Почистване на лицето за мъже

Решихте ли се вече с наша помощ да усвоите double cleansing? Ако да, заслужавате нашите аплодисменти. Но най-важното е, че за това ще ви се отблагодари кожата на лицето ви – като бъде видимо здрава и красива.