Преминете към основното съдържание

Дерматологът: При акне действат единствено навременната грижа и правилната козметика

11.08.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 7 минути

Проблемната кожа с прояви на акне не е желана нито през пубертета, нито на по-късна възраст. Защо ни измъчва акнето? Какви продукти и грижа са най-ефективни и можем ли да го предотвратим напълно? На всички тези въпроси отговори дерматологът д-р Луцие Райска (Lucie Rajská).

За акне говорим във връзка с проблемната кожа на лицето, но ние не се раждаме с такава. Кога точно кожата на лицето става проблемна?

Най-често акнето идва заедно с хормоналния дисбаланс в периода на пубертета. Но спокойно може да се появи и през бременността или след нея. По време на кърмене или след него. Като част от предменструалния синдром и в менопаузата… Накратко, в периодите с изразителни хормонални колебания. 

А къде са генетиката и начинът на живот? Сами ли предизвикваме появата на акне с това, което ядем например?

Вярно е, че храните с висок гликемичен индекс, тоест продуктите с бяло брашно, както и сладките изкушения, могат да влошат акнето. Тук влиза и фаст фууд. Но не се случва това, че излишъкът от мазнини от храната някак си се трансформира в мазна кожа на лицето. Иде реч за по-сложни метаболитни процеси. Подобно влияние могат да имат пушенето, алкохолът или стресът. Своята роля, разбира се, играе и споменатата генетика.

Може ли проблемната кожа да се избегне напълно? С навременна превантивна грижа например? 

Превантивната козметична грижа спокойно може да започне още около девет, десет годишна възраст и е съвсем уместна поради няколко причини. Създава пространство, в което децата могат да започнат да се учат на грижа. В краткосрочен план това намалява риска от поява на акне. В дългосрочна перспектива с постепенното приемане на бюти рутината те започват да се грижат дори и за бъдещото по-бавно стареене на кожата. 

Как би могла да изглежда „антиакне“ рутината за тинейджъри?

Най-важното е да се научат да почистват, хидратират и подхранват кожата на лицето. 

Именно за почистване дълго време се препоръчваха продукти с алкохол, които да изсушат проблемната кожа. Това правило важи ли още?

Само при определени специфични условия, когато алкохолът в конкретния почистващ продукт е допълнен от така наречените компенсаторни вещества – например хиалуронова киселина или глицерин, които не позволяват кожата на лицето да се изсуши и ѝ осигуряват хидратация. Тогава наличието на алкохол е относително нормално. 

Кои съставки в козметиката за проблемна кожа на лицето трябва наистина да ни интересуват? 

Салицилова киселина. Разтваря кожния себум, справя се с мъртвите клетки и запушените пори, така че намалява появата на пъпки и комедони. Полезни са също AHA киселините, най-вече гликолова киселина. Отстранява мъртвите клетки, кожата не се запушва от замърсявания, няма излишно омазняване, не се образува акне. Гликоловата киселина се справя и с хиперпигментацията след някои лекувани проблеми, защото леко изглажда и белезите. 

Има ли и други важни съставки?

Изключително подходящ е ретинол, дериват на витамин А, който също подпомага заздравяването и цялостно успокоява проявите на акне. Витамин С озарява кожата, предпазва я от влиянията на околната среда и същевременно леко изсветлява евентуалните петна, появили се в резултат от заздравяване след възпаления. Страхотен е и ниацинамид. И той успокоява възпалителните прояви на акне, а освен това подпомага хидратацията.

AHA киселините най-често са част от съставките в химическия пилинг. Подходящ ли е класическият пилинг? 

Трябва да се внимава с механичния пилинг, по-щадящ е ензимният. А ако към млякото, гела и пяната за почистване, комбинирани с такъв пилинг, добавите тоник за лице и два пъти седмично маска за лице, почистването ще бъде перфектно. 

Но само почистване не е достатъчно, говорехте за хидратация…

Ако само я почистваме и изсушаваме, кожата на лицето сама ще компенсира сухотата с ново образуване на себум. Именно това ще предотвратим чрез хидратацията, за която от активните вещества са подходящи хиалуронова киселина, глицерин, ниацинамид, пантенол. Изключителна е и козметиката с пробиотици. Когато кожният микробиом е в кондиция, рискът от поява на акне намалява. 

Като трета стъпка споменахте защитата на акнозната кожа. Какво да си представим под това понятие?

Защита от слънцето. Всички са чували, че витамин D, събран на слънце, помага за заздравяване на кожата, но тази, която не е защитена, може лесно да изгори. И дори пъпките да заздравеят, след тях остават много по-изразителни тъмни петна. Това означава, че най-важна е козметиката със SPF.

А какво да правим, ако не успеем да се избавим от пъпките дори и в по-зряла възраст? Различава ли се грижата?

Да, различава се. Можете да си позволите по-силни концентрации на активните вещества. Вече имате изградена богата бюти рутина, така че имате възможност да се погрижите за кожата в повече стъпки. Да добавите серуми с активни вещества…

Можем ли да опитаме и грижа с някакъв уред вкъщи?

Пътят към старателното почистване на лицето определено минава през ултразвуковата шпатула. С обратната ѝ страна лесно втривате серумите или кремовете, при това доста по-ефективно и по-дълбоко. 

А ако и това не е достатъчно, само дерматологът ли ни остава?

Ако полагате грижи за акне в продължение на шест седмици и нищо не действа, дошло е идеалното време да си запишете час. Проблемът с пъпките трябва да се решава бързо, преди да оставят подписа си върху самочувствието ви, желанието за срещи с хора и други подобни. При подрастващите това често са наистина болезнени фактори. Затова няма причина да отлагате срещата с дерматолога, ако акнето не се подобрява. Колкото по-рано отидете при него, толкова по-лесно ще спрете акнето. 

Казвате, че акнето може да бъде спряно – как конкретно?

Дерматологът може да каже защо се появява акнето, какво може да го влоши, може да определи нов ритуал за красота и да добави към това препоръки или рецепта за лекарство. В началото това са антибиотични разтвори. След шест седмици идвате на контролен преглед. Като допълнително лечение към това можете да опитате и химически пилинг, третиране с лазер и още процедури. Други възможности със страхотни резултати могат да бъдат плазматерапията или вкарването на така наречения изоретинол, който представлява дериват на витамин А с чудесен ефект. 

А какво да правим, ако след акнето останат белези?

Успешно се справя отново химичният пилинг, извършен от специалист, действат и процедурите с лазер – най-добре в комбинация с домашно третиране с ретинол или салицилова киселина. Важно е обаче да се предотврати самата поява на пъпките и последващата поява на белези, а това става чрез споменатата рутина, правилната грижа за кожата на лицето и при категорично ограничаване на изстискването на пъпките. 

Полезни помощници в борбата с акнето