Преминете към основното съдържание

Нашата тема: моите косъмчета са си моя работа. Или не?

11.07.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 4 минути

Живеем във време, в което можем да обичаме когото си искаме, и да изглеждаме както искаме. Въпреки това небръснатите подмишници или крака на известните жени продължават да предизвикват внимание, извити въпросително вежди и снимки в жълтите вестници. За едни бръсненето е закон, за други небръсненето е израз на бунт срещу мъжете. И може ли изобщо някой да ви казва какво да правите с окосмяването си?

От незапомнени времена хората се опитват да се избавят от „козината“ си – в далечното минало с помощта на кремък и раковина, в древния Египет, Рим и Гърция с горещи лампи (ох!), пинсети, кремове и кръв на прилеп. Колелетата на бизнеса за милиони, свързан с бръсненето, се задвижват преди повече от сто години, когато през 1901 година американският пътуващ търговец Кинг Камп Джилет (King Camp Gillete) патентова своята самобръсначка със сменяеми ножчета. Вероятно не си е и представял каква революция ще предизвика. Най-вече защото дамите се страхували да купуват самобръсначката му с аргумента „какво ще кажат хората за това?“

Полезно за лятото

Скандал на първа страница

Около 1915 година обаче модните тенденции повеляват намаляване на дължината, с което идва и разкриването на много повече кожа. И изведнъж косъмчетата започват да изглеждат съвсем не на място. Компанията Gillete представя своята самобръсначка за жени и ги призовава с нея да бръснат (поне) подмишниците си. А когато тенденцията се затвърждава и на първата страница на списание Harper's Bazaar, където се появява модел в рокля без ръкави и с обръснати подмишници, хитът излиза на бял свят. Кампаниите, залагащи на твърдението, че обезкосмяването не е женствено и е нехигиенично, само засилват манията. И започва лудо търсене на самобръсначки. Без предишното съобразяване какво ще каже съседът отсреща. 

Бръсненето е за аристократките

През войната повечето американки започват да бръснат и краката си, а причината е проста – недостиг на чорапогащници. Защото найлонът, от който се произвеждат, отивал за оръжейната промишленост. Освен това върху обръснатите си крака по-лесно нанасяли т.нар. течни чорапогащи. За такива у нас само сме можели да си мечтаем, затова окосмяването е било мода, дори по-скоро правило.

Може би и защото в периода на комунизма се е вярвало, че се бръснат само аристократките, актрисите и проститутките. А ако все пак сте искали да се обръснете? Докато днес избирате начина на бръснене според бюджета, прага на болка и комфорта, тогава дилемата е била самобръсначка или депилиращ крем, чийто „аромат“ после ви е преследвал неотлъчно почти до края на живота ви. 

Ако се бръснете…

Бръсненето, въпрос на избор

„За мен бръсненето е въпрос на избор – избор как искам да се чувствам в тялото си, какво точно предпочитам,“ казва днес моделът Емили Ратайковски (Emily Ratajkowski), според която не съществува верен отговор на въпроса „да бръснеш или да не бръснеш“. „Нито един от двата избора не означава,че съм повече или по-малко феминистка. Идентичността и сексуалността са индивидуални за всеки човек,“ допълва тя. Ако иска, може да се бръсне, ако не – не обръща внимание на косъмчетата. 

Също като Ашли Греъм (Ashley Graham), Рейчъл Макадамс (Rachel McAdams), Мадона (Madonna), дъщеря ѝ Лурдес (Lourdes), Джиджи Хадид (Gigi Hadid), Парис Джаксън (Paris Jackson) или Майли Сайръс (Miley Cyrus), която от време на време боядисва подмишниците си в розово. Едни от най-известните небръснати подмишници показва през 1999 година Джулия Робъртс (Julia Roberts) на премиерата на филма Нотинг Хил. „Нямаше никакво послание, просто не се усетих, че съм с толкова къси ръкави, не предвидих какво ще се случи, когато помахам с ръка,“ обяснява след това актрисата. Косъмчетата не винаги означават някакво послание, понякога са просто… косъмчета. Част от тялото. Също както косата, луничките или веждите.

За здрава кожа с или без косъмчета

Слава Богу, че вече не трябва да се бръснем с кремък и да се срамуваме да си купим самобръсначка. Всеки човек може да прави с тялото си каквото поиска, да има или да няма косъмчета, както сам прецени. Да не се поддава на нереалистичните стандарти за красота на обществото, ако не иска да му диктуват, как трябва да изглежда тялото му. И какво следва от това? Правете единствено това, което е приятно за самите вас. Вашето тяло, вашето окосмяване, вашият избор.

Най-важното е да се наслаждавате на своето тяло и на своето лято. С косъмчета или без, важното е винаги да сте със самочувствието на Фрида Кало (Frida Kahlo).