Преминете към основното съдържание

Заплетена коса? Съвети от фризьори, които вършат работа

8.08.2023 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 5 минути

Какво правим, за да не увредим кичурите при разресване, как да сресваме правилно мокра или заплетена коса и какъв гребен или четка да използваме за разресване на косата? Фризьорката Нели Матеева ще ни издаде своите трикове и доказани процедури.

Е, кажете честно, колко гребени и четки за коса имате вкъщи? Справяте се само с един или можете да отворите фризьорски салон? Правилните за вашия тип коса помощници и продукти в грижата за прическата са алфата и омегата на разресването. Как да го постигнем?

1. Гребени за вашия тип коса

Избирайте гребена и четката за лесно разресване според типа на косата си и целта, за която ще служат. Косата ви е вълниста, къса, дълга, удължена, искате обем или по-скоро да изгладите непокорните кичури? „Ако питате мен, мен във всеки дом трябва да има компактен гребен, който ще допадне и на мъжете,“ казва Нели Матеева, според която Tangle Teezer няма конкуренция на пазара и ще ви бъде страхотен помощник за разресване, както преди, така и при самото миене на косата.

Помощници за разресване на косата

2. Правилната четка за оформяне със сешоар

Според фризьорката всяка четка трябва да има меки и гъвкави влакна. „Не трябва да ви липсва и четка за оформяне на косата със сешоар – кръгла, квадратна или плоска,“ допълва фризьорката и съветва да инвестирате в качествена четка за коса. Ще ви го препоръча и вашата фризьорка, която познава косата ви най-добре. Професионалните четки и гребенът за разресване улесняват работата, а освен това издържат наистина дълго.

Само Tangle Teezer или подобен продукт обаче няма да са ви достатъчни. „При издухване със сешоар например винаги обръщайте внимание на това, четката да има пространства, през които да циркулира въздухът,“ препоръчва фризьорката. Всички четки Tangle Teezer са произведени от високоустойчива пластмаса, но тя не препоръчва да се използват при работа със сешоар, защото могат да се разтопят от високите температури. Ако не са специално предназначени за това.

Имате фина коса? Заложете на четка с естествени влакна. Те са подходящи и за детската коса, която в началото е изключително фина и има нужда от нежна грижа. Може да опитате също влакна от козина на глиган.

3. Сресвайте се в правилното време

Как да разрешем косата? Повечето от нас се сресват сутрин, но също толкова важно е да го правим преди миене и вечер. „Разресването отстранява замърсяванията от косата, чрез него масажирате скалпа и разпределяте по цялата ѝ дължина себума, който е естествената защита на косата. Ако обаче косата ви е вълниста, разресвайте я само преди миене, обяснява Нели Матеева. Според нея, когато лягате да спите, е най-добре да сплетете косата в плитка и да използвате сатенен ластик, за да не се накъсва през нощта.

Чудите се как да срешете заплетената коса? Най-често тя се заплита около врата. Причина за това може да е яката на палтото, косата се заплита и от триенето по гърба, изпотяването или недостатъчното сресване с четка. „Понякога заплитането е причинено и от това, че не използвате правилните продукти, или пък не залагате на никакви – така косата ви се заплита постоянно,“ обяснява фризьорката. 

В такъв случай използвайте редовно спрей за разресване на коса, отново такъв, който е подходящ за вашия тип коса. Той ще омекоти и подхрани гривата ви. След измиване заплетената коса се извива на дъга. Ако заплетената коса измъчва и децата ви, съществуват спрейове за разресване на коса за деца. Пак ще има крясъци вкъщи, но поне няма да са толкова силни при сресване.

CЪВЕТ: Как да разрешем изключително заплетена коса?

Нанесете в косата малко количество балсам и я разрешете изключително внимателно в посока от връхчетата кичур по кичур.

Без заплаха от заплетена коса

4. Разресвайте маската с пръсти

След нанасяне на маска или балсам разресвайте косата с пръсти, доколкото е възможно, и едва после вземете четката. „Внимавайте за начина, по който сресвате косата, винаги започвайте от връхчетата и продължавайте към корените, тоест от долната част на косата към горната. Мократа коса е много крехка и може лесно да се накъса,“ казва фризьорката. Затова е добре да използвате гребен за разресване на мокра коса. Повечето имат по-големи разстояния между зъбите или влакната.

5. Използвайте правилните продукти за разресване на косата

Винаги имайте под ръка вкъщи основното трио – шампоан, балсам и маска. „Към него добавете защита от топлина или спрейове без отмиване, които можете да използвате върху суха и мокра коса преди разресване. Разпуска косата и ще ви бъде по-лесно. Отново започвайте от връхчетата и продължавайте към корените,“ описва Нели Матеева. 

СЪВЕТ: Знаете ли как да почиствате четките и гребените? 

Можете да сложите пластмасовите гребени и четки в пералнята или в миялната машина, но внимавайте с температурата и устойчивостта на четката и не забравяйте да изключите центрофугата. Можете също да потопите гребена за кратко в топла вода, да го оставите да се отцеди и после ръчно да махнете замърсяванията. На пазара ще намерите и специални продукти, предназначени за почистване на гребени и четки.