Преминете към основното съдържание

Лактите или деколтето. Кои са другите места, за които често забравяме да се грижим?

19.02.2024 г.

Jana Krajco

Прочитане за 4 минути

Докато лицето и косата ни може да се чувстват като разглезени кралици, за които внимателно подбираме правилните съставки и изпълняваме всичките им желания, има части от тялото, които рядко са част от нашата рутинна грижа за красива кожа. Забравете за отношението „все някак си ще се оправят“ и наистина се грижете за себе си от главата до петите.

Шията и деколтето

Опитвате се да надхитрите природата по всякакъв начин и да изглеждате по-млади (поне на външен вид)? Тогава внимавайте, защото шията и деколтето могат да издадат истинската ви възраст. Бръчките и отпуснатата кожа определено ви издават. И тъй като кожата в тези зони в сравнение с другите е по-тънка, нежна и има по-малко мастни жлези, то тя понася повече от негативното влияние на околната среда и слънчевите лъчи. 

Затова нанасяйте продуктите за почистване и ексфолиране на кожата на лицето по-надолу и в тези зони. А когато към грижата за шията и деколтето от време на време добавите и нещо допълнително, например маска или масаж, ще видите промяната към по-красива кожа. 

Коленете и лактите

Знаем, че това са най-сухите места от тялото, но въпреки това често ги пренебрегваме. По лактите и коленете има най-много мъртви кожни клетки, така че първата задача е ясна –⁠ кажете им сбогом със старателен пилинг за тяло, като масажирате и почиствате тези зони поне тридесет секунди. След това нанесете щедра доза хидратиращ крем или мляко. Със сигурност ще ви се отрази добре, ако не забравяте за лактите си всеки път, когато си мажете ръцете

Опитайте интензивна хидратация

Подмишниците

Депилираме и бръснем подмишниците, нанасяме им слоеве дезодоранти или антиперспиранти и ги търкаме под душа. На подмишниците не им е лесно с нас. Какво можете да направите за тях? Всекидневното почистване е ясно. При бръснете, винаги използвайте гел, топла вода и остри ножчета, за да ги щадите максимално. 

Средно по веднъж на седмица не забравяйте да правите пилинг на подмишниците (да, и тук се натрупват мъртви кожни клетки и замърсявания), като след това им се отблагодарите с хидратация. Нямат нужда от нея толкова често, колкото другите части от тялото, веднъж или два пъти на седмица е достатъчно.

Гърбът

Това, че не го стигате, не е извинение. Освен че и тук се натрупват мъртви кожни клетки и пот, по гърба често падат части от продуктите за коса или пърхот. Затова си вземете за банята четка или гъба с дълга дръжка и при следващия душ обърнете внимание и на гърба. Освен това, по този начин ще предотвратите появата на акне. А по отношение на хидратацията и подхранването, вашият гръб ще ви бъде благодарен, ако от време на време го поверите в грижите на опитните ръце на масажистите и техните масла.

Насладете се на пилинг на цялото тяло

Бедрата

Когато говорим за гърба, спокойно можете да продължите с грижите и по-надолу. Всички си мечтаем за гладка и стегната кожа на бедрата, но ако трябва да сме честни, не правим много за тях. Освен тренировките за това помага и пилингът, като може да опитате и dry brushing, или почистване с четка на сухо. Ключът към успеха са нежните и кръгообразни движения. По този начин ще засилите кръвообращението и ще покажете на целулита, че е време да си ходи. Срещу целулита може да се борите също така и със специални кремове. Не забравяйте да мажете бедрата със стягащ крем след всеки душ или вана.

Ходилата

Ако не ходите редовно на педикюр, опитайте да подарявате на ходилата си малка СПА процедура в домашни условия от време на време. Потопете краката си в топла вода за 15 до 20 минути. Добавете ароматично масло, за да направите ритуала още по-приятен. След това вземете пемза за крака и започнете да премахвате загрубялата кожа. Работата ви ще е по-лесна, ако имате електрическа пила за пети и ходила. Страхотен и ароматен помощник е и пилингът за крака. Завършете грижата, като подсушите добре краката и им нанесете щедра доза хидратиращ крем за крака.

Зарадвайте ходилата си

Е, имате ли и вие гузна съвест и ще обърнете ли внимание на тези части от тялото по време на рутинната си грижа? Опитайте, заслужава си!