Боядисване на косата у дома: какви възможности имаме?

27 април 2020 г.Notino
И за вашата коса ли вече всеки ден е „bad hair day“?

Очаквате ли с нетърпение момента, в който ще можете да запазите час при фризьора си? Не се отчайвайте! Не е нужно да търсите шапка, която да носите вкъщи, защото се страхувате да се погледнете в огледалото. С идеи за грижа за косата в домашни условия ще ни помогне професионален фризьор.

Боядисване на косата у дома

Всичко изглежда много просто – само разнасяме тубата с домашна боя по косата и боядисваме израсналите корени. Но резултатът накрая може и да ни разочарова. Ако се чудите как да боядисате косата си без чужда помощ, изпробвайте някои от нашите съвети, за да не се налага фризьорът ви да поправя нанесените щети.

Защо много често не сме доволни от резултата от боядисването на косата си вкъщи? „Фризьорът ви често смесва боята в определено съотношение смесваме няколко различни нюанса, за да може цветът, който ще се получи, да отговаря на представите на клиентката. Това означава, че вие и вашият фризьор или фризьорка заедно постигате нещо, което вкъщи унищожавате. В къщи не бих дръзнал дори да обезцветявам коса, това може да е голяма катастрофа, после може да се наложи косата да се оправя с месеци. Мога да допусна, че вкъщи няма да объркате нищо с черната боя, защото, с ръка на сърцето, малко жени отиват на фризьор, за да се боядисат в черно.“

Как да боядисате косата си без последствия

Тъй като боядисването на косата вкъщи може да бъде рисково, ще ви дадем съвети как да отложите боядисването, а в същото време да прикриете израсналите корени и другите недостатъци.

„Най-лесният начин е да се снабдите със спрей за израснали корени, най-често го използват дамите, които имат бели коси и се налага да ходят на фризьор на всеки две седмици. Сега е моментът, в който от него могат да се възползват и други жени. Съветът ми към всички е: винаги използвайте малко по-тъмен спрей, защото изглежда по-добре, когато имате по-тъмно израснали корени u главата ви не ‚свети‘ толкова. Спреят за израснали корени в повечето случаи издържа на косата само до следващото измиване.“

Съвет от Notino:: Спреят за израснали краища в различни нюанси L’Oréal Paris Magic Retouch хубаво покрива косата ви и изсъхва бързо.

Тониране на косата

Друга възможност е не да боядисвате косата, а да я тонирате. „Можете да смените маската си за боядисана коса с един нюанс нагоре, благодарение на което да освежите цвета си. Тук говоря за коректорите за коса Kérastase Reflection, които добавяте в маската си за боядисана коса и които връщат цвета ви към живот. Те са подходящи за всички тъмнокоси, рижи и червенокоси дами.“

Съвет от Notino: Тониращият шампоан Redken Brownlights е идеален за поддържане на студените нюанси на кафявото.

Блондинка съм – какво да правя сега?

„Ако трябва да приглушите червените или медените оттенъци – всичко е във вашите ръце. Това, разбира се, няма да замени боята или нюансирането, но ще добави шик и блясък в косата ви. За всички блондинки, чиято коса жълтее, имам съвет да използват виолетовата подхранваща маска за коса Kérastase Blond Absolu Masque Ultra-Violet.

Ако я оставите да действа на косата ви 5–15 минути, тя ще неутрализира жълтеникавите тонове, а за нас фризьорите, най-хубавото е, че това по никакъв начин няма да попречи на следващото изсветляване. Всяка коса обаче, реагира по различен начин, така че при някого нюансите могат да стигнат до сиво, при някого – до бяло, а при други – до виолетово. Съветът е: започнете постепенно, слагайте по-малко маска и я оставяйте да действа по-кратко, постепенно увеличавайте както количеството, така и времето.“

Съвет от Notino: Можете да комбинирате маската с шампоана Blond Absolu Bain Ultra-Violet от същата серия.

Как да боядисаме косата си вкъщи

Фризьорът ви най-вероятно няма да ви препоръча това, но ако все пак решите да боядисате косата си вкъщи, ето няколко основни съвета:

  • Прочетете внимателно всички инструкции на опаковката, най-вече относно последователността за боядисване на косата.
  • Ако нямате посивели коси, не си купувайте перманентна боя, а такава с отмиване – тя поне ще се измие постепенно и няма да остави толкова изразителни израснали корени.
  • Ако имате такава възможност, обадете се направо на фризьора си и се посъветвайте с него.

И така, да опитаме!

Ако вече сте твърдо решени и сте избрали нюанс, имаме конкретни съвети за вас, как да боядисате косата си вкъщи така, че да се получи възможно най-добре.

  • Преди да започнете боядисването, нанесете какъвто и да е крем на границата между косата и кожата. Така боята няма да попадне върху кожата ви. Внимавайте за това, кремът да не попадне и върху косата, защото боята няма да хване добре.
  • Извикайте някого на помощ – ако това е възможно – за да няма разлика между начина, по който изглеждат задната и предната част на косата ви.
  • Осигурете си помощник в лицето на качествена четка за боядисване на коса.
  • Нанасяйте боята само върху израсналите корени и не продължавайте по дължина (или я оставете да действа за много кратко време), защото иначе косата ви много лесно ще придобие няколко нюанса.
  • Докато боята действа, внимателно отстранете поставения крем.
  • Оставете боята да действа толкова, колкото се препоръчва в указанието.
  • Не забравяйте за грижата! Внимателно отмийте боята с шампоан и нанесете качествена маска за коса по дължина и в краищата.

Прочетете повече