Преминете към основното съдържание

Съвет за отстраняване проблемите с целулита (Без полудяване)

16.01.2018 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

Винаги началото на Новата година ми въздейства малко смущаващо.

Коледните украси вече са прибрани обратно в кутиите на тавана и пролетта полекичка се приближава. Може би и вие сте обезпокоени, че след няколко месеца ще вземете на басейна със себе си и своя целулит. Прибягнах, както всяка година, към Новогодишно проучване как да се отървем от целулита, с надеждата, че някой вече е измислил магическото хапче, което ще изпия и целулитът ще изчезне. И също както всяка година ме атакуват статии, които искат да ме „умалят“, „изгладят“ и може би и да „изчезна” и аз – както всяка година – изпадам в паника при мисълта, как да успея тази година да реша своя проблем с целулита.

Свеж вятър от запад

Но тази година е все пак мъничко по-различно. От запада вее свеж вятър на промяна и моделите Ashley Graham или Iskra Lawrence смело заявяват: приемаме се и се обичаме такива, каквито сме. Целулитът не ни определя и не намалява нашата същност.

Целулитът не казва за нас, че сме лениви, непривлекателни, че имаме повече килограми, че не сме достатъчно добри или че не трябва да носим това или онова. Това си казваме самите ние. Години наред за мен целулитът означаваше картина на слаби ръце, държащи портокал и под тях драматичен, войнствен и дори заплашителен лозунг, обещаващ вечно проклятие, ако не нападнете своя целулит. И после естествено чувство за вина, щом съм изпълнявала всички препоръки, напътствия, съвети и трикове, но целулитът продължава да присъства в огледалото.

Може би, за първи път в живота си се оглеждам през 2018 година и в отражението наистина се виждат грапавини и неравности, но без обичайното чувство на омраза. Ясно е, целулитът е тежко толериран и дори не е обичан. И наистина правилно е да се грижите за него, за да не прерастне в проблем, добре е да се поддържа здравословен начин на живот, да се отстранява гримът, да се почистват зъбите, да се пият много течности и понякога и добро изпотяване. Но целулитът къде точно вреди, това е непрестанната ненавист и страдане пред огледалото или скриване под дългите ръкави в красивия ден.

Целулитът под лупа или „Защо именно аз“?

Целулитът не се отнася само за хора с наднормено тегло. Той се среща при различни мъже и жени, които са различно големи и това е напълно нормално. Това е естествен начин по който тялото съхранява мазнините. Но в комбинация с отслабването на връзките на влакната на сухожилията, които привличат кожата към основния мускул – при което между тях се намират мазнини, мастните клетки излизат над кожата и създават неравна повърхност или „портокалова кожа“. Развиващият се целулит се отразява върху здравето на лимфната система, която се старае да извлече излишните подкожни мазнини от кожата и да отмие токсините от тялото.

Най-добрата грижа против целулит

Аз лично тази година, най-накрая си обещах, че вместо война ще провъзглася примирие на целулита и вместо неуспешните усилия да го премахна, да се науча правилно да се грижа за него. Вместо последиците се стремя да отстраня причините. Затова, освен подобряването на питейния режим, храненето и движението, аз отделям повече време за предотвратяване: редовен масаж на застрашените зони, стимулиране на обмяната на веществата, възбуждане на кожата с естествен пилинг от смляно кафе, морска сол и биологично кокосово масло. Природната козметика на марката Weleda предлага за тези цели отличен пакет против целулит с гъба за масаж, душ пилинг и масло с екстракти от бреза. Друг начин за предотвратяване е намаляването на стреса, който негативно засяга нивото на хормоните, а именно естрогена, който е необходим за оптималното разпределяне на мазнините. Така че, отново – спокойствие и никакви нерви в банята. Нашите нереалистични очаквания саботират всички усилия за успех.

Кремове против целулит

Опитала съм, разбира се и безброй кремове от всички възможни ценови категории. Някои от тях помагат и се появява подобрение, други по-малко. Изборът им днес е наистина голям. От Avon, Eveline, дермокозметиката Biotherm, Eucerin, Vichy или Collistar, през корейската козметика Missha със загряващ ефект, до луксозната грижа от Elancyl и много други. Но това, което наистина помага както за приемането, така и за подобрението е редовният ритуал. Ако се грижите за себе си всеки ден, това става един приятен и здравословен навик. Свободно изберете този „свой“ съюзник в туба, да речем тук.

Когато питах своите приятелки и колежки за опита им с кремове за целулит, бях изненадана, колко от тях имат някакъв гел, крем или серум на полицата. Между другото, и дори слабичките. Съставили сме за вас списък от нашите най-любими продукти, които препоръчваме да опитате. Мисия? Удоволствие от ритуала грижа. Смело в минижуп 😊.

Ако предпочитате да доверите своя целулит на грижата на дерматолозите, сигурно ще предпочетете продуктите на марките Collistar и Elancyl. И двете са целенасочени към стягащата грижа. Elancyl първи през 1978 г., предлага идеята да се използва кофеин при грижата против целулита и прилагане на т.нар. хронобиология, която се занимава с придаването на активни естествени вещества в съответствие с биоритмите. За нас е доказана грижата за душ с екстракти от рунянка и бръшлян, която отлично допълва крема за тяло Fermeté.

Италианската марка Collistar в своята специална подколекция Special Perfect Body включва качествени продукти от гел с охлаждащ ефект, до интензивни серуми за отслабване или домашна маска с хума. Collistar предлага всичко, което можете да помислите за проблеми по всяка част на тялото и за това използва растителни екстракти от ехинацея, зелено кафе и морски водорасли.

И може ли накрая и един съвет? Бъдете добри към себе си и не искайте от себе си невъзможното! Така ще бъдете доста по-щастлива. А щастлива = красива.