Преминете към основното съдържание

Избор на подходящия грим според тона на кожата

22.03.2019 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

„Най-добрият цвят в целия свят е този, който Ви стои добре“ – Coco Chanel

Често се случва да виждате жени, чийто фон дьо тен е по-тъмен или пък по-светъл от кожата им? Оранжево на цвят лице с бяла шия определено не стои добре! А какво ще кажете за дамите с червено червило, което изобщо не им подхожда, но пък е на мода в момента. СТОП! Не робувайте и Вие на тези правила. Дали е на мода или пък не даден цвят, ако той Ви отива и е подходящ за тона на кожата Ви, то това е Вашият цвят!

Но как да разберете точно кои цветове декоративна козметика Ви подхождат? В тази статия ще Ви представим няколко стъпки за това, как да определите подходящите за Вас цветове за грим, спрямо тона на кожата Ви.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯ НЮАНС НА ГРИМ

СТЪПКА 1: Определете Основния тон на кожата си

Как става това? Основният тон на кожата е това, което в ежедневието определяме като тен: много светъл, светъл, среден, тъмен.

Много светъл: Ако се е случвало някога да Ви кажат, че сте бяла като порцелан… то определено Вие сте с много светъл тон на кожата.

Светъл: Кожата Ви е светла, но не толкова, колкото на Вашите „порцеланови“ приятели.

Среден: Вие трябва да определяте кожата си, като нито много тъмна, нито много светла – златната среда!

Тъмен: Определено тъмният тон на кожата е най-лесен за определяне. Ако сте редовни в солариума е много вероятно да попадате в тази група.

СТЪПКА 2: Определете Подтона на кожата си

Когато става въпрос за определяне на нюансите грим подходящи за Вас, някои може би ще останат изненадани, че не само основният тон има значение, но и подтонът. И ако дотук всичко беше твърде лесно, то сега ще трябва внимателно да вникнете в прочетеното, за да определите подтона на кожата си.

Видове подтон:

• Топъл - Златен, Прасковен, Жълт или Малинен
• Студен – Син, Розов или Червен
• Неутрален – Имате топли и студени нюанси

Методи за определяне на подтона:

• Колкото и странно да Ви се струва, вгледайте се във вените на китката си. Ако на цвят вените Ви изглеждат сини, то Вашият подтон на кожата е студен. А ако на цвят Ви изглеждат зелени, то Вие имате топъл подтон. В случай, че не можете да определите дали вените Ви се виждат сини или зелени, то най-вероятно сте с неутрален подтон.
• Поставете нещо чисто бяло до лицето си, като например лист хартия. Ако на фона на белия лист лицето Ви изглежда розовеещо или синкаво, това е знак, че сте със студен подтон, а ако жълтее, то подтонът Ви е топъл. Неутралният подтон ще разпознаете, ако лицето Ви сивее на фона на белия лист.
• Кои бижута Ви подхождат повече – златни или сребърни? Да, това е още един таен метод за определяне на подтона. Ако златото Ви подхожда повече, то най-вероятно Вие сте с топъл подтон, в същото време на хората със студен подтон на кожата им подхождат сребърните бижута. Неутрален подтон имат хората, на които еднакво добре подхождат както златните, така и сребърните бижута.

СТЪПКА 3: Изберете фон дьо тен

След като вече сте установили кой е Вашият основен тон и подтон на кожата лесно можете да изберете правилния фон дьо тен. Ако се вгледате внимателно на повечето флакони ще откриете, че е посочено за кой тон и подтон са предназначени. Изберете няколко цвята, които считате че биха били подходящи за Вас, и ги тествайте на шията или на брадичката си. Така ще откриете точния нюанс за Вас.

Ако се колебаете към кои марки с богата цветова гама да прибегнете, то ние ще Ви помогнем: Lancôme Teint Idole Ultra Wear или Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place; а за тези от Вас на които все още им е трудно да изберат точния нюанс Maybelline Fit Me! Matte+Poreless е чудесно предложение, което има свойствата да пасне на Вашия тон на кожата.

СТЪПКА 4: Изберете правилното червило

Както вече Ви посъветвах в началото на статията, не се влияйте от модата в момента. Твърде възможно е, точно тези нюанси, които са актуални, да не Ви подхождат. Затова ние ще Ви помогнем в избора на правилното червило.

Ако Вашият подтон е студен, то червените, лилави, розови червила ще стоят най-добре на Вашата кожа. Избягвайте жълтите и оранжеви нюанси. Chanel Rouge Allure Velvet има страхотна гама от точно тези нюанси на цветове. Yves Saint Laurent Volupté Plump-In-Colour също е подходящ продукт, на който можете да разчитате.

Ако пък подтонът Ви е топъл, то прасковените, оранжеви и телесни нюанси на червило са точните са Вас. За да попълните колекцията си с точно тези нюанси Ви съветваме да разчитате на матиращото дълготрайно червило L'Oréal Paris Color Riche Intense Volume Matte Slim или на хидратиращото червило Rimmel Moisture Renew.

Късметлийките с неутрален подтон могат да се радват на който си изберат нюанс червило без да сгрешат. Момичета, на Вас всичко Ви подхожда!

СТЪПКА 5: Цвят и за скулите

За тези от Вас, които искат гримът им да е завършен ще Ви представим и следната палитра с ружове: Makeup Revolution Ultra Blush. Чрез палитрата можете да съчетаете нюансите според това какъв слънчев загар има Вашата кожа в момента, като разбира се водите от правилото за подходящата гама при студени и топли подтонове.