Преминете към основното съдържание

Покупки от ваната и магията на думичката „не“. Знаем рецептата за спокойна Коледа

30.11.2023 г.

Jana Krajco

Прочитане за 6 минути

И вие ли сте от хората, които всяка година си казват, че тази година ще се насладят на спокойна Коледа? Но в края на краищата на двадесет и трети декември нервно издирвате куриера с поръчаните подаръци, докато търсите рецепта за тиквеник, който ще успее да слегне за един ден? Не сте сами. Нека тази година заедно да се насладим на първото издание на наистина релаксираща Коледа. Все още имаме достатъчно време да го постигнем!

Опитайте да се вдъхновите от нашите седем съвета, как вместо стрес, тази година да преживеете предколедния период в спокойствие и добро настроение. Отбелязвайте ги точка по точка, а когато не ви се удаде да ги изпълните, върнете се към вече осъществените и отново ги прочетете, за да сте сигурни, че нищо няма да ви убегне. Че тази година нищо няма да успее да ви захвърли във водовъртежа на епохалните приготовления. Защото винаги имате избор и само от вас зависи на какви вълни ще се настроите.

1. Съсредоточете се върху важните неща

Натоварваме се все повече и повече и се опитваме да надминем Марта Стюарт и да огреем навсякъде. Спокойствие, релакс. Опитайте се да се замислите над това, какво е наистина важно за вас по празниците. Да се насладите на миговете с най-близките? Да намерите време за неща, до които през годината не стигате, защото нямате време? Или най-много се радвате да украсявате дома си? Определете си два (но наистина два) приоритета и се съсредоточете върху тях. Спокойно си направете списък или таблица, а после тържествено и с желание отбелязвайте изпълнените приоритети.

2. Приемете помощ (или кажете, че имате нужда от такава)

Задълженията за готвене, почистване, пазаруване, украсяване и организиране не трябва да са само на един гръб. Делегирайте част от работата за вършене на останалите членове на домакинството и се възползвайте от постиженията на модерното време. Notino измисля вместо вас подаръци за всички членове на семейството, доставя ги до вратата, а при това може и да ги опакова, ако искате. За вас остава само да се разположите във ваната с ароматна пяна за вана, да хванете в ръка мобилния си телефон и да си изберете от нашите идеи!

Дребни радости за спокойна Коледа

3. Кажете не на нещата, които ви стресират

Ако още от сега ви заболява главата при мисълта за всички гости, които ще прекрачат прага ви, и за безкрайните ястия, които трябва да сготвите за тях, не забравяйте, че не е задължително да правите всичко това. Обяснете на роднините и познатите си, че тази година представата ви за празниците е различна. Може и да не срещнете разбиране, но дали наистина ще е по-лошо, отколкото да прекарвате всяка свободна вечер не така, както ви се иска? 

4. Определете си финансов лимит

По Коледа от всички страни усещаме натиск за това, Рождеството тази година да е по-красиво, по-щедро, по-луксозно. Всички знаем, че това не е най-важното, но не е лесно да се откажете от представата си за елхата, под която има планина от подаръци. За да не се затормозявате допълнително, чудейки се как ще платите януарските сметки, си определете бюджет и не го надхвърляйте. Подготвили сме за вас идеи за подаръци във всяка ценова категория, които ще ви спестят доста работа, да не говорим за пари.   

Опитайте се да обясните ситуацията и на близките си. Може и те да усещат същото и да приветстват предложението за по-малко харчове за подаръци тази година. Или зарадвайте само децата, възрастните няма да възразят. А на останалите близки предложете тази година да правите например подаръци, които са собственоръчно изработени.

5. Превърнете задълженията в забавление

Има неща, без които повечето от нас не могат да си представят Коледа. Печене на сладки, опаковане на подаръци, почистване на дома. Пробвайте да е малко по-различно тази година. Какво ще кажете, ако поканите приятели и на чаша шампанско опаковате подаръците или опечете коледните сладки заедно? А чистенето си е пипкава работа, но ще върви по-весело под съпровода на коледни песни, на запалени свещи и с диадема с еленски рога на главата.   

За коледното ви настроение са подходящи

6. Забравете за съвършенството

Коледа извиква у нас представата за перфектно украсена елха, чинно подредени около нея деца и отрупана с храна, предварително надлежно декорирана маса. Но не става ли така, че всяка година се заливате от смях при спомена за пършивата елхичка с няколко клончета, по която висят повече играчки, отколкото иглички има? Или за това, как приготвените сладки са били изядени още преди Бъдни вечер? Ако всичко изглежда като коледна реклама по телевизията, трудно ще съберете такива спомени. Затова този път оставете съвършенството за някоя друга реалност.

7. Отделете време за себе си

Не забравяйте в списъка с приоритетите да добавите най-важния – себе си. И дори понякога да се чувствате (излишно) виновни затова, че имате нужда от пауза, осигурете си я. Даже и това да е половин час, в който ще четете или просто ще лежите със слушалки на ушите. Слушайте тялото си и бъдете добри с него. Обръщайте внимание на нуждите му и понякога оставяйте мислите просто да плуват наоколо. Защото в тези моменти идват най-добрите идеи и вдъхновения. И най-вече отпускането. А преди празниците имате нужда точно от това. 

Следвайте нашия блог и профилите ни в социалните мрежи

От 1 декември до 24 декември можете последователно – ден след ден – да отваряте идеи за добро настроение и релакс. Всеки ден някаква дреболия, малък повод за радост и препоръки за страхотни продукти, благодарение на които ще забравите за предколедния стрес.

Очаквате ли вече празниците с нетърпение? Ние също! Защото тази година те ще бъдат наистина спокойни.