Преминете към основното съдържание

Как да запазим секси тена си дълго след края на лятото? Тези трикове ще ви помогнат!

16.08.2023 г.

Tereza Krup

Прочитане за 5 минути

Постигането на мечтания тен ви е коствало часове наред слънчеви бани (разбира се, с висока защита SPF) и не ви се иска за няколко дена да загубите целунатия от слънцето вид? Предлагаме ви 5 изпробвани идеи как да удължите трайността на тена възможно най-много. Какво да избягвате и какво да си набавите?

Ако обожавате слънчевия тен и не искате да го загубите, въпреки че знаете, че тенът не е тренди, ви предлагаме 5 изпитани трика, с които бронзът ви няма да изчезне току-така. Ето ги нашите съвети как да опазите тена си!

1. Пилингът е верният път  

Искате да си запазите морския тен или красивия загар? Започнете грижата с пилинг. Може би предполагате, че механичното почистване на кожата и честото къпане ще ви лишат от съблазнителния цвят, но това не е така. Масажирайте под душа цялото тяло с лек абразивен пилинг за тяло веднъж или два пъти седмично. Веднага след пилинга използвайте хидратираща грижа. В този случай е добре да не се бавите.

Ако искате да запазите загара и на лицето, не използвайте на него пилинг за тяло. Купете си специален пилинг за лице. Продуктите за тяло имат по-едри частици, които не са полезни за нежната кожа на лицето. Внимавайте също така водата от душа или ваната да не бъде прекалено топла. Според някои изследвания именно горещата вода е най-честата причина за сухата кожа, тъй като нарушава горния ѝ слой. А от сухата кожа тенът изчезва по-лесно.

За удължаване на тена ще ви помогне

2. Хидратация и грижа след слънчеви бани  

Не подценявайте избора на подхранващи продукти за след слънце, независимо дали става въпрос за хидратиращи кремове или масла. Те буквално ще погалят уморената от слънцето кожа. Оптималният вариант е да се използват за през нощта, когато могат да действат по-продължително време. Някои специалисти препоръчват крем за поддържане на тена с екстракти от орехи, които подпомагат покафеняването. Други предпочитат масла с ракитник. 

Ние в редакцията знаем от опит, че хидратиращите продукти правят такива чудеса и подхранват кожата в дълбочина. Най-добре е да се използват веднага след къпане и след това няколко пъти през деня. Хидратираната кожа си запазва тена по-дълго време, това вече го знаете.  

3. Тен в туба  

Когато ние в редакцията търсехме начин за запазване на тена, добри резултати дадоха и автобронзиращите продукти. Повечето от тях са подходящи за лице и тяло. Ако сте от хората с чувствителна кожа, ви препоръчваме да използвате направо автобронзиращи кремове за лице, които за подпомагане на тена да нанасяте върху суха кожа веднъж седмично. 

Същото важи и за автобронзиращите кремове за тяло. През лятото не е необходимо да използвате тежки фон дьо тени. Подпомогнете тена с леки тониращи кремове за лице, като ги избирате според актуалния цвят на кожата. Не се притеснявайте да използвате озаряващи бронзанти, като ги нанасяте с четка под скупите, но и леко на деколтето. 

Що се отнася до хранителните добавки, добре е да приемате бетакаротен още месец след слънчевите бани. Обичайната доза е една капсула бетакаротен на ден.

4. Течности! 

Способността на кожата да задържа водата се влияе от редовната грижа и, разбира се, достатъчното количество течности. Добър помощник е кокосовата вода от млад кокос, която балансира нивото на pH в кожата. Тя съдържа цитокини и лауринова киселина – два елемента, от които тялото се нуждае в процеса на клетъчен растеж. Действат против стареене и имат анти-ейдж ефект.

Що се отнася до продуктите с екстракти от кокос, в козметиката те се използват заради хидратиращото, регенериращото и успокояващото си действие. Така че след слънчеви бани можете да потърсите и грижа за тяло на подобна основа.

5. Не на изкуственото слънце 

Ако имате късмет и вместо в офиса прекарвате лятото на плажа, след като се върнете у дома (и въобще през годината), избягвайте солариума. Вярно е, че загорялата кожа по-лесно поглъща UV лъчите, които в солариума са по-интензивни отколкото навън, но така се увеличава рискът от поява на рак на кожата и кожата се изсушава. Това пък води до преждевременно стареене на кожата. А ние какво? Не искаме да стареем! 


Затова окончателният съвет е следният: използвайте пилинг веднъж седмично, хидратирайте по няколко пъти на ден, къпете се с хладка вода и си купете леки автобронзанти и готин бронзант! Е, знаете ли вече как да запазите по-дълго тена си?