Преминете към основното съдържание

Бързо указание за IPL епилация: така няма да се опарите и резултатът ще е максимален!

3.08.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 6 минути

Не чета указанията. И заради това вече няколко пъти се парих, което в случая с IPL бръсненето преди години важеше дословно. Ако и при вас е същото, но точно сега се готвите да премахнете трайно косъмчетата си вкъщи, прочетете поне основните 16 стъпки, които събрахме на едно място с Искра Парушева от Клиника за естетична медицина Formositas.

1.IPL не е лазер! IPL е интензивна импулсна светлина. Импулсите са незабележими за окото, ние виждаме само един проблясък. „Макар уредите за домашна употреба да обещават безопасна употреба на импулсна светлина без риск за увреждане на очите, аз бих предпочела да си купя защитни очила, ако предвиждам редовно третиране,“ казва за безопасността на IPL Искра Парушева от Клиника за естетична медицина Formositas. 

2.Проверете типа на кожата и цвета на косъмчетата. IPL епилацията е идеална най-вече за светла кожа с тъмни косъмчета, тогава импулсната светлина най-лесно открива целта си (ориентира се по меланина – оцветителя в косъма). Импулсната светлина търси конкретен фоликул, който нарушава, а при повтарящо се използване може и да ликвидира завинаги. 

При уредите е обозначен спектърът, подходящ за цветния оттенък на кожата, а най-актуалните модели IPL епилатори могат да следят цвета на кожата: ако им се струва прекалено тъмна, не пускат светлина. При косъмчетата с минимум пигмент (светли или рижави косъмчета) IPL няма да свърши много работа, при сивите косъмчета, където пигментът е изцяло загубен, няма да се случи абсолютно нищо. 

Изберете своя IPL епилатор

3.Направете си план. Трябва да започнете преди лятото, защото след IPL кожата не трябва да се излага директно на слънце. Освен това всички косъмчета няма да спрат да растат едновременно, това ще става постепенно. Колко често да използваме IPL епилатор? Обикновено през първия и втория месец е веднъж седмично, през третия – един път на две седмици, после веднъж в месеца до една година от започването. И накрая 1 път на шест месеца. Ако си купите по-напреднал уред с приложение, не се колебайте да го използвате, ще ви помогне с тайминга.

4.Внимавайте с прясно придобития загар. Защото комбинацията от потъмняваща кожа и IPL светлина не е добра идея. „Ако все пак решите да рискувате, може да си причините нежелана пигментация в третираната зона,“ предупреждава Искра Парушева. С други думи, може и да загубите загара там, където прилагате IPL.

5.Най-напред се обръснете. При мен първото използване на първия IPL епилатор беше истинска катастрофа. Не се обръснах. Защото не чета указания, но очаквам, че ще се справя. Е, тогава не стана. И всяко косъмче изгоря. 

Затова едната вечер се обръснете, спокойно заложете на класическа самобръсначка, а на следващата вечер, когато вече се виждат черните точки на косъмчетата в кожата, епилирайте. Светлината търси косъмчета в правилната фаза на растеж!

Продукти, подходящи преди IPL епилация

6.И се измийте. Ако ще третирате зоната под мишниците, тя трябва да е не само обръсната, но и чиста. Без остатъци от антиперспиранти! А епилацията на лицето идва след сваляне на грима и измиване на лицето.

7.Използвайте приставките. Ако епилаторът ви е снабден с такива, използвайте специални глави за краката, интимната зона и лицето. За краката е най-голямата, за по-бърза епилация. За лицето е най-малката, за да се насочите възможно най-точно. 

8.Спомнете си какво означава прав ъгъл. Защото главата на епилатора трябва да се поставя върху кожата именно под ъгъл от 90°. Упражнението ще ви отнеме малко време (при мен беше докато се справих със задната страна на прасците), но епилаторите са разработени така, че изпращат импулс, само ако са добре поставени. 

9.Забравете за IPL през бременността. Избягвайте този вид епилация и ако имате диабет (кожата е чувствителна) и епилепсия (заради светлинните импулси). 

10.Пропуснете татуировките и луничките! Защото само ще раздразните кожата на това място (IPL търси тъмен пигмент, помните ли?). IPL светлината не е подходяща и при екзема, псориазис и др.

11.Опитайте правилната интензивност на светлината. Всяка кожа е с различна чувствителност. Ако по този показател сте в норма, решаващ за правилната интензивност на IPL светлината е цветът на кожата ви. Колкото е по-тъмна, толкова по-щадящи импулси избирайте. А ако тествате за първи път, със сигурност е по-добре да започнете от по-ниска степен и постепенно да увеличавате. IPL не трябва да боли.   

След IPL епилация хидратирайте кожата и я защитете със SPF

12.Не отстъпвайте IPL на мъже! Структурата на техните косъмчета е по-различна, затова някои фирми имат специални IPL епилатори за мъже – например Braun Silk-expert Pro 5 PL5115 IPL. Но дори и с тях господата не трябва да експериментират върху брадата си. За нея това е прекалено силно, има опасност от изгаряне. 

13.Пропуснете интимните части! Макар третирането с IPL да е подходящо за бикини зоната, тоест „около бельото“, то не се препоръчва директно за половите органи. Там АУ е три пъти по-силно!

14.Накрая се намажете. Непосредствено след IPL епилацията се намажете с хидратиращ крем или мляко за тяло. Аз обожавам силно хидратиращи гелове с алое вера. После ще обожавате и гладката си кожа. 

15.И не забравяйте за SPF. За да ограничите раздразнението на кожата, преминала през IPL епилация, изчакайте най-малко 24 часа, преди да я изложите на слънце и вземете със себе си най-високия възможен слънцезащитен фактор. 

16.По-добре не скубете косъмчетата между отделните третирания. Защото отнема няколко седмици, преди фоликулът отново да се оформи напълно и така епилацията, извършена до този момент, няма да бъде толкова ефективна. 

 

Готово. Не можете да намерите по-кратко указание за IPL епилация. А за следващия път подготвяме порядъчна доза рецензии за конкретни IPL епилатори, които тествахме в редакцията в продължение на седмици!